...Ti si moja čokolada....

1

...Ti si moja čokolada....

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Kakao kao sastavni deo čokolade je sirovina koja se dobija iz ploda drveta kakaovca..Kakaovac je drvo koje uspeva u tropskim predelima, i poreklom je iz Južne Amerike i Amazona....Kakao se koristi uglavnom za poslastice, ali je i hranjljiva namirnica zbog svog sastava. Naime sadrži kakao buter, proteine, celuloze, minerala, tanina (supstance od koje kakao ima gorak ukus), zatim sadrži nešto šećera, antioksidanasa i alkaloid teobromin.....
Naučna istraživanja su išla u prilog ljubiteljima čokolade pa je odavno još zaključeno da u čokoladi ima antioksidanata a antioksidanti su jedinjenja koja pospešuju čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su izazivači raznih bolesti...Čokolada štiti srce i krvne sudove, pospešuje proizvodnju dobrog holesterola....Takodje podiže nivo raspoloženja, prirodni je antidepresiv, podstiče stvaranje serotina...
Osećaj da smo zavisni od čokolade potiče od alkaloida teobromina, a alkaloidi su supstance koje stvaraju zavisnost....Reč Teobromin potiče od dve reči teos-bog i broma-hrana....odnosno hrana bogova...
Ali i ako postoji zavisnost, od čokolade, onda je to najsladja i najbezazlenija zavisnost.....

Da li volite čokoladu, ili već šta volite od čokolade.......!?

Izvoli posluži se!




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

vise o cokoladi i ovde. smešak



offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ljutice:
E pa hvala ti, opet nisam izmislila rupu na saksiji....Al dobro ubuduće ću koristiti Pretragu..još uvek učim......

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Par meseci nazad jedan od brojeva casopisa o kulinarstvu koje kupujem imao je za temu kuvanje sa cokoladom. Nisu bili u pitanju samo deserti, cak naprotiv. Meni se najvise svideo recept za rolovano meso u sosu od cokolade. Prekucacu jednom prilikom kad me ne bude mrzelo... Smile

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

... prvi put čujem za meso u sosu od čokolade...interesantno...ne volim meso al možda mi se tako i svidi....

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Evo, ne mrzi me sad Smile

Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe

Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu

Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina

U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.

Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Confused Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.

Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.

Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

E pa hvala na trudu!

Ovo je za tebe!


I ko voli,
Snikers kuglice /moj recept/
300gr mlevene plazme
100gr mlevenog ili sitno seckanog pečenog kikirikija
150gr ČOKOLADE za kuvanje /istopiti sa malo mleka i ulja/
125gr istopljenog margarina
Sastojke sjediniti oblikovati kuglice i redjati na tacnu.

offline
  • Pridružio: 22 Jun 2007
  • Poruke: 58
  • Gde živiš: Osijek

MoscowBeast ::Evo, ne mrzi me sad Smile

Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe

Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu

Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina

U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.

Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Confused Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.

Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.

Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").


Auuu, kako ovo dobro zvuči, sline su mi krenule, samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ja ću sos sigurno da napravim baš me zanima kakav ukus ima, volim da eksperimetnišem.....ruzmarin je fantastičan uz meso, pečenje, kuvani pasulj, e sad u ČOKOLADI, ne znam verovatno daje neki egzotičan ukus....
(Dok recimo nisam probala nisam verovala kako ide šaran zapečen sa suvim šljivama i lukom....al neverovanto je)

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

ssanja ::samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin

Sad kad si mi obratila paznju na taj detalj, i meni se cini da je mnogo. Al proverio sam, tako pise u receptu. Ako neko bude pravio nek proba pa nek javi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 932 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 902 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, bojcistv, darionis, Dorcolac, Frunze, Georgius, hyla, ILGromovnik, kolle.the.kid, mačković, MB120mm, mercedesamg, milutin134, miodrag, mkukoleca, nemkea71, pein, proka89, raptorsi, repac, Roman, Smiljke, Tvrtko I, Vlada78, vladaa012, zziko, šumar bk2