Poslao: 08 Dec 2007 19:32
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Kakao kao sastavni deo čokolade je sirovina koja se dobija iz ploda drveta kakaovca..Kakaovac je drvo koje uspeva u tropskim predelima, i poreklom je iz Južne Amerike i Amazona....Kakao se koristi uglavnom za poslastice, ali je i hranjljiva namirnica zbog svog sastava. Naime sadrži kakao buter, proteine, celuloze, minerala, tanina (supstance od koje kakao ima gorak ukus), zatim sadrži nešto šećera, antioksidanasa i alkaloid teobromin.....
Naučna istraživanja su išla u prilog ljubiteljima čokolade pa je odavno još zaključeno da u čokoladi ima antioksidanata a antioksidanti su jedinjenja koja pospešuju čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su izazivači raznih bolesti...Čokolada štiti srce i krvne sudove, pospešuje proizvodnju dobrog holesterola....Takodje podiže nivo raspoloženja, prirodni je antidepresiv, podstiče stvaranje serotina...
Osećaj da smo zavisni od čokolade potiče od alkaloida teobromina, a alkaloidi su supstance koje stvaraju zavisnost....Reč Teobromin potiče od dve reči teos-bog i broma-hrana....odnosno hrana bogova...
Ali i ako postoji zavisnost, od čokolade, onda je to najsladja i najbezazlenija zavisnost.....
Da li volite čokoladu, ili već šta volite od čokolade.......!?
Izvoli posluži se!
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 20:32
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ljutice:
E pa hvala ti, opet nisam izmislila rupu na saksiji....Al dobro ubuduće ću koristiti Pretragu..još uvek učim......
|
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 20:41
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Par meseci nazad jedan od brojeva casopisa o kulinarstvu koje kupujem imao je za temu kuvanje sa cokoladom. Nisu bili u pitanju samo deserti, cak naprotiv. Meni se najvise svideo recept za rolovano meso u sosu od cokolade. Prekucacu jednom prilikom kad me ne bude mrzelo...
|
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 21:03
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
... prvi put čujem za meso u sosu od čokolade...interesantno...ne volim meso al možda mi se tako i svidi....
|
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 21:09
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Evo, ne mrzi me sad
Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe
Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina
U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.
Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.
Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.
Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").
|
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 22:17
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
E pa hvala na trudu!
Ovo je za tebe!
I ko voli,
Snikers kuglice /moj recept/
300gr mlevene plazme
100gr mlevenog ili sitno seckanog pečenog kikirikija
150gr ČOKOLADE za kuvanje /istopiti sa malo mleka i ulja/
125gr istopljenog margarina
Sastojke sjediniti oblikovati kuglice i redjati na tacnu.
|
|
|
|
Poslao: 08 Dec 2007 23:17
|
offline
- ssanja
- Građanin
- Pridružio: 22 Jun 2007
- Poruke: 58
- Gde živiš: Osijek
|
MoscowBeast ::Evo, ne mrzi me sad
Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe
Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina
U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.
Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.
Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.
Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").
Auuu, kako ovo dobro zvuči, sline su mi krenule, samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin
|
|
|
|
Poslao: 09 Dec 2007 08:35
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ja ću sos sigurno da napravim baš me zanima kakav ukus ima, volim da eksperimetnišem.....ruzmarin je fantastičan uz meso, pečenje, kuvani pasulj, e sad u ČOKOLADI, ne znam verovatno daje neki egzotičan ukus....
(Dok recimo nisam probala nisam verovala kako ide šaran zapečen sa suvim šljivama i lukom....al neverovanto je)
|
|
|
|
Poslao: 09 Dec 2007 08:55
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
ssanja ::samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin
Sad kad si mi obratila paznju na taj detalj, i meni se cini da je mnogo. Al proverio sam, tako pise u receptu. Ako neko bude pravio nek proba pa nek javi.
|
|
|
|