Tek sada sam video temu, ne znam šta su drugi pisali, verovatno ću ponavljati nešto ali nije zgoreg.
Jevreji imaju jedni pametan savet, tj. tri uslova koji su od krucijalne važnosti (u početku) za svaki posao:
1. lokacija
2. lokacija
3. lokacija
Jako bitna stvar. Bitno je da ima dosta ljudi u okolini jer ljudi su novac. Bitno je da bude prometno, da li kao šetalište, popularna i prometna ulica ili da u okolini ima dosta firmi, preduzeća..
Što se tiče robe, tj pića, predlažem da uzimaš samo najbolje. Koka kola je koka kola bilo gde, kao i pivo ali zato jako je bitno da imaš najbolju kafu, čaj, ceđene sokove jer je upravo u tome najveća zarada. Recimo razlika između neke lošije kafe i one baš dobre je oko 15 dinara po šoljici. Umesto 20 dinara izaćiće te oko 40 dinara ali to je nebitno jer je ti prodaješ 130-150 recimo. Ti se nećeš obogatiti za 20 dinara po šoljici ali će zato tvoje mušterije uvek piti odličnu kafu i rado će se vraćati.
Čajevi isto. Uzimaj samo najbolje jer se najbolja roba na kraju uvek najviše isplati.
U ceđene sokove uvek stavljaj samo 100% voće. Ako počneš da stavljaš vodu probaće i neće više uzimati. I onako na tome imaš 300% maržu. Ko želi da pije ceđeni sok taj je spreman i da plati ali želi kvalitet a ne neko vodeno đubre.
Što se ostalih stvari tiče, osoblje je jako bitno. Moj savet je da ne uzimaš previše iskusno osoblje jer će da te ubijaju. Naravno, nije uvek pravilo ali umeju.. Neka kafedžijska interna šala kaže, čim ti konobar postane previše dobar i iskusan - daj mu otkaz jer više zarađuje od tebe koji si gazda.
Nemoj uvek i nužno da pucaš na veliko jer nekada male lokalne birtije znaju da zarade mnogo više od fensi kafića.
Budi spreman na razradu jer je vrlo verovatno da ćeš prvih meseci raditi u minusu dok se posao ne razradi. Zbog toga je lokacija bitna jer je mnogo veća verovatnoća da ćeš od starta raditi dobro ako je prometno.
Moj savet je da batališ žive svirke, pijane goste islično jer ćeš samo imati probleme. Radiš super godinama a onda dođe par pijanih klinaca i naprave ti haos zbog kojeg možeš da zatvoriš posao. A sve to zbog dve ili tri hiljade dinara zarade.
Gledaj, ako možeš, da ideš na lounge varijantu i malo ozbiljniju klijentelu. Dnevna varijanta, kafe, čajevi, sokovi, pivo.. Ljudi srednjih godina, porodice i slično. Radno vreme do ponoći i svi srećni..
Ima tu gomila stvari ali to teško može da stane u jedan post.
Uglavnom, lokacija, roba, osoblje i fazon su po mom mišljenju četiri najbitnije stvari. Ako je sve to ispunjeno, sve ostalo će doći na svoje mesto pre ili kasnije.
|