|
|
|
|
Poslao: 16 Dec 2013 08:21
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Trenutno pijem ovaj čaj....
Tea Blueberry-čaj od borovnice
Ingredients:
-blueberry (borovnica)
-hibiscus (hibiskus)
-fruit of wild apple (plod divlje jabuke)
-rosehip (šipurak)
-elderberry (zova ili bazga)
-natural aromas of blueberry
-cinnamon - cimet
|
|
|
|
Poslao: 16 Dec 2013 17:52
|
offline
- Sirius
- Moderator foruma
- Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
- Pridružio: 17 Maj 2006
- Poruke: 18626
- Gde živiš: I ja se pitam...
|
Пијем бели чај. Сматра се најлековитијим , а свакако најскупљим. Килограм кошта у Москви нешто преко 50 евра. Кад сам први пут ту траву проносио кроз аеродромску контролу било ми је мало фрка...Ко ће да докаже да је то баш - то.
Потраје ми по годину дана, тако да сам миран по том питању јер просечно сам двапут годишње у Русији. Када им објашњавам да ми, Срби, пијемо чај само када смо болесни, они се смеју и кажу - и ми исто, али ти не знаш шта је чај, зато тако говориш. На моје питање шта под тим подразумевају, лако и брзо ми објасне да су само бели, црни и зелени - прави чајеви (расту из жбуна чаја), а све остало - траве , мање више (мајчина душица, камилица, кантарион, шипак, итд, итд). Просто.
|
|
|
|
|
|
Poslao: 16 Dec 2013 19:34
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Tačno tako.
Citat:Camellia sinensis (tea plant) is the species of plant whose leaves and leaf buds are used to produce the popular beverage tea. It is of the genus Camellia (Chinese: 茶花; pinyin: Cháhuā, literally: "tea flower"), a genus of flowering plants in the family Theaceae.
White tea, yellow tea, green tea, oolong, pu-erh tea and black tea are all harvested from this species, but are processed differently to attain different levels of oxidation. Kukicha (twig tea) is also harvested from Camellia sinensis, but uses twigs and stems rather than leaves. Common names include tea plant, tea shrub, and tea tree (not to be confused with Melaleuca alternifolia, the source of tea tree oil).
I naziv je odomaćen na razne druge "čajeve".
Da li ste znali da britanci imaju i poseban "mini-obrok" koji se zove Tea
Citat:Tea can refer to any of several different meals or mealtimes, depending on a country's customs and its history of drinking tea. However, in those countries where the term's use is common, the influences are generally those of the former British Empire (now the Commonwealth of Nations). Tea as a meal can be small or large.
Obično ide "klasika" - džem, buter, kolačići i slično. Mada ima raznih varijacija.
Saznajte više o ovom obroku na Wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_(meal)
Šta koristite uz čaj? Da li koristite med (honey), šećer (sugar), mleko (milk) ili nešto treće. Ja sam pio zanimljive indijske čajeve s mlekom i finog su ukusa.
Takođe, znate li da med, po pravilu ne treba stavljati u vruć čaj, već treba čekati temperatura padne do 50-ak stepeni?
Pitanje za Siriusa:
Da li si u Rusiji viđao "Ча́йная баба" koje pominjemo ovde u temi
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D0%B9%D0.....0%B1%D0%B0
Žurim sad, a biće prevodi i ovih termina koje ste okačili u međuvremenu i par termina vezanih za med. Stay tuned.
PS
@Blue, super pa si okačio sadržaj, taman da malo provežbam i nemački, pa da odradim nemačko-englesko-srpske alternative tog sadržaja.
|
|
|
|
Poslao: 16 Dec 2013 19:51
|
offline
- ivance95
- AMF pripravnik
- Pridružio: 04 Jul 2011
- Poruke: 5424
|
Citat:
Šta koristite uz čaj? Da li koristite med (honey), šećer (sugar), mleko (milk) ili nešto treće. Ja sam pio zanimljive indijske čajeve s mlekom i finog su ukusa.
Med, u 90% slučajeva. Šećer izbegavam ne zato što mislim da je loš za zdravlje, ne pazim baš na zo, već mi je nekako najukusnije sa medom. Da, treba sačekati da temperatura čaja padne na temperaturu koja pogoduje da čaj bude pitak, sad ne znam ko čliko je to stepeni, recimo 50, ako je čaj vreo dolazi do denaturacije meda. Takođe preporučujem i čaj sa limunom, tj. nacedite ili ubacite parče limuna u šolju.
Probao sam par puta čaj sa mlekom, neki su prilično fini, ali i nisam neki ljubitelj.
Citat:Da li ste znali da britanci imaju i poseban "mini-obrok" koji se zove Tea
To je čuveni "čaj u 5", ili kako ga oni zovu, afternoon tea.
Oni ne piju čaj posle obroka, već je to obrok.
Mala zanimljivost je da koliko je meni poznato, englezi su konzumirali pivo, ali kada se Čarls II oženio nekom portugalskom princezom to se promenilo. Oni su se tada, kao Italijani danas pridržavaju toga da je večera najvažniji obrok, i on je najobimniji (u to nimsa verovao dok nisam otišao u Italiju). Neka vojvotkinja je navodno to htela da promeni pošto nije mogla da čeka toliko između doručka i večere, pa je uvela novi obrok, gde se konzumirao čaj, i neki kolačići i sl.
Toliko znam o tome, možda nekome bude zanimljivo pa zaiđe dublje u tu temu.
|
|
|
|