Poslao: 29 Maj 2019 07:31
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Fotkica.com mi ''obrće'' sliku iz nekog razloga. Ne mogu da je rotiram ili mogu, ali nisam tžažila kako....
O hvala na podršci....
Inače, ovu vagu imam 7 godina. Čak je u jednom tenutku prestala sa radom, ali ju je brat popravio. Inače, tačna je. Pouzdana je.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 29 Maj 2019 10:59
|
offline
- ivance95
- AMF pripravnik
- Pridružio: 04 Jul 2011
- Poruke: 5424
|
Tikvica je odlična zamena za pirinač u sarmama, ali verujem i da su ove bez dodataka odlične.
Nedavno sam probao zanimljiv recept za lazanje, bez testa, i ukus je odličan. Meso je standardno, po želji i ukusu, a umesto kora se koristi tikvica i patližan, otprilike dve veće tikvice i jedan srednji patlidžan za 600g mesa. Ja sam dodao i jedno 100g šampinjona.
Najlakši način da se izrežu tanki listovi tikvice i patlidžana je pomoću sprave koju koristimo za ljuštenje:
Umesto bešamela može da se iskoristi rendani kačkavalj, mleko, malo pavlake, i začini naravno.
Ređanje standardno, tikvice, fil, bešamel itd.
Jedini problem je što tikvice puštaju mnogo vode, pa je neophodno bar 2h unapred izrezati listiće, posoliti i ostaviti da se ocede, a ni tad neće biti savršeno suve... Takođe, meni su tikvice ostale malo žilave, tako da verovatno nije loša ideja da se malo proprže pre ređanja.
Mana je što treba dosta vremena da se pripremi, pa sam ja spremao za vikend ručak...
|
|
|
|
|
|
|
Poslao: 01 Jun 2019 09:46
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Još malo da smaram....
Pečem povremeno i nešto kao ''tortilja'' na ringli. Tu ''osnovu'' koristim i za picu i za neke druge papazjanije. Lepše mi je nego kada pečem u šporetu, jer je beskvasno i lakše mi je...
Prečnik tiganja je 28 cm.
Speltino brašno, malo semenki bundeve, suncokreta, lana, malo maslinovog ulja, tople vode i sode bikarbone.....Zbrčka se kao za testo ni previše tvrdo ni meko dovoljno da se razvuče na tiganj. Lepo poravnjajte. Testo treba da bude debljine nešto manje od cm.
Pečete ga na tiganju na laganoj temperaturi. Stepen jačine ringle je od 0-9, ja pečem ovo nešto na 6. Ttreba oko 15-tak minuta da bude pečeno. Manje od 10 minuta sa jedne strane i isto toliko sa druge strane...
Ovako izgleda kada je skoro pečeno....
U međuvremenu uključite rernu i zagrejete je na najače. Rešetku stavite na vrh rerne, kako bi se zapekao samo nadev i još malo ispeklo testo....
Ja ovog puta nisam imala paradajz koji spremam na malo maslinovog ulja (dinstam), pošto kečap ne može zbog šećera, ali ima da se kupe i neki kečapi ili paradajz sosevi koji su navodno ''bio'' bez nekih aditiva....
Imala sam par čeri paradajiščića, isekla pileću šunku, pola koluta mocarele (pakovanjce od nekih 125 gr, pa pola od toga) malo mariniranih šampinjona, origano...i ništa više....Dijetalno...Inače, super je sa slaninicom ili pršutom....Stavila u rernu na vrh i zapekla nekih 10-tak minuta.
Testo je taman pečeno, sasvim je OK s obzirom od kog je brašna. Inače, ja ovu ''podlogu'' koristim na više načina i za razne kombinacije. Radnim danima, uveče ispečem na ringli a ujutru samo zapečem malo u mikrotalasnoj. Naravno iz šporeta je bolje, ali nekada mora i tako...
Ovako izgleda kada se iseče parče....
|
|
|
|
Poslao: 02 Jun 2019 22:22
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Hrono ishrana -da, restrikcija - ne verujem, nikad više!
Restrikcija mi je želja ali očigledno da nije dovoljno jaka. Ne mogu bez voća. Problem je što voće ne jedem planom vanrestrikcije, jedem ga neograničeno.
Ostalo sve je po pravilima HI
Hranim se zdravo. Odvno sam izbacila šećere, rafinisano ulje i sve trans masti, belo brašno.
Pijem dosta tečnosti u toku dana, mada još uvek koristim neke svoje trikove koji me posećaju da treba piti vodu.
'Uobročena' sam, imam tri glavna obroka sa dovoljnim razmakom između obroka. Sve to zabrljam voćem
|
|
|
|
|
|
|