Etno - kuhinja

2

Etno - kuhinja

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4101

Bojan Marjanovic ::.Dugo nisam čuo da je neko spremio nešto od boba, sočiva, bamnji, koprive...

Od mlade koprive kuvam odličnu i jednostavnu čorbicu.
Pravim pitu od koprive, sira i jaja.
Pravim prilog uz meso / isti način spremanja kao spanać/.
Sok/sirup/.

Kopriva se bere sasvim mlada, i samo listovi pri vrhu stabljike.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Naša kuhinja je najbogatija pitama, jelima od testa, dodacima od testa...od najprostije gibanice i banice, preko samse, ačak-pite, saladura, pa do komplikovanih pita i sve se spremalo od domaćeg umešenog testa i domaćih kora.
Danas koristimo gotove kore jer nemamo vremena za mešenje testa, dugo traje, postoji posebna procedura oko pojedinih jela ili se nema uslova za to.Domaće kore možete kupiti u radnjama, njih spremaju odlične domaćice, samo je potrebno izabrati svog prodavca.

Nemoguće je da opišem sve one specijalitete od testa koji su pripremani vekovima unazad. Dosta toga je izmešano, nailazimo na puno sličnih slanih pita sa različitim nazivima i različitom istorijom nastanka. Nama je u ovom slučaju bliska Makedonija, Turska, Grčka, Bugarska, Albanija i Mađarska, a kod nas su se dalje razvijale gibanice kao što su šumadijska, svrljiška, vojvođanska, niška, vranjanska, itd.
Neke su pripremane klasičnim nadevima od sira, a neke od povrća i mesa.

Klasična gibanica koja se spremala na ovim prostorima je od sira i kajmaka, nije mnogo različita ni ona sa zeljem.

- 500 gr debljih kora
- 350 gr srpskog sira
- 150 gr kajmaka
- 2 do 2,5 dl slatkog mleka
- 1 do 2 dl sode-vode
- 3 jajeta
- ulje i so

i ako se priprema sa zeljem

- oko 250 gr blitve, spanaća ili zelja dinstanog na ulju.

Postupak je jednostavan. Sve navedene namirnice izmešati i premazati kore. Ređanje kora je zavisilo od kuće do kuće. Primer:

- rolovana gibanica: uglavnom su filom premazivali koru po koru, ukoliko su kore bile tanje spajane su po dve, filovane nadevom, krajevi se malo podviju da nadev ne bi ispadao i motane su kao rolat.

- lisnata gibanica: ređaju se slojevito u tepsiji ili plehu i svaka premazuje nadevom, sve se prekriva čistom korom i poprska uljem.

- gužvara: u gotov nadev se ubacuju izgužvane kore, tepsija se prekrije čistom korom na koju se slažu izgužvane kore natopljene nadevom.

Složenu gibanicu ostave da odstoji oko 15 minuta, peče se oko 45 minuta i posle pečenja se prskala vodom, prekrivala krpom i ostavljala da odleži opet oko 15 minuta.

Ukoliko se priprema ZELJANIK u već gore navedene sastojke dodavalo se zelje, mlada kopriva, blitva ili spanać.Zeleniš se uglavnom dinstao na ulju, a onda malo prohlađen ubacivao u pripremljen nadev.

Često se pripremala i BAZLAMAČA koja je jednostavna za pripremu, a bila je omiljena uz sečenu slaninu, suvi vrat, mladi sir, jer je podjednako bila ukusna i topla i hladna.

Rastvori se kvasac u malo mlakog mleka, da nadođe, doda oko 3 dl kisele pavlake i 3 jaja, oko 1 dl ulja i so.U ovu masu se postepeno dodaje kukuruzno brašno (oko 400 gr) uz stalno mešanje dok testo ne dobije gustinu kao masa za palačinke.Testo se sipa u podmazanu tepsiju i ostavi na toplom mestu da nadođe, a zatim peče.



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4101

Ništa ne pravim po merama, pa ni gibanicu.

Pakovanje kora za pitu

Pakovanje posnog sira / kupujem pakovanje od 1/2 kg/
Pavlaka
1 jogurt
2-3 jajeta
malo soli
Bareni spanać, biltva ili kopriva

U dublju posudu mikserom izmutiti sir, jaja, pavlaku, jogurt, posoliti po ukusu, dodati bareni zeleniš.
U podmazanu tepsiju ređati po dve nauljene kore, premazati filom, i tako redom dok se masa ne potroši. Pitu prekriti korama, iseći na kvadrate željenih dimenzija.

Mikserom umutiti 2-3 jajeta sa kiselom vodom, preliti preko pite.

Staviti u vrelu pećniću.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Lepo je to za nas koji spremamo svakog dana i uslužimo do 1000 gostiju, ali mere su potrebne onima koji pretražuju forume i internet, ukoliko postoji određena i tačna mera za neki recept, ukoliko je nema formiramo je sami. Wink

Drugo, u kuhinji, naročito, etno... nema miksera, električnih seckalica, mikrotalasnih pećnica...ako se i prepravi neki stari recept zbog današnjih uslova to ne znači da morate da ga spremate modernim uređajima. Praksa za ove mlade je ručni rad, bez pomagala, ako neko zaista želi da nauči da radi, a ko ne želi može da ode i kupi gotovo jelo, nema muke i nema maltretiranja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 995 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 963 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, amaterSRB, bojank, Boris90, Brana01, darkojbn, DeerHunter, Dorcolac, dragoljub11987, Karla, kuntalo, kybonacci, ladro, Metanoja, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, moldway, musa, nebkv, panzerwaffe, rovac, sabros, Srle993, strelac07, uruk, vasa.93, voja64, wolverined4, šumar bk2