Poslao: 26 Jun 2005 22:59
|
offline
- rapha
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2005
- Poruke: 9113
- Gde živiš: Beograd
|
Uuu, njih baš volim, ali sam ih potpuno zaboravio. Dobro ste me podsetili, reći ću kevi da ih napravi sutra...
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 08 Feb 2018 09:09
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Recimo, belanca treba dobro da se umute. Nije dovoljno da vidiš kako su belanca umućena. Treba nastaviti mutiti. Recimo da mutim belanca duže. Ne baš kao za beze tortu, ali ih baš mutim. Što ih više mutiš više zadržavaju masu. E da. Ja u belanca obavezno dodajem i šećer. Ako pravim šne od 6 jaja, dodam tri ravne kašike otprilike.
Mleko kada provri smanjiš na temperaturu koliko samo da se vidi da ''prebacuje ključ''. Belanca kuvaš do dva minuta po strani otprilike . Malo podigneš kašikom da vidiš kako to izgleda. Čim se zaobli. Okrećeš.Brzo to bude gotovo. Ako prekuvaš, hoće da se šljonu skroz.
One svakako moraju malo da se spuste, ali ne toliko da ne liče na knedle.
Ponekad može biti i do jaja. Ako nisu taze itd...
Sledeći put će biti bolje. Polako.
|
|
|
|
Poslao: 22 Feb 2018 01:14
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4101
|
Srki94 ::
Gde grešim?
Probaj na ovaj način:
Razdvoj belanca od žumanaca.pazi da dobro odvojiš jer svaka mrvica žumanceta pri belancu sprečavaće da napraš dobar šam.
U mleko sipati 2-3 kašike šećera i 2 kesecice vanilin šećera staviti da se kuva,
Ulupati čvrst šam od belanaca,
U lagano vrijuće mleko supenom kašikom dodavati ulupana belanca, ostaviti ih nekoliko trenutaka da se kuvaju i lagano ih vaditi.
Ja ih odmah redjam u cediljku za supu, da se dobro ocede, za to vreme stavljati druga belanca da se prokuvaju.
Oceđena belanca odmah prebacujem u staklene čaše ( tako ih i serviram)
Puding od vanile pomešati sa 4-5 kašika šećera, dodati žumanca i razrediti sa malo hladnog mleka pa sve sipati u vrijuće mleko da se malo ukuva.
Žuti fil sipati u čaše preko belanaca.
Jedan pudnig ti je dovoljan za nešto više od litre mleka. Jaja 5-6.
|
|
|
|