Poslao: 14 Avg 2007 02:39
|
offline
- alex86
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 13 Avg 2007
- Poruke: 2
|
MoscowBeast ::Aftershock je liker jacine zestokog pica (40%) i ima 4 ukusa. Karakteristicno za njega je da ima jako aromaticna isparenja i to je "podloga" za onu pricu tvojih drugara. Postoji puno takvih zezalica, jedna od njih je i - poklopis casicu nekog od aftershock-ova dlanom i drzis tako minut-dva (da se isparenja koncentrisu) i onda udahnes na nos. Ovo se ne preporucuje, jer moze da da instant opijajuci efekat u mozgu!!!
cuo sam da postoji neki koktel sa ushmrkavanjem ( Liquid Cocaine, cini mi se) , pa da nije mozda to taj ? A kazi mi jel se taj Aftershok pije sam ili u kombinaciji sa nekim drugim picima tj. da li postoje neki kokteli ?
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 14 Avg 2007 08:11
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Aftershock moze da se koristi u koktelima, naravno. Do sada se (koliko je meni poznato) nije pojavio neki koktel sa njima koji se moze nazvati klasicnom mesavinom, koji ima "reg.zast.ime" ili slicno, ali kombinacija po raznim barovima sigurno ima. Osim toga, cinjenica da postoje 4 ukusa Aftershock-a daje mogucnost i miksovanja samih varijanti.
Mali "problem" u celoj prici je to sto je Aftershock sladak kao liker, ali je jak kao i bilo koja druga zestina sa 40% alkohola, pa je samim tim njegova uloga u koktelu "davanje ukusa" kao sto rade likeri, ali je krajnji proizvod jaka mesavina koju nije uputno piti u velikim kolicinama.
Sto se usmrkavanja tice, ako zelis moje misljenje naravno, mislim da je to jedna pomodarija i da nema blage veze sa uzivanjem u samim koktelima. Eno par strana ranije neko pomenu usmrkavanje spaljene mesavine (koja je sama po sebi slatka voda, jer se gorenjem alkohol razbija na vodu i ugljen dioksid koji ispari). Sve je to samo pokusaj da se bude "fensi". Kokteli se piju radi uzivanja u ukusu, radi otvaranja apetita pred neki rucak ili veceru, a nikako radi opijanja. Nazalost, retki su ljudi koji to tako shvataju. A usmrkavanje isparenja Aftershock-a ima veze jedino sa zeljom za opijanjem, jer kao sto rekoh, isparenja imaju veliki procenat alkohola i usmrkavanjem se unose direktno u mozak i izazivaju isti efekat koji bi alkohol izazvao da se unese u zeludac i do mozga stigne kroz krv... Samo brze. To za mene nije uzivanje u koktelu, nego cisto opijanje koje vodi alkoholizmu.
|
|
|
|
Poslao: 08 Sep 2007 11:35
|
offline
- sawyer
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 08 Sep 2007
- Poruke: 1
|
Imam jednu molbu za MoscowBeast. Zapravo jedna molba sa vise podmolbi
Da li mozes da postavis potrebne sastojke, recepte (i sto je jos bitnije alternatvu za ona pica koja se tesko nalaze) za sledece koktele - Margarita, Tequila Sunrise, Cosmopolitan, Sex on the Beach i cuveno 007 pice (vodka - martini ili sta je vec).
Na netu sam nasao brdo recepata, ali ima sastojaka koje nikako ne mogu da nadjem po gradu (Nish).
Hvala ti puno.
|
|
|
|
Poslao: 08 Sep 2007 12:15
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Margarita, Tequila Sunrise i Cosmopolitan su klasicne mesavine i njihovi originalni recepti su sledeci:
Margarita
Klasican recept podrazumeva mesanje zlatne Tekile (znaci ne ona sto je bela kao loza 13.jul npr, nego zuta kao npr. sljiva iz bureta ), likera Triple Sec i soka od zelenog limuna (lajma) u odnosu 1:1:1 u sejkeru, uz dodatak prstohvata soli (sa ledom, naravno). Prema zelji musterije, mogu se praviti "suvlja" mesavina (Tekile ima 50% vise) ili sladja mesavina (likera Triple Sec ima 50% vise).
Alternativa za "Triple Sec" je malo problematicna. Triple Sec je liker od pomorandze koji se sprema po specijalnom receptu. Jedine iole uspesne zamene su liker Grand Marnier ili neki od Curacao likera (bilo koje boje). Nazalost, znam da su svi ovi likeri jako problematicni za nalazenje u Srbiji, cak sam i u BG imao problema da ih nadjem do pre par godina. Recimo da bi mogao da iskoristis vermut i sok od pomorandze (u odnosu 2:1), ali tu ces dobiti drugaciji ukus zbog specificnog ukusa vermuta. Druga (po meni verovatno mnogo manje uspesna) varijanta bi bila da pomesas vodku, SIRUP od pomorandze i vodu u odnosu 1:2:4, al to je vec baaas krpljenje
Ako bas ne mozes da nadjes zeleni limun (lajm), stavi obican limun. Bice to malo manje gorka mesavina.
Nazalost, ako zamenis i lajm i triple sec nekim podvarijantama, ukus koji ces dobiti je jaaaako daleko od prave Margarite i nemoj ga smatrati realnim pokazateljem pravog ukusa ovog koktela.
Tequila Sunrise
Uzmes visoku casu (od 3dl) i stavis u nju 6 kocki leda. Zatim sipas preko leda 0.4dl zlatne Tekile i dopunis casu sokom od pomorandze. Nemoj napuniti casu do vrha! Izmesaj kasicicom. Zatim uzmes Grenadine sirup i polako preko kasicice sipas u koktel niz ivice case i pustis da padne na dno. Pre nego sto ces da serviras koktel musteriji samo lagano jednom promesas taj sirup da se dobije efekat "izlaska sunca"
Ovde je jedini "problematican" sastojak sirup Grenadine. To je sirup koji se pravi od pomela (nesto kao grejp samo jos vece) i raznoraznih bobica. Kao zamenu mozes koristiti bilo koji CRVENI vocni sirup (jagoda, malina npr.) Ukus nece biti isti, ali ovde je bitan taj efekat "izlaska sunca", posto sirupa ne ide vise od 0.3dl na skoro 3dl koktela.
Cosmopolitan
Ovde ce da bude velikih problema
Originalan recept je sledeci:U sejker ili barsku casu sipas par kocki leda, 0.3dl likera Cointreau (Kuantro), 1dl soka od brusnica, sok od pola limuna i 0.6dl vodke. Sve lepo izmesas ili izmuckas i procedis u ohladjenu casu za martini (onu sa ravnim kosim ivicama kao slovo V). Na ivicu case zakacis krisku zelenog limuna (lajma).
Cime zameniti Koantro i sok od brusnica?! Jaaako tesko pitanje. Kao i Triple Sec, Cointreau je jako specifican liker koji se pravi od kore pomorandze. Uspesna zamena moze da mu bude samo Curacao liker, jer se isto pravi od kore pomorandze, samo druge vrste. Mozes se posluziti istim trikom kao za Triple Sec (ona prva varijanta sa vermutom), ali to ce biti daleko od pravog ukusa. Sto se tice soka od brusnica (cranberries), to je tek problem. Tog soka kod nas nije nikad bilo (bar nisam video da ga ima u slobodnoj prodaji). Najbolje resenje bi bilo da ti ga neko posalje odavde iz Rusije, posto je ovde tzv. Kljukveni Mors nacionalno pice (Kljukva je rusko ime za brusnice, a mors je varijanta soka). Ukoliko takve mogucenosti nemas, jednima zamena bi mogao da bude sok od ribizle (koji je mnogo kiseliji od soka od brusnice) sa dodatkom malo secera. Ili procedjeni razblazeni sok od drenjina (njih bi trebalo da ima u Nisu i okolini, odatle sam ih i ja dobijao; drenjine su opet, mnogo sladje od brusnica). U svakom slucaju, sa ovim zamenama neces dobiti bistru mesavinu kao sto je Cosmopolitan, vec zamucenu. A ni ukus nece biti ni blizu.
Ostala dva koktela nisu standardne mesavine. Sex on the Beach pretenduje da to postane, dok je 007 Vodka Martini podvarijanta originalnog Vodka Martinija. O njima sam vec pisao u ovoj temi. Zamena za Martini je bilo koji suvi vermut, samo je bitno da se koktel dobro izmucka u sejkeru, a ne kasicicom u casi (to je ono "shaken, not stirred"). A kod koktela Sex On the Beach postoje dva problematicna sastojka - Shnaps od breskve i sok od brusnica. Negde sam vec pisao da mnogi klubovi umesto shnepsa od breskve sipaju ili liker od breskve ili vermut i sok od breskve u odnosu 2:1, a za sok od brusnica sam ti objasnio kod koktela "Cosmopolitan".
|
|
|
|
Poslao: 17 Sep 2007 06:31
|
offline
- novajlija
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 17 Sep 2007
- Poruke: 1
|
Beast, evo i ja da priupitam nesto kad vidim da volis da pomazes ljudima. U vezi je sa koktelom Black Russian. Pio sam dve verzije - standardan (samo vodka i kahlua) i sa dodatom Coca-colom (neki to zovu Tall Black Russian). Vise mi se svidja ovaj drugi, stavise, to je jedini koktel koji sam pio, a da mi svidja sve vise sto ga vise pijem. Uglavnom mi se ostali kokteli svide odmah ili nikad. Pa da pitam:
1) Koji je najbolji odnos vodke, kahlue i coca-cole za taj koktel?
2) Moze li Tia Maria umesto kahlue?
3) Postoji li verovatnoca da je u taj Tall Black Russian barmen stavio i malo dzina, mada sam cuo da postoji pravilo o nemesanju osnovnih sastojka koktela (u ovom slucaju - vodka i dzin).
I jos nesto: cuo sam da postoji neki koktel - kombinacija vodke, kahlue i amareta, reci mi o cemu se radi ukoliko ti zvuci poznato.
Pozdrav!
|
|
|
|
Poslao: 17 Sep 2007 07:24
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Odmah da probam da odgovorim. Black Russian kao klasican koktel je mesavina vodke i likera od kafe u odnosu 2:1, izmesanih direktno u casi za viski sa par kocki leda. Varijanta sa Kolom se pravi u visokoj casi i nisam siguran da li postoji "najbolji" odnos. Sve zavisi od zelje musterije. Uglavnom se sipa liker od kafe:vodka:kola = 1:2:3 (znaci npr. 0.2dl likera, 0.4dl vodke i 0.6dl kole), ali se nekad pristedi na vodki, a doda se malo vise kole (pa bude odnos recimo 1:1:5). Probaj sam pa odredi svoj najbolji odnos.
Sto se tice zamene Kahlua likera Tia Maria-om, sto bi rekli "moze da znaci al ne mora da bude". Kahlua je gusti liker od kafe, a Tia Maria je varijanta ruma u koji se u toku proizvodnje dodaju zrna kafe. Prema tome, Tia Maria ima zaista ukus koji vuce na kafu, ali je u pitanju pice sa manjom specificnom tezinom i ima aromu ruma koja moze nekom da smeta. Ali, posto zelis da je mesas sa Kolom i vodkom (koja nema aromu), mislim da nece biti nikakvih problema, jer se rum i kola sjajno slazu.
Mesanje dzina i vodke je cesta pojava. Najcesce se srece u koktelu "Long Island Ice Tea", tako da nije nemoguce da ti je barmen dodao dzina u koktel. Ako imas prilike, pomirisi (ili probaj) cist dzin i zauvek ces znati njegovu aromu Pravilo o "nemesanju" osnovnih sastojaka iskren da budem nikad nisam cuo.
Standardna mesavina vodke, kahlue i amaretta mi nije poznata, ali to ne znaci da ne smes da probas. Sastojci nisu retki, verovatno je neko vec probao tu kombinaciju. Po netu sam naleteo na neke varijante, ali se razlikuju od kluba do kluba (uglavnom se dodaje i slatka pavlaka). Javi sta si smutio i da li valja
|
|
|
|
Poslao: 27 Sep 2007 00:31
|
offline
- Slow bo
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 27 Sep 2007
- Poruke: 1
|
mi smo ovu podmornicu pravili tako sto smo u kriglu piva ubacivali casicu vinjaka(najcesce onu sto se vidja u pravim birtijama,oblu,kao u kafanama na bus stanicama:))i to smo zvali BETON!!
|
|
|
|
Poslao: 27 Sep 2007 11:00
|
offline
- cubase
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 27 Sep 2007
- Poruke: 3
|
1.
Interesuje me gde mogu u BG da kupim opremu za pravljenje koktela?
vidim na netu da od preko moze da se naruci milion stvari ali kod nas nista ,zna li neko nesto?
2.
pricali ste o silver ili white rumu i razlici izmedju dark ili gold ruma i njega pa me zanima:
dark rum moze da se nadje i to domaci po ceni od nekih 300din,sto je odlicna cifra za sasvim pristojan rum: pravio sam planters punc i cuba libre sa njim i stvarno je bilo ukusno svima.
e sad hocu da napravim mojito ili pinakoladu u koje ide white rum gde mogu samo da nadjem bacardijev od 1 litru flajku i kosta1750dinara ipak to mi je trenutno mnogo para za izdvojiti.
poenta pitanja:nelogicnost:ako se u white rim dodaje karamela da bi postao dark rum zasto nema jeftinija varijanta white ruma.(cuo sam da se on drzi i u metalnim bacvama da bi ostao bezbojan-mozda je skuplji zato sto ima kompleksniju destilaciju...)gde da kupim povoljan white rum
POMOZITE HVALA!!!
|
|
|
|
Poslao: 28 Sep 2007 00:12
|
offline
- Rivera
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 27 Sep 2007
- Poruke: 2
|
cubase ::1.
Interesuje me gde mogu u BG da kupim opremu za pravljenje koktela?
vidim na netu da od preko moze da se naruci milion stvari ali kod nas nista ,zna li neko nesto?
2.
pricali ste o silver ili white rumu i razlici izmedju dark ili gold ruma i njega pa me zanima:
dark rum moze da se nadje i to domaci po ceni od nekih 300din,sto je odlicna cifra za sasvim pristojan rum: pravio sam planters punc i cuba libre sa njim i stvarno je bilo ukusno svima.
e sad hocu da napravim mojito ili pinakoladu u koje ide white rum gde mogu samo da nadjem bacardijev od 1 litru flajku i kosta1750dinara ipak to mi je trenutno mnogo para za izdvojiti.
poenta pitanja:nelogicnost:ako se u white rim dodaje karamela da bi postao dark rum zasto nema jeftinija varijanta white ruma.(cuo sam da se on drzi i u metalnim bacvama da bi ostao bezbojan-mozda je skuplji zato sto ima kompleksniju destilaciju...)gde da kupim povoljan white rum
POMOZITE HVALA!!!
Kada je u pitanju white rum, mislim da je jeftinija varijanta Bacardi od 0,75 koji moze da se nadje, recimo u novobeogradskom Rodicu za oko 1000 dinara. Ono sto je nelogicno je da je 1l neproporcionalno skuplji i kosta, kao sto si rekao oko 1700 dinara.
Mene zanima da li postoje razlike u procestu spravljanja naseg domaceg ruma i rumova tipa Bacardi? I jos jedna stvar. Nailazio sam na vise tipova ruma, tu mislim na white rum, dark rum i gold rum (zuti rum, ako se ne varam). Zanima me koja je razlika u njihovoj destilaciji i ukusu!?
Inace, najjeftinije pice sam nalazio u gorepomenutom Rodicu.
Moze li i neko da mi pojasni da li pica tipa Carolans, Baileys i sl. imaju rok trajanja nakon otvaranja boce i koliki je?! Isto me zanima i za razne varijante vermuta.
Da li bi neko mogao da uporedi Martini i ostale vermute?!
|
|
|
|
Poslao: 28 Sep 2007 07:43
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Probacu da vam odgovorim.
1. Opremu za pravljenje koktela u BG mozes naci u trzom centru "Fontana" preko puta zgrade tehnickih fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra. Kad krenes kroz prolaz ka kaficima i "vodopadu", sa leve strane druga prodavnica. Takodje imas dosta dobre opreme i u prodavnici poreko puta "Srbijateksa" na Terazijama, tamo gde pocinje Ulica kralja Milana. Bar je bilo poslednji put kad sam gledao. Nazalost, nijedna od ove dve radnje nije nimalo jeftina. Pokusaj i na "buvljaku", mozda naletis na sejkere i slicne stvari kod likova koji prodaju alkoholna pica. Tamo ima i dobar izbor samih pica.
Barmensku opremu jos prodaju i u udruzenju barmena "BAR", ali ne znam gde se oni sada nalaze, nisam odavno bio u kontaktu sa njima.
2. Nalazio sam jeftin beli rum (ne bas za 300 dinara, ali sigurno ne skup kao Bakardi) u vec mnogo puta pominjanom kiosku na uglu Ulica Dzordza Vasingtona (27.marta ili kako se vec zove taj deo) i Starine Novaka, odmah do zgrade Inex-a. Pogledaj jos i u prodavnici u redu cvecara na pijaci Djeram i kod preprodavaca na "buvljaku", moguce da ces naci.
3. Beli rum zri u bacvama, a ne u metalnim kotlovima. Fora je sto ne pokupi od bacvi gotovo nimalo boje prilikom tog procesa. A skuplji je od tamnog ruma iz jednog sasvim prostog razloga - zato sto je redji (ceni se da se 70-80% proizvedenog ruma farba karamelom da bi postao "dobro poznati" tamni rum).
4. Razlika u proizvodnji izmedju domaceg i Bakardi ruma sigurno da postoje. Za pocetak - kod nas nema secerne trske Naravno da svaki proizvodjac ima svoju tehnologiju i svoje "tajne" sastojke i odnose sastojaka po kojima ce se njihov proizvod razlikovati od konkurentskih. To ti je otprilike kao da poredis vino Kaberne koje se pravi u Srbiji sa onim koje se pravi u Cileu.
5. Za Carolan's i Bayley's nisam nikad gledao da li imaju rok trajanja. Nikad nisu izdrzali dovoljno dugo da bi mi to palo na pamet Ako imaju, on je jasno naznacen na samim flasama. Trenutno u kuci nemam nijedan od tih likera, ali ako se setim kad ih budem video, pogledacu. Inace, to su likeri koji nastaju mesanjem viskija i slatkisha, ne znam sta bi tu moglo da se pokvari Mozda ono "mleko" koje stavljaju, ali nesto sumnjam da je u pitanju prava slatka pavlaka
Vermut nema rok trajanja.
6. Uporediti "Martini" vermut sa ostalima je isto kao porediti na primer "Jelen" i "Lav" pivo. Ima ljudi koji vise vole jedno, ima onih koji vise vole drugo. "Martini" je samo jedan od vermuta, sigurno jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih, ali je sve stvar ukusa. Licno vise volim da koristim "Cinzano" vermute, njih su mi barmeni vise preporucivali od "Martinija". Razlike u ukusima postoje, ali su zaista minimalne i tesko da ce "netrenirano" nepce da ih primeti.
|
|
|
|