Poslao: 28 Jan 2008 01:32
|
offline
- Grrrrl power

- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 11 Sep 2007
- Poruke: 13
- Gde živiš: Novi Sad
|
ljutice,karanfilic je osusen cvet tropskog drvetacaryophylls armoracius kaze stari dobri vujaklija.dobar je u kolacima sa medom,junecoj supi i drugim jelima od govedjeg mesa.kad te boli zub prozvaci jedan karanfilic,bol ce uminuti na kratko,posle zubaru.pogledaj film "maratonac"-sir lorens olivije i dastin hofman u gl.ulogama.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
|
Poslao: 01 Feb 2008 14:18
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
-karanfilić ide uz kovano vino, ne znam da li je to neko spomenuo,
-djumbir pošto je malo ljutkast može se staviti u čaj kad ste prehladjeni...ja to deci obavezno kod prehlade
ako vam zafali mlevenog keksa za kolače može se dodati prezla neće se primetiti
ako vam dok pravite štrudlu sa makom mak više razredite nego što treba, dodajte griz
ako ostane baren krompir od ručka, sutradan da ga ne bacite napravite krompir salatu
špagete je teže podgrgevati jednostavnije je preliti ih par puta vrelom vodom izgledaće kao da su sveže skuvane
to važi i za palentu, samo se ne dodaje voda već mleko
van sezone, kad se redje nalazi svež bosiljak, mirodjija može tako isto i peršun, celer, ja ih u blenderu sitno iseckam stavim u kutijice i u zamrzivač pa ih imam u toku cele godine
višak maka i oraha i ostalih jezgrastih plodova koji su melveni bolje je čuvati u zamrzivaču tako neće užegnuti
za one koji vole pileće supe, koji nisu vegeterianci, ako žele da unesu manje masnoće i negativnog holesterola nek skinu sa mesa sve masne naslage supa neće biti manje kvalitetna......naročito ako se stavi dosta zeleni u supu
ja meso ne jedem il samo ribu i piletinu ponekad ali ga spremam za druge ukućane al tako da mu dušu izvadim, odstranim sve masnoće i žilice......(od kad se moj muž hrani u mojoj kuhinji nema hipertenziju kao posledicu ranije ishrane pune holesterola i masti)
pri kuvanju supe dobar začin je kari i timijan
uz grašak i boraniju i ostale mahunaste plodove kad se kuvaju odlično ide bosiljak
ja stavljam začinske trave i egzotične začine u sva jela jeste da se stavljaju u malim količinama ali su njihova hranjliva svojstva dragocena
od bajatog hleba ne moraju se uvek praviti przenice, već se mogu poredjati u pouljen pleh i filovati nadevom za picu
isto tako prženice će biti ukusnije ako se pospu susamom
u pripremi hrane koristim morsku so isključivo, zdravija je nije rafinirana
deca koriste žuti šećer ne beli nije rafiniran, koristimo maslinovo ulje gde god može
salate je bolje ne soliti umesto soli dodati susam, mirodjiju peršun
da se kolači ne bi zalepili za pleh ne mora se pleh pouljiti i posuti brašnom već kad se namaže uljem blago se nakvasi hladnom vodom čisto da se samo vide kapljice i onda se sipa testo
frižider kad ga otapamo a to najviše mrzim u vodu kojom se briše staviti asepsol ili sodu bikarbonu.....kako bi se odstranili eventulani nakupljeni mirisi....ko o tome ne vodi računa
a da malo dekoracije, da ruske babuške ne skupljaju prašinu u sobi one manje mogu se iskoristiti da se u njih stave čačkalice a one veće mogu za neke sitnice iz kuhinje tako sam ja recimo uradila
kad nešto pečem u rerni prvo pola sata pećem pod folijom da se krčka u sopsvenoj pari pa kasnije zapečem..podjednako je jelo dobro
ako meso na brzinu treba da se podgreje stavim ga na pouljenu foliju umotam i podgrejem i sa gornje i donje strane direktno na ringli
verovatno ima još toga ne mogu da se setim....
a da kad spremam ručak, dva tri sata pre ja prvo sve pripremim od namirnica i sudova tako da kasnije ne gubim vreme oko toga
Vrlo je bitno u ishrani da obroci budu u isto vreme......kod mene doručak je oko 9h, ručak oko 14h večera oko 18h......
U jelovniku nekad se desi da nedeljama nema mesa, no deca zbog toga nisu bolešljiva, već vrlo otporna to je čista predrasuda da su deca koja ne jedu meso bolešljiva i neotporna
|
|
|
|
|
Poslao: 03 Jul 2008 19:41
|
offline
- KatarinaNS
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 03 Jul 2008
- Poruke: 9
|
Pozdrav svim clanovima Foruma i molila bih Vas za jedan savet. Uskoro idem na letovanje i necu biti mesec dana a mozda i vise kod kuce. U frizideru medjutim imam nekoliko kilograma kackavalja pa ne znam kako najbolje da ga sacuvam. Da li punomasni kackavalj moze da se zamrzne i da li zamrzavanje utice na njegov kvalitet, strukturu i ukus?
Puno hvala!
|
|
|
|
Poslao: 03 Jul 2008 20:56
|
offline
- SAnja

- Google master
- Pridružio: 01 Okt 2003
- Poruke: 2383
- Gde živiš: Beograd
|
KatarinaNS ::Pozdrav svim clanovima Foruma i molila bih Vas za jedan savet. Uskoro idem na letovanje i necu biti mesec dana a mozda i vise kod kuce. U frizideru medjutim imam nekoliko kilograma kackavalja pa ne znam kako najbolje da ga sacuvam. Da li punomasni kackavalj moze da se zamrzne i da li zamrzavanje utice na njegov kvalitet, strukturu i ukus?
Puno hvala!
Za mesec i vise dana sir bi ti 100% propao u frizideru, tako da imas dve opcije
1. ostavis ga u frizideru i da ti se ubudja pa da jedes budjavi sir
2. stavis u zamrzivac i kad se vratis javis nam jel operacija uspela
Ja sam jela par puta nesto iz zamrzivaca sto je imalo sir u sebi, tipa lazanje itd, i bilo je sasvim ok, e sad ovako da li ce sir da stoji.... nemam pojma,... nikada nisam probala....
|
|
|
|
Poslao: 03 Jul 2008 21:40
|
offline
- Tamtitam

- Legendarni građanin
- Pridružio: 19 Maj 2005
- Poruke: 5224
- Gde živiš: Oslo
|
Ako stoji neotkriven u frizideru, stvrdnuce se i biti malo gadan za gledanje ali ce moci da se jede, ja inace obozavam zrele sireve, a za lazanju, ko sto SAnja rece, ma nece mu biti ravnog.
Ako stoji u kesi, morace da se baci.
Zamrzivac ti je najbolja opcija. Tamo moze da stoji bez problema, samo sto ce izgubiti malo od te svoje gumenosti i malo ce se vise mrviti dok ga seces.
|
|
|
|
Poslao: 03 Jul 2008 23:07
|
offline
- KatarinaNS
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 03 Jul 2008
- Poruke: 9
|
Hvala Vam puno na savetima. Budjavi sir ne volim tako da mi je jedina opcija zamrzivac. Pozz
|
|
|
|
Poslao: 03 Jul 2008 23:21
|
offline
- Tamtitam

- Legendarni građanin
- Pridružio: 19 Maj 2005
- Poruke: 5224
- Gde živiš: Oslo
|
Neneene, budjavi sir nije isto sto i zreli sir. Sir ce se ubudjaviti samo ako stoji zatvoren u kesi. Ukoliko ima vazduha da "dise" samo ce biti "zreliji".
Srecan put!
|
|
|
|