Poslao: 29 Nov 2011 17:28
|
offline
- Simke
- Mod u pemziji
- Pridružio: 21 Jul 2007
- Poruke: 9424
- Gde živiš: Kako kad
|
Moje iskustvo kaze da taj vojnicki pasulj ima najbolji ukus kada se jede napolju na +43 ( na suncu, ne u hladu ), a da pritom on jos kljuca u tanjiru kada se naspe ... Uzivancija, nema nista bolje ni ukusnije ...
Ko to nije probao ne zna sta je pravi ukus vojnickog pasulja ...
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 30 Nov 2011 01:19
|
offline
- rapha
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2005
- Poruke: 9113
- Gde živiš: Beograd
|
U pravu si Slobo. U vojsci sam gledao kako da ispohujem i "zemu" pored mene a pasulj je tada bio premija iako je bio klot i ogavan.
|
|
|
|
Poslao: 30 Nov 2011 12:02
|
offline
- Tamtitam
- Legendarni građanin
- Pridružio: 19 Maj 2005
- Poruke: 5224
- Gde živiš: Oslo
|
Gledam koliko imam poruka a ni u jednoj nisam pohvalila nesto sto mi je bilo toliko bitno u jednom trenutku u zivotu: pasulj iz studentske menze u Novom Sadu!
Pravim pasulj vec godinama i nikad, ali nikad nisam uspela da ponvim TAJ ukus!
Isto se servirao uz kupus salatu, samo je bio malo crveniji od vojnickog i imao je i po koje parce kobasice u sebi.
Zato koristim priliku da javno i glasno kazem, drage tetkice, koje ste ga godinama pravile u onim kriznim godinama, hvala vam!
|
|
|
|
Poslao: 30 Nov 2011 16:22
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Ne znam kad si bila u NS menzi, ja sam bio kod drugara pre 3-4 god i ukus tog pasulja je bio ocajan.
(btw. u hrani se moglo naci svasta, od dlaka, pa do plastike, cak i cele kasike !? )
|
|
|
|
|
|
Poslao: 30 Nov 2011 20:02
|
offline
- Sirius
- Moderator foruma
- Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
- Pridružio: 17 Maj 2006
- Poruke: 18629
- Gde živiš: I ja se pitam...
|
Дежурни на постројавању на крају дневне заповести обавезно издиктира распоред водова у реду за трпезарију: 3, 1, 2 или како је тај дан пало. Увек је била друга комбинација да би се постигла равноправност у кухињи...а свему томе је крив пасуљ, наравно. Увек смо имали три јела и то изванредног квалитета (гарда се хранила по специјалним таблицама), и у принципу сваки војник је могао да бира једно од та три јела. Шта се, међутим, догађало кад је пасуљ једно од та три? Цео вод узме пасуљ, тако да она друга два остану да бирају између мусаке и пекарског кромпира, или шта је већ друго и треће јело.
Што се мене тиче, нисам много узимао пасуљ јер није могао да засити. Лепо је док га једеш, али после сат времена опет си гладан. Боље јака мусака и то је то.
ПС
Да не заборавим, на логоровању, пошто се јело из порција, у пасуљ нам одмах сипају и купус салату, а поклопац послужи за пудинг.
|
|
|
|
|
Poslao: 05 Feb 2012 12:11
|
offline
- Lune2
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 22 Jan 2012
- Poruke: 2
|
Napisano: 05 Feb 2012 12:07
Vojnicki pasulj, bez junetine nije vojnicki...a, zavisi kada je ko sluzio JNA, u recesiji i bez recesije..tamo negde, pre 1972-1973. godine, rizi bizi, svaki dan...pirinac i grasak..iz RR.
Dopuna: 05 Feb 2012 12:11
Ali, moze i drukcije,
PRIPREMA: 460 g graha iz konzerve, 150 g tjestenine, 100 g pancete, 2 režnja češnjaka, ½ vezice peršina, glavica luka, 400 g suhog mesa ili kost pršuta, 200 g krumpira, maslinovo ulje
SASTOJCI Prije svega napravimo „pešt“ tako što u sjekač stavimo narezanu pancetu (bez kože), očišćeni češnjak, peršin list i sve zajedno dobro usitnimo. U lonac, na ugrijano maslinovo ulje dodamo sjeckani luk i na laganoj vatri pržimo dok luk ne omekša. Zatim u lonac dodamo komade suhog mesa (ili kost), ulijemo 800 ml vode i kada zavrije kuhamo 30-ak minuta na srednje jakoj vatri. Potom u lonac umiješamo očišćen i na kockice narezan krumpir, pripremljeni „pešt“ i sve zajedno kuhamo 15-ak minuta. Za to vrijeme, tjesteninu stavimo kuhati u zaseban lonac, u dosta slane vode. Skuhamo je „al dente“, ocijedimo i zajedno s grahom iz konzerve dodamo u lonac s mesom. Sastojke po potrebi začinimo solju i paprom, a kada zavrije kuhamo na laganoj vatri još jednu do dvije minute.
|
|
|
|