offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
PILEĆI ŽGVACET
Potrebno je: pile od 1 kg, 200 gr crnog luka, 20 gr belog luka, 200 gr svežeg paradajza, 1,5 dl ulja, 200 gr brašna, 1,5 dl belog vina, malo majorana, bosiljka, so, biber
Pile očistiti, izrezati na manje komade i propržiti na ulju da porumeni. Dodati iseckan luk, malo propržiti,k posoliti, pobiberiti i dodati paradajz (oguljen i iseckan na kockice). Kad se skuva, dodati brašno, promešati, naliti vodom da se meso pokrije. Dodati vino, majoran, bosiljak i dinstati dok meso ne omekša. Poslužiti uz kuvano testo.
PILE NA SICILIJANSKI NAČIN
Potrebno je: 3 patlidžana, 1 kašika soli, 1 pile od oko 1,5 kg, 1 čen belog luka, 500 gr paradajza, 100 gr mesnate suve slanine, 1 kašika maslinovog ulja, malo bibera, 1 šoljica suvog belog vina, ½ šolje supe od mesa, 2 kašike seckanog peršunovog lista.
Patlidžane oprati, narezati na male komade, posoliti i ostaviti da odleže sat vremena. Pile oprati, obrisati i narezati. Beli luk očistiti. Padarajz oguliti, očistiti od semena i iseckati. Slaninu narezati na kockice. Ugrejati polovinu ulja, na njemu propržiti ceo beli luk, izvaditi ga, a zatim malo propržiti piletinu. Meso posoliti i pobiberiti, naliti vinom i dinstati da vino ispari. Dodati paradajz i slaninu i dinstati otkriveno pola sata. Naliti supom od mesa.
Ugrejati ostatak ulja i na njemu desetak minuta peći patllidžan, pobiberiti i pomešati sa piletinom. Posuti peršunom.
ŠNICLE OD PILETINE I SIRA
Potrebno je: 4 pileće grudi, 4 kašike pavlake, 150 gr gaude, 50 ml ulja, 50 gr struganog parmezana, 2 jajeta, so, biber, brašno.
Pileće meso odvojiti od kostiju i samleti na mašini, dodati pavlaku, strugani parmezan, so, biber i gaudu iseckanu na kockikce. Dobro ujednačiti masu, praviti šnicle, umakati u umućena jaja i brašno i pržiti na vrelom ulju. Služiti sa paradajz sosom.
PILE NA POVRĆU
Potrebno je: pile od oko 1 kg, glavica karfiola, struk praziluka, 150 gr šargarepe, 125 gr šampinjona, 500 gr krompira, so, beli biber.
Pile osoliti, karfiol izdeliti na cvetiće, praziluk i šargarepu iseću na kolutove, krompir na kocke, a veće šampinjone prepoloviti. Pile propržiti sa svih strana.
Povrće posoliti i pobiberiti. U dublji pleh staviti pile a oko njega povrće. Peći u rerni oko sat vremena na 200 stepeni. Povremeno prelivati mlakom vodom.
Dopuna: 25 Dec 2006 15:50
PILE PUNJENO KESTENOM
Potrebno je: 1 pile od 1,5-2 kg, 800 gr skuvanog kestena, 2 dl mleka, 4 kriške hleba, ulje, puter, 2 jaja, 2 šargarepe, 1 glavic crnog luka, so, biber, peršun, 20 zrna borovnice, 1 čen belog luka, 50 gr dimljene slanine, 2 dl belog vina, 1 kašika brašna.
Zgnječite 200 gr kestena i pomešajte sa hlebom namočenim u mleko. Dodajte iseckanu džigericu i želudac (iz pileta), peršun, jaja, borovnice, brašno, so i biber. Dobro promešajte i ovim napunite pile, stavite ga u pleh, prelijte uljem i ispecite. Po potrebi ga zalijte i okrenite. Nešto pre kraja stavite iseckan luk, slaninu i šargarepe. Preostalo kestenje propržite na puteru, posolite i pobiberite. Pečeno pile izvadite, a u masnoću u kojoj se peklo sipajte vino, pa poslužite kao sos.
PIKANTNI BATACI
Potrebno je: 4 bataka, 4 kašike putera, so, glavica crnog luka, peršun, čen belog luka, vegeta, kašičica soka od limuna, 2 kašike maslinovog ulja.
Puter umutiit sa solju pa premazati batake i ostaviti u frižideru bar pola dana. Iseckati obe vrste luka i peršun, izmešati i dodati ulje i vegetu. Ovom pastom premazati batake i pritisnuti da dobro prione. Peći na roštilju ili na teflonu, i svakih 5 minuta okretati.
GRATINIRANO BELO MESO
Potrebno je: 600 gr pilećeg belog mesa, 150 gr suvog vrata, 150 gr trapista, 1 dl kisele pavlake, vegeta, ulje.
Pileće belo meso iseći na šnicle, kratko ispeći na vrelom ulju, sa obe strane. Zatim ih poslagati u šerpu ili tepswiju, svaku šniclu posuti vegetom, odozgo staviti po tanku krišku suvog vrata i trapista, sve zaliti kiselom pavlakom i zapeći.
PUNJENO PILE
Potrebno je: jedno pile, tri parčeta starog hleba, jaje, čen belog luka, peršun, so, biber, 2 glavice crnog luka u koje su zabodena po dva karanfilića, 2 šargarepe, lišće celera, 1-2 lista lovora, ulje.
Sredinu od hleba izmrviti, dodati jaje, zgnječen beli luk, seckani peršun, so, biber i 1-2 kašike mleka. Napuniti pile i zašiti otvor. Staviti u veliku šerpu na zagrejano ulje. Oko poredjati povrće. Dinstati poklopljeno uz povremeno dolivanje vode. Pred kraj staviti u rernu da se zapeče i porumeni.
PILETINA SA KUKURUZOM
Potrebno je: pile od oko 1,2 kg, 3 klipa mladog kukuruza, so, biber, 1 sveža crvena paprika, malo brašna, ulje, glavica luka, 2 dl kisele pavlake, peršun.
Skuvajte kukuruz i odvojite zrno. Pile isecite na manje komade, posolite, pobiberite i uvaljajte u brašno. Iseckajte luk, ispržite ga na ulju, dodajte piletinu i sve zajedno prodinstajte sa malo vode. Papriku iseckajte na kockice i pomešajte sa kukuruzom. Gotovu piletinu izvadite, u umak dodajte malo brašna da se zgusne, prokuvajte ga sa pavlakom i prelijte piletinu.
ĆUREĆE GRUDI U SLANOJ KORI
Potrebno je: 1,8 kg ćurećih grudi, 2 kašike soja-sosa, 1 kašika meda, 15 vinovih listova, so, 2 kg krompira, 250 gr paradajz pirea, 400 gr pavlake, biber.
Ćureće grudi premazati mešavinom soja-sosa i meda. Oprati vinovo lišće, osušiti ga i poredjati preko mesa. Pleh prekriti alu-folijom, posuti solju, staviti meso i posuti takodje solju. Oprati krompir, svaki posebno uviti u foliju i staviti pored pečenja. Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći oko sat i po. Za sos pomešajte paradajz pire sa pavlakom, pobiberite i posolite. Izvadite pečenje iz soli, skinite lišće i isecite ga na šnicle.
Dopuna: 09 Jan 2007 21:51
PILEĆI BATACI SA PEČURKAMA
Potrebno je: 300 gr šampinjona, 150 gr luka, 30 gr dimljene slanine, 2 pileća bataka (sa karabatakom), so, biber, 1 čen belog luka, lovorov list, majoran, 2 kašike konjaka, 1/8 l crnog vina, 250 gr groždja (samo bobice), peršun, naribana korica od pola limuna.
Očistite i iseckajte pečurke. Oljuštite i iseckajte luk sa slaninom i ispržite ga. Dodajte pečurke, piletinu, iseckan beli luk, majoran, lovor, konjak, vino i malo vode. Kada je jelo gotovo dodajte groždje i iseckan peršun. Posolite i pobiberite i zajedno sa groždjem još malo prokuvajte.
PUNJENA ĆURETINA
Potrebno je: 1 kg ćurećeg belog mesa, 100 gr spanaća, 1 kg šargarepe, 100 gr mladog sira, so, biber, 2-3 kašike ulja, 200 ml slatke pavlake.
Meso isecite u jednu veliku šniclu, operite i osušite. Očišćen spanać oprati i ostaviti da se osuši. Šargarepu oljuštiti i oprati. U sveć sir umešati biber i so i premazati meso. Prekriti polovinom količine spanaća, po dužini staviti cele šargarepe, prekriti preostalim spanaćem. Meso saviti u rolnu i pričvrstiti koncem. Sa svake strane prepržiti na ulju da porumeni, naliti supom i dinstati oko sat vremena. U medjuvremenu šargarepu celu ili isečenu na kolutove izdinstati na masnoći. Posoliti i pobiberiti. Meso izvaditi, ostaviti na toplom, a u sok od dinstanja umešati pavlaku, malo prokuvati i začiniti po ukusu. Meso iseći na kolutove, unaokolo rasporediti šargarepu i baren krompir ili pirinač, a sos služiti odvojeno.
PILEĆE GRUDI SA PIRINČEM
Potrebno je: 4 pileće grudi, 2 glavice crnog luka, 100 gr pečuraka, 80 gr putera, 250 gr pirinča, ¼ l belog vina, lorber, ½ l supe, 100 gr struganog parmezana, 3 kašike ulja, so, biber, žalfija.
Očišćen crni luk i pečurke iseckati i propržiti na 30 gr masnoće, dodati pirinač, izmešati i propržiti, naliti vinom i dinstati na tihoj vatri. Dodati lorber i naliti supom. Povremeno promešati. Na kraju umešati strugani parmezan i komadiće putera, posoliti i pobiberiti. Pileće grudi peći kratko sa obe strane. Pirinač staviti u činiju, odozgo poredjati piletinu i ukrasiti listićima žalfije.
PILETINA SA PARADAJZOM
Potrebno je: pile od oko 1 kg, so, biber, veza zeleni, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, peršun, celer, struk praziluka, 2 kašike ulja, 2 lista lovora, konzerva oljuštenog paradajza, limun, malo šećera.
Oprano i osušeno pile iseći na komade. Očistiti zelen, beli i crni luk, celer, praziluk i sve iseckati. Na ulju komade piletine pržiti sa obe strane, pa dodati crni luk, polovinu količine belog luka i seckanog peršuna, povrće, lovor i zajedno dinstati. Dodati sok od paradajza i krupno isečen paradajz. Poklopljeno dinstati 45 minuta. U medjuvremenu nastrugati limunovu koru i pomešati sa preostalim belim lukom i peršunom. Meso izvaditi, u paradajz umešati so, biber i malo šećera, sipati u činiju, odozgo poredjati meso i posuti ga mešavinom belog l uka, peršuna i limunove kore.
|