Poslao: 21 Jun 2006 21:57
|
offline
- Pridružio: 18 Jun 2006
- Poruke: 77
- Gde živiš: Indjija
|
riblja čorba je specifična vrsta čorbe .
ona svoje efekte postiže kada se ispuni par uslova:
-priprema se u prirodi obično pored reke,
-dok se priprema mora pored kotlića da bude raspoloženo društvo
-kotlić treba da bude tučani jer daje specifičan ukus svakom jelu koje se u njemu priprema
-riba treba da bude sveža ne iz zamrzivača
-što više vrsta ribe to bolje
-kuvar mora da priprema čorbu zato što to voli da priprema i jede , a ne zato što je obećao nekome i preko k....
to su neke bitne stavke za pripremanje čorbe kad se one ispune obično su svi zadovoljni.
manje je bitno da li je sa kožom ili bez kože da li se kosti odvajaju ili ne dali se riba pasira obarena ili samo isitni i još milion drugih stvari nije bitno kad je atmosfera prava tad je i čorba dobra.
ja često pripremam jela u kotliću to su razni paprikaši retko riblju čorbu ali sam je pravio i nikad nije bilo primedbi , verovatno je bila dobra uvek .
pošto sam rekao da nisam veliki ljubitelj riblje čorbe preporučiću vam jedan recept koji sam dobio na jednom druženju i svidela mi se ta čorba .
zato idemo redom :
Sastojci za 10 porcija
3 glavice crnog luka
1 šoljica ulja
1/2 čaša belog vina
1 čaša soka od paradajza
so, biber, vegeta, malo sirćeta
1 suva ljuta paprika
3 kesice začina za riblju čorbu
mali komadići mešane ribe (rep i glava) rečne
ikre i mleča
Priprema
Crni luk iseckati sitno ili ga samleti, staviti ga u ulje,
dodati 1 čašu vode i dinstati ga dok ne bude penasto.
Dodati 3 kesice začina za riblju čorbu i dobro promešati
da ne bude grudvica, zatim dodati vodu i ostaviti da se kuva.
Kod 1. ključanja skloniti čorbu i dodati so, malo bibera, vegetu, sok od paradajza, 1/2 čaše belog vina, ljutu papriku suvu celu (ne gnječiti je) i malo sirćeta.
Čorbu uvek probati da bi se pogodio ukus. Staviti je opet na vatru i kuvati je dok ne proključa, skinuti je sa vatre
dodati ribu i izgnječenu ikru i mleč.
Ikru i mleč će te prethodno iznječiti sa viljuškom ili
rukom. Kuvati je na tihoj vatri oko 10 minuta.
Čorba mora da bude ljuta, slana, kisela.
Čorbu ne mešati da se riba ne bi raspala.
i to bi bilo to !
nadam se da će se još nekome svideti.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 22 Jun 2006 04:26
|
offline
- beli0135
- Executor
- Pridružio: 03 Jan 2005
- Poruke: 2990
- Gde živiš: Beograd
|
Bravo majstore. Uslovi koje si naveo su jedino bitni, a i presudni. Sve ostalo su nijanse.
|
|
|
|
|
|
Poslao: 06 Jan 2007 19:27
|
offline
- beli0135
- Executor
- Pridružio: 03 Jan 2005
- Poruke: 2990
- Gde živiš: Beograd
|
Zaboravi
Najdalje sto mozes da odes je belo vino. I to ne shund, nego dobro belo vino.
|
|
|
|
Poslao: 06 Jan 2007 21:18
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Ipak sam probala (kasno sam videla poruku )na otprilike 4l corbe dodala sam jednu malu kasikicu sirceta na tu kolicinu nista se nije ni osetilo ali verovatno zato sto je riblja corba bila ljuta...
|
|
|
|
Poslao: 08 Jan 2007 22:56
|
offline
- Limit
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Probala i vino i sirce, ali mi se ne dopada Ja mogu da se udavim u ribljoj corbi. Bili praznici sad, moja mama to mnooooogo lepo sprema (ah, mamina kuhinja, nedoooooostaje). Od povrca stavlja luk i sargarepu
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2007 14:14
|
offline
- dekao
- Moderator foruma
- Dejan Trajković
- Realist painter
- Pridružio: 06 Apr 2006
- Poruke: 3601
- Gde živiš: Somewhere in time
|
@life
Riblja čorba i treba da bude ljuta. Mislim da ako nije ljuta to više nije to. Znam da mnogi ne vole ljuto a probali bi riblju čorbu ali sad ne mislim na njih.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2007 17:00
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
dekao ::@life
Riblja čorba i treba da bude ljuta. Mislim da ako nije ljuta to više nije to. Znam da mnogi ne vole ljuto a probali bi riblju čorbu ali sad ne mislim na njih.
Naravno,ja bas naprotiv volim ljuto
|
|
|
|
Poslao: 02 Mar 2007 16:06
|
offline
- Alics
- Ugledni građanin
- Pridružio: 02 Apr 2006
- Poruke: 353
- Gde živiš: Šabac
|
Evo kako ja pravim...
Riblja čorba
Uspem malo ulja i na tome propržim glavicu iseckkanog crnog luka, na kolutove isečenu šargarepu, peršun i celer (količine proizvoljne ). Kada luk postane staklast u to dodam kašiku brašna, pola kašike crvene paprike i šoljicu pirinča, pazeći da paprika ne zagori. Potom sve nalijem sa dva litra vode (odnosno po potrebi), na tihoj vatri ostavim da proključa (tada može da pokipi zbog pirinča). Dodajem začin po ukusu, jedan decilitar soka od paradajza i pustim ga da kuva dok povrće ne bude napola skuvano. Tada dodajem u čorbu komade ribe (obično glave, repove i iznutrice, najčešće šarana) i kuvam dok se ne skuva povrće i pirinač. Na kraju se po ukusu može staviti peršunov, celerov list, biber itd.
Čorba je lekovita
Riblji paprikaš
Ovo spremam u kotliću. Količine su stvar slobodne procene i potrebe. Uzmem 4 - 5 glavica luka i sameljem ih. To sipam u kotlić. Onda dodam komade ribe (1 ili 2 kilograma, najbolje šarana), nalijem vodom. Mera za količinu vode je odokativna, a kao orjentir služi ruka, tako da kada se spusti na ribu u kotliću voda malo prelazi ručni zglob (bez zezanja, ovo je važno zbog gustine). To stavim na vatru. Vatra je važna komponenta recepta! Mora da bude od suvih drva, da paprikaš brzo proključa i stalno ključa. Kada proključa (opasnost da pokipi, opet ) dodam 2 decilitra soka od paradajza, crvenu papriku (po ukusu), so. Može belo vino ili sirće (po ukusu) da se riba ne bi raspala. I sad to sve krčka najduže 45 minuta, ali obično ni toliko. Za to vreme pripremim domaće široke rezance (skuvati ih). To je to
|
|
|
|