Riblji paprikaš
Ovo spremam u kotliću. Količine su stvar slobodne procene i potrebe. Uzmem 4 - 5 glavica luka i sameljem ih. To sipam u kotlić. Onda dodam komade ribe (1 ili 2 kilograma, najbolje šarana), nalijem vodom. Mera za količinu vode je odokativna, a kao orjentir služi ruka, tako da kada se spusti na ribu u kotliću voda malo prelazi ručni zglob (bez zezanja, ovo je važno zbog gustine). To stavim na vatru. Vatra je važna komponenta recepta! Mora da bude od suvih drva, da paprikaš brzo proključa i stalno ključa. Kada proključa (opasnost da pokipi, opet ) dodam 2 decilitra soka od paradajza, crvenu papriku (po ukusu), so. Može belo vino ili sirće (po ukusu) da se riba ne bi raspala. I sad to sve krčka najduže 45 minuta, ali obično ni toliko. Za to vreme pripremim domaće široke rezance (skuvati ih). To je to [/quote]
-------------------------------------------------------------------------
Ovo je do sada najbolje napisano,posto ja dolazim iz tog kraja gde su riblji specijaliteti na prvom mestu ovo je to,jedino bi ja dodao da pored ribe je najvaznija paprika.
Paprika i ljuta i slatka mora biti DOMACA ,nikako horgoska ona iz trgovine.Paprika daje kvalitet i velika je, ogromna bolje reci razlika izmedu domace i kupovne horgoske paprike.Takoder i onaj ko kuva mora biti majstor od zanata.Znaci sastojci:
voda,riba(koja mora biti sveza nikako iz zamrzivaca),so,kuvani paradajz,luk,paprika(ljuta i slatka),belo vino po zelji,dodatak za riblji paprikas,vatra kao sto je opisano i majstor koji to sve kuva max. 45 minuta,nikakve sargarepe,ulje,vegeta i bakraci i kuvanje 2 sata,nije to cobanac .
Da dodam da mi je riblji paprikas najomiljenija hrana tako da kod njega i njegove kvalitete nikad nemasim Licno mogu da pojedem 4-5 tanjura paprikasa sa domacim testom(ne jedem nikad leb sa ribom) i garant 1kg kuvane ribe,ko ne veruje tu sam mozemo se okladit ,inace ja volim da je ljuci,ako nije ljut to onda nije to
|