offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 563
- Gde živiš: ZR
|
Napisano: 02 Jan 2020 1:50
Како сам Нову дочекао сам и срећан, нисам се претрзавао са припремом јастија...
Данас, тачније већ јуче: релативно јефтино паковање ражњића из Идеје, пар паприка, главица лука, мало вина и зачини, пиринач.
Разнизао ражњиће, исецкао. пазећи да масније делове издвојим, и уситним баш .
Комадићи паприке који су били нанизани су добили појачање од "квадратића" 2 шиље. Главицу осредњу црног лука насецкао, пиринач опрао и оставио да медитира у млакој води.
Ставио у тигањ прво ону масноћу са мало воде, па на шпорет. Када се лепо рашчварило, додадох мало уља, кртину, лук, а мало касније и паприку.
Ту је, кад је поврће добро застаклило и свенуло, пао заблес јефтиног белог вина, па све поклопљено да крчка на тихој ватри.
У међувремену, оцедио пиринач, насуо свежу, хладну воду и ставио да се кува.
Месу сам по потреби додавао топле воде, па пред крај свеже млевени бибер, паприку (слатку алеву и суџук туцану), кари, куркуму, соја сос, млевени кумин и кинеску мешавину ("5 зачина" ). Наравно, и со, као и уштрцај кечапа уз прстохват шећера. Звучи претерано, али мени прија(ло је).
За мало пара, мени самом храна за читав дан.
Сликао нисам, није баш претерано декоративно, али је укусно.
ПС Нисам се потрудио да му дам неко поетично или бомбастично име, није било примједби.
Dopuna: 05 Jan 2020 16:33
Данас сам искористио одсуство сестрића (оба, старији није љубитељ конкретно, млађи намћор и маза ), да се почастим милим ми ризи бизијем.
Јело које сам волео и (од већине мрском издању ), као конзерву из СДО ЈНА.
На уљу, прво "застаклио" главицу лука, ситно сецкану, са прстохватом кумина.
Додао прегршт одмрзнутог грашка, и пар ситних шаргарепа (величина коју помиње Мица "Трофртаљка" у извесном филму ), сецкане на колутиће, па оставио на тихој ватри.
Додао мало белог јефтинијег вина, па и груменчић путера. Кад је течност упарила, досух опрани пиринач ( басмати ). После пар минута, и топлу воду, сву количину.
Брботало је полупоклопљено, на тихој ватри, да пред крај, кад сам искључио ринглу, убркам со,бибер, љуту туцану паприку, мало куркуме, кари.
Оставио поклопљено, па пред сипање падоше, онако случајно, паемезан и "затар" (арапска мешавина биљчица као чубар и свашта још, поклон од колегинице).
Како би рекао спикер из Кухуњице, уз ово јело... насух чашу вина коришћеног у кувању , "Јер сам тако у могућнос'", како би додао "Шунтавило" из села Мајур.
|