Sta sutra za rucak

11

Sta sutra za rucak

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073



Sveža mlada boranija u sopstvenom soku, ćufte i salata.

Boranija je danas neplanski, nisam mogla da joj odolim sveže ubranoj izloženoj na pijačnoj tezgi.

Izdinstati glavicu luka, šargarepu i peršunov list. Dodati očišćenu boraniju i pržiti, kasnije podlivati sa malo tople vode.
Dodati malo belog luka, posoliti, pobiriti, malo mlevene crvene paprike i dosta peršunovog lista.
Obožavam ovako spremljenu boraniju.
Ćufte: ml meso, so, biber, malo prezle 1 jaje, i korica hleba potioljena u mleko i oceđena.
Od mase formirati ćuftice, uvaljati u brašno i pržiti.
Salata: paradajz, mladi luk i so.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Bukovače

Potaž čorbica od peteljki bukovača
Pohovane bukovače, prženi krompirići, salata. Bezmesni dan.




offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Пљескавице од кромпира и туњевине

Потребнао је:
конзерва туњевине, ситне, која се процеди од уља, куван и уситњен кромпир једно три, најбоље кувати у љусци, или рецимо ако од ручка од претходног дана остане пиреа, може се искористи, ситно сецканог црног и мало белог лука, свежег першуна, бибер, со, остали зачини по жељи може и јаје ако нису посна варијанта. Кад се тесто замеси да може да се обликује и не лепи уваља се у брашно или презлу и прже или на уљу или се поређају на плех на поуљени пек папир па у рерну. Само се окрену да се буду решкасте са обе стране.

Уз крокете може динстана Фриком Златна мешавина. /издинста се лук црни и бели ситно сецкан дода се пола или цела кеса Златне мешавине мало налије водом дода се коцка за супу или само бибер и морска со, мало свежег першуна и укрчка на густо/.


Златна Фриком мешавина


И умак који се прави од павлаке, мајонеза, мало свеже мирођије и белог ситно сецканог лука и ситно сецканих краставчића. Или евентуално обичан тартар сос.

Уз то може још купус салата или зелена салата.
И парадајз чорба уместо резанаца да се стави пиринач или просо /који има ефекат као и тарана/

Поступак за крокете




offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 544
  • Gde živiš: ZR

Napisano: 02 Jan 2020 1:50

Како сам Нову дочекао сам и срећан, нисам се претрзавао са припремом јастија...
Данас, тачније већ јуче: релативно јефтино паковање ражњића из Идеје, пар паприка, главица лука, мало вина и зачини, пиринач.

Разнизао ражњиће, исецкао. пазећи да масније делове издвојим, и уситним баш .
Комадићи паприке који су били нанизани су добили појачање од "квадратића" 2 шиље. Главицу осредњу црног лука насецкао, пиринач опрао и оставио да медитира у млакој води.
Ставио у тигањ прво ону масноћу са мало воде, па на шпорет. Када се лепо рашчварило, додадох мало уља, кртину, лук, а мало касније и паприку.
Ту је, кад је поврће добро застаклило и свенуло, пао заблес јефтиног белог вина, па све поклопљено да крчка на тихој ватри.

У међувремену, оцедио пиринач, насуо свежу, хладну воду и ставио да се кува.

Месу сам по потреби додавао топле воде, па пред крај свеже млевени бибер, паприку (слатку алеву и суџук туцану), кари, куркуму, соја сос, млевени кумин и кинеску мешавину ("5 зачина" ). Наравно, и со, као и уштрцај кечапа уз прстохват шећера. Звучи претерано, али мени прија(ло је).

За мало пара, мени самом храна за читав дан.
Сликао нисам, није баш претерано декоративно, али је укусно.
ПС Нисам се потрудио да му дам неко поетично или бомбастично име, није било примједби.

Dopuna: 05 Jan 2020 16:33

Данас сам искористио одсуство сестрића (оба, старији није љубитељ конкретно, млађи намћор и маза ), да се почастим милим ми ризи бизијем.
Јело које сам волео и (од већине мрском издању ), као конзерву из СДО ЈНА.

На уљу, прво "застаклио" главицу лука, ситно сецкану, са прстохватом кумина.
Додао прегршт одмрзнутог грашка, и пар ситних шаргарепа (величина коју помиње Мица "Трофртаљка" у извесном филму ), сецкане на колутиће, па оставио на тихој ватри.
Додао мало белог јефтинијег вина, па и груменчић путера. Кад је течност упарила, досух опрани пиринач ( басмати ). После пар минута, и топлу воду, сву количину.
Брботало је полупоклопљено, на тихој ватри, да пред крај, кад сам искључио ринглу, убркам со,бибер, љуту туцану паприку, мало куркуме, кари.
Оставио поклопљено, па пред сипање падоше, онако случајно, паемезан и "затар" (арапска мешавина биљчица као чубар и свашта још, поклон од колегинице).

Како би рекао спикер из Кухуњице, уз ово јело... насух чашу вина коришћеног у кувању , "Јер сам тако у могућнос'", како би додао "Шунтавило" из села Мајур.

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 13401
  • Gde živiš: Z-moon

Ovo iz drugog dela poruke mi zvuči jako zanimljivo i jednostavno.
Moraću da probam i dokumentujem Very Happy

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 544
  • Gde živiš: ZR

Варијанта "скоро посно", може и стварно, без путера и сира, а може пак и са којом коцкицом сланинице, још у првој фази, да да шмек. Такође, када имам, додам и празилук, добро чини у сваком погледу.
ПС, грашак може да остане живахнији ако није добро одмрзнут.
Може и оригано, место егзотичног затара. Има га у неким фенси продавницама овде, али кошта као лечење у иностранству.

offline
  • Long drive and music.
  • Pridružio: 02 Nov 2014
  • Poruke: 614

Našao na youtubu i odlučio da vidim moje kulinarske sposobnosti! Mr. Green
Jedna glavica crnog luka
Jedna supena kocka
100g pirinča
150g pečuraka (Ako želite jeftinije može se naći na pijaci ali da se ne bih otrovao kupio sam zatvoreno pakovanje u supermarketu Mr. Green )
150g pileće dzigerice.
Luka se sitno isecka, stavite procentualno ulja koliko mislite da je potrebno... zatim dodajemo iseckane pečurke i zapržimo ih sa lukom, zatim izmrvimo supenu kocku i dobro izmešamo. Nakon toga dodajemo dzigericu koju prethodno iseckamo na kockice kao i pečurke. Sve to zajedno pržimo nekih 5 minuta. Nakon toga dodaje se pirinač i sipa se voda... Iskreno na netu piše 200ml meni je trebalo više vode, sve zavisi kakav je pirinač. Krčkanje posle dodavanja pirinča iznosi nekih 15 min. Na kraju proverite još jednom da li je pirinač gotov i da li je sva voda nestala. Jelo je gotovo. Možete dodati kiselu pavlaku preko ili neke dodatke koje vi volite. Jelo za jako malo novca a zaista je vrh. Prijatno! Zagrljaj

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

A fotka, a fotka Mr. Green
Šalim se.

Recept zvuči super, dok nisam stigao do "džigerice". Moja lepša polovina ne može da smisli džigericu (kao ni cveklu). Moraću da se okušam s nečim bez džigerice. smešak
( Što se mene tiče, može sve osim boranije Mr. Green )

offline
  • Long drive and music.
  • Pridružio: 02 Nov 2014
  • Poruke: 614

Sad, jedino rengendski snimak stomaka mogu da pošaljem...Mr. Green Uzeo sam 132g dzigerice, dok sam očistio delove koje ne pripadaju jetri izašlo na 100g Mr. Green Ako mi veruješ uopšte se ne oseti toliko da je ima u jelu... Pokušaj sa nekom drugom vrstom mesa, narendaj malo boranije i uživaj Mr. Green (javi utiske Ziveli)

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3477
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Krstić :: Možete dodati kiselu pavlaku preko ili neke dodatke koje vi volite. Jelo za jako malo novca a zaista je vrh. Prijatno! Zagrljaj

Може ли место павлаке нпр. млада јагњетина Zagrljaj

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1089 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 1053 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Andrija357, Bobrock1, bokisha253, BSD, cavatina, cvrle312, Doca, Excalibur13, gomago, Goran 0000, jukeboxer, Klecaviks, lord sir giga, Lucije Kvint, MilosKop, mnn2, Nemanja.M, nenad81, nizam, oldtimer, Prašinar, robocab, samsung, Singidunumac, Smiljke, tubular, uruk, vaso1, voja64, yagosh