Poslao: 02 Jun 2005 09:09
|
offline
- Pridružio: 19 Maj 2005
- Poruke: 35
|
evo jednog posnog recepta
1kg krompira,300 gr brasna malo ulja 1kg suvih sljiva ,secer,vanilica i prezlo
kad se oladi skuvani krompir ispasirati ga dodati malo ulja i brasno i malo praska za pecivo zamesiti testo pa stavljamo sljive u loptice od testa pa se kuvaju u provreloj vodi dok ne isplivaju izvaditi i prziti ih u prezlima i valjati u secer uf strava dobro prijatno
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 02 Jun 2005 14:54
|
offline
- Pridružio: 20 Jan 2005
- Poruke: 791
- Gde živiš: Kovin
|
Meni supruga redovno pravi knedle,ali trenutno spava (popodnevna dremka posle posla),a kad se probudi izdiktirace mi.Obecavam.
...
Dakle može i pire krompir preostao od ručka (pire nije dobar da se podgreva pa je zahvalan za ovakve stvari) u koji se doda jaje,promešati i dodavati brašno toliko da se napravi testo.Sve vreme mesiti.
Testo razvući i seći na kvadratiće (a može i "odokativno"),šljiva u sredinu i obmota se tako da se napravi dobro znani oblik knedle sa šljivom.
Kada provri slana voda sa malo ulja, ubacuju se knedle i kuvaju 15-20 minuta.Kuvane knedle se posipaju uprženim prezlama (s malo šećera po želji).
Prosto,a fenomenalno.
|
|
|
|
|
Poslao: 14 Sep 2006 12:50
|
offline
- Pridružio: 07 Avg 2005
- Poruke: 400
- Gde živiš: Zemun
|
Knedle sa sljivama
Za testo:
500 g krompira
oko 400 g brašna (ili jos bolje pola griz, pola brasno)
3 kom jaja (ili samo zumanca)
1 kašika masti ili 40 g putera
malo soli (na vrh noža)
Za prženje:
150 g putera
130 g prezli
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Skuvati krompir i ispresovati na ručnoj presi. Dodati mu umućena jaja, so i brašno. Umesiti testo, razvaljati ga u obliku valjka debljine oko 5 cm. i seći parčiće. Svako parče rastanjiti još rukom.
Po sredini staviti ½ ili celu šljivu i oblikovati knedle. Knedle ređati na pobrašnjenoj tacni, a zatim ih spuštati u ključalu vodu (staviti da provri oko 3l vode, malo posoliti i sipati malo ulja). Kada isplivaju na površinu, a to je otprilike za 12–15 min, knedle kuvati jos 3-5 min.
Rešetkastom kašikom povaditi knedle i spustiti ih pažljivo u tiganj sa prezlama proprzenim na puteru. Knedle uvaljamo sa svih strana i stavimo na tacnu i pospemo kristal secerom.
P.S. Ja ne vadim kostice iz sljiva, a ako ih vadite umesto kostice stavite pola kocke secera.
|
|
|
|
Poslao: 14 Sep 2006 12:54
|
offline
- Leggy
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- The King
- Pridružio: 18 Dec 2003
- Poruke: 7953
- Gde živiš: Graceland
|
"Verzija" sa krompirom je orginalna, ali danas se mnogo cesce koristi testo za princes krofne, jer je mnoooogo jednostavnije.
Ne znam recept...
|
|
|
|
Poslao: 14 Sep 2006 13:08
|
offline
- Pridružio: 07 Avg 2005
- Poruke: 400
- Gde živiš: Zemun
|
Ni sa krompirom vise nije komplikovano (minut-pire)
A moze i bez krompira:
Testo
400 грама брашна
1/2 литра воде
50 грама maslaca
3 јаја
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 10:09
|
offline
- Pridružio: 11 Sep 2006
- Poruke: 60
- Gde živiš: Beograd
|
Elem, u Vojvodini ih zovu gomboce i prave se jos i varijante sa kajsijama i jagodama. Inace sa jagodama su mnogo mljac..
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 10:40
|
offline
- Leggy
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- The King
- Pridružio: 18 Dec 2003
- Poruke: 7953
- Gde živiš: Graceland
|
kvasaclimited ::Elem, u Vojvodini ih zovu gomboce i prave se jos i varijante sa kajsijama i jagodama. Inace sa jagodama su mnogo mljac..
Koliko ja znam kazu se bomboce, ili sam ja nagluv
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 10:57
|
offline
- Pridružio: 11 Sep 2006
- Poruke: 60
- Gde živiš: Beograd
|
Postoji i ta varijanta. Gomboce su u Banatu..
|
|
|
|