Poslao: 15 Sep 2006 11:41
|
offline
- Leggy
- The King
- Pridružio: 18 Dec 2003
- Poruke: 7953
- Gde živiš: Graceland
|
Govorim o Banatu
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 11:53
|
offline
- Pridružio: 11 Sep 2006
- Poruke: 60
- Gde živiš: Beograd
|
Da ne skrecem sa teme, ziveo sam u Zrenjaninu 18 godina, i tamo su gomboce. Ali varijante na rec sigurno postoje
Inace, primetio sam da se van Vojvodine cesto prave bez prezli, odnosno da se na kraju ne uvaljaju u prezle proprzene u ulju.
|
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 12:07
|
offline
- Pridružio: 19 Maj 2005
- Poruke: 35
|
eeeee ljudi,knedle,knedle,one ne moraju da budu samo sa sljivama,mogu biti slatke slane,ceo svet ih koristi ,ali uvek u nekom drugom obliku,i sa nekim drugim sastojkom,ako dozvoli moderator,udaljicu se malo od sljiva,ali ostajem pri knedlama,naprimer nemci stavljaju kuvanu i seckanu dzigericu u okruglice od krompira(knedle),princip je isti skuvan krompir,brasno u sitno seckana dzigerica,uvaljena u knedlu kuvana u provrelu vodu,odlican dodatak uz meso,italijani to testo razviiju ko mali dugaljasti leb,pa ga seckaju na tanke listice,presaviju ga u obliku puzica,pa ga kuvaju i to se zove njoki,s tim sto dodaju jaje unutra,a isto je mnogo ukusno ako stavis suvo voce unutra,ali je lepo sto knedle mogu biti bez icega,cisto krompir....,da ne pon navljam recept,nego bez nekog punjenja,ih skuvas i lepota uz ribu,meso,....,a lepo je kad su slane ,znaci kuvaju se u slanoj provreloj vodi,mozes da ih seckas na parcice i da ih proprzis u tiganju sutraddan,sa jajetom ,sampinjonima...lepota ukusa,a idu mnog dobro sa vinom
pozdrav
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 12:35
|
offline
- Pridružio: 07 Avg 2005
- Poruke: 400
- Gde živiš: Zemun
|
ajnos ::mozes da ih seckas na parcice i da ih proprzis u tiganju sutraddan,sa jajetom ,sampinjonima...lepota ukusa,a idu mnog dobro sa vinom, pozdrav
0ff - E to onda vise nisu knedle . Ja tako volim flekice sa kupusom (ali onda se testo ne pravi sa krompirom)
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2006 18:47
|
offline
- Pridružio: 08 Feb 2006
- Poruke: 42
- Gde živiš: s druge strane jastuka :)
|
Za knedle OBAVEZNO beli krompir!
Mislim, to je recept koji vec vekovima koristimo u porodici i prenosi se sa kolena na koleno:)
|
|
|
|
Poslao: 19 Sep 2006 11:28
|
offline
- tiringer
- Ugledni građanin
- Pridružio: 17 Apr 2006
- Poruke: 364
- Gde živiš: u jednom srcu
|
Gomboce, mmm, posaljite koju na moju adresu... volem ih bas, pogotovo sa sljivama. Sa krompirom ostanu i drugi dan meke, i ja pravim od preostalog pirea. On je vec slan i ima ulja u njemu, dodam samo 1-2 jajeta, brasna (koliko primi kako kazu nase bake ili mame), ako treba jos malo mleka, truncicu soli i to je to. Treba paziti da se ne prekuvaju, kad isplivaju na povrsinu, jos 5 minuta kuvati dovoljno je, otprilike. Posuti prezlama i pozvati nekog da vam pomogne da ih pojedete, prijatno.
|
|
|
|
Poslao: 19 Sep 2006 12:26
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
@tiringer
Jes da nema mnogo veze sa knedlama sa sljivama, ali si me podsetila na nesto sto volimo u porodici da pravimo kad preostane krompir-pirea od rucka - isto kao i za krofne dodas 2 jajeta, soli i brasna, ali da se zamesi tvrdje testo. Onda rukama 'stipkas' komade testa, dlanovima uvaljas u valjak i przis na vrelom ulju. Mi to zovemo шуфнудле, pretpostavljam da je neki nemacki izraz u pitanju, jer mi je prababa koja je mojoj mami pravila te ustipke, bila Austrjanka. Bukvalan prevod bio "napravljeno testo", al eto, tako ih zovemo...
Sorry za offtopic
|
|
|
|
|
|