Zna li neko da napravi knedle sa sljivama?

5

Zna li neko da napravi knedle sa sljivama?

offline
  • Pridružio: 19 Maj 2005
  • Poruke: 5224
  • Gde živiš: Oslo

E, vidi- taske su u lickom delu moje familije bile pljosnate, trouglaste i bez prezli.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4101

zo ::Moze li neko da napise zaista dobar recept za knedle sa sljivama? Mnogo ih volim, i probala sam vise puta, po raznim receptima, da ih napravim, ali ne ide.

Upravo završila sa pravljenjem knedla.

Knedle sa šljvama

1 kg očišcenog krompira
1/2 margarina
2 cela jajeta
2 kašike supene šećera
1 prašak za pecivo
500 gr. brašna

Krompir skuvati, procediti, odmah tako vruć izgnječiti/ onom rupčastom alatkicom koju ima svaka kuhinja / dodati 1/2 margarina i još malo ugnječiti margarin sa krompirom.

Ostaviti da se ohladi.
Kada je masa tek mlaka, dodati 2 jajeta, 2 supene kašike šećera, / ja dodajem i malo soli u testo/, prašak za pecivo , brašno, prvo jedan deo, i dok se mesi dodati i ostatak od 1/2 kg brašna. Verovtno će trebati dodati i više brašna od naznačenog u receptu.

Brašno se dodaje sve dok se ne dobije fino mekano i glatko testo.
Da je testo dobro, otkinuti jedan delić, razviti na dlanu. Ako se ne lepi, a pritom je mekano i lako za rad, to je to.

Od testa napraviti oblik štrudle, jednake širine, seći nožem tanke šnitice.

Svaku odsečenu šniticu malo razviti rukom na brašnom posutoj dasci, staviti je na dlan, malo nabrašnjaviti i stavljati celu šljivu kojoj ste prethodno odstranili košticu i uvaljali je u brašno.

Da se knedle ne bi raspadale i 'gnjecavile', obavezno šljivu pre stavljanja na testo uvaljajte u brašno.

Knedle ređati na brašnom posut pleh.

U veću posudu staviti vodu da proključa, posloliti je i u vrijuću vodu stavljati knedle.
testo je kuvano kada knedle isplivaju na površinu.

U tiganj nasuti ulja i dosta prezli, lagano pržiti prezlu i dodavati već kuvane i ocenje knedle.
Još malo upržiti sa prezlom.

Gotove knedle ređati na tacnu, i tek sada ih posipati šećerom pomešanim sa vanil šećerom.


Ovako napravljene, nekuvane, knedle mogu da se stave na tacnu i u zamrživač da se zalede, tek onda ih odlagati u kesice i ostaviti do upotrebe.

Orijenter za mere; pravila 4 mere. Zaledila sam 150 komada Bebee Dol



offline
  • Pridružio: 09 Avg 2011
  • Poruke: 15879
  • Gde živiš: Beograd

Moja keva ih pravi, prste da polizes Smile

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Ranije sam pravila knedle sa šljivama sa kuvanim krompirom, sve dok nisam dobila ovaj recept:
- 1 pakovanje pirea "za minut"
- 4 dl hladne vode
- 200 gr brašna
- 1 jaje
sve zamesiti i oblikovati knedle, po mogućstvu, sa šljivama Very Happy

Ceo proces gotov za 20-tak minuta. A još brže se pojede!

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2012
  • Poruke: 1107
  • Gde živiš: na grani-ci

Ne znam bre..meni taj pire iz kese ima gadan okus. Probala i nista to meni ne valja.
Citat:
1 kg očišcenog krompira
2 cela jajeta
2 kašike supene šećera

Zasto ovaj margarin? Nisam isprobala ali ta dodatna masnoca je mislim nepotrebna. Nikad nisam dodavala ni PP. Ako se ne umesi pretvrdo budu bas meke.

Ja prosejem brasno (obavezno), da primi vazduh.
Obaren krompir odmah dok je vreo dobro izgnjecim i tako vruc prebacim u vanglu sa brasnom i tako vruce mesim dodajem samo jaje. Kad se testo ne lepi kidam komade velicine ping-pobg loptice (zavisno od velicine sljive) Slazem za to vreme vec zakuva voda koju sam doobro posolila (mora biti preslana, mnogo slanija od supe recimo). U kipucu vodu ubacujem knedle. I kuvam 5 minuta.
Dok kuvaju u tavi przim prezle i secer zajedno.
Kuvane knedle pazljivo vadim (francuskom okruglom lopaticom) da se iznad serpe ocede. Prebacujem jednu po jednu u tavu lagano ju treskajuci da se obrne na sve strane i po sebi primi uprzenu prezlu i secer..prebacujem u zdelu..
Serviram uz pavlaku.
Mekane su, slatko slani okus jos pavlaka i po potrebi secer...
Fora je sto ti se prsti malo zapecaju zbog vrela krompira dok ga brasno ne ohladi. U tome je fora mekih knedli bez dodatne masnoce. Valja malo i duvati u prste pa ih posle lizati...stvarno je da polizes prste. Probajte! I ja cu isprobati ovaj sa margarinom. smešak
Stvarno je brzo za napraviti.
Ovo je stari recept! Za knedle, za njoke (valjuske od krompira, suf nudle)
Ovako radim i medaljone, samo testo onda razvajam na centimetar debljine, vadom malom rakijskom casom i pecem na ulju. Kao prilog svim mesima...

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Varijacija na knedle sa šljivama iliti "kao knedle sa šljivama":

Na malo ulja propržiti 200 gr prezli sa 4 kašike šećera i ohladiti. U šerpi promešati 13 kašika griza sa 12 kašika šećera, preliti sa 1 l mleka i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i dodati 70 gr margarina. Šljive očistiti i iseći na komadiće, dodati 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, malo cimeta i kratko propržiti na malo ulja. Skloniti sa ringle i dodati 2 kašike džema od šljiva. Nauljiti pleh i redjati: pola prezli, pola griza, sve šljive, drugu polovinu griza i drugu polovinu prezli. Ohladiti i seći na kocke.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1013 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arsenije, babaroga, Boris90, djboj, Dorcolac, havoc995, ikan, Insan, ivan979, kalens021, Karla, kolle.the.kid, kovinacc, kybonacci, Miki01, milenko crazy north, milimoj, Milometer, milutin134, mkukoleca, Sirius, Snorks, Srle993, Trpe Grozni, Tvrtko I, uruk, voja64, wolf431, xanadu