zo ::Moze li neko da napise zaista dobar recept za knedle sa sljivama? Mnogo ih volim, i probala sam vise puta, po raznim receptima, da ih napravim, ali ne ide.
Upravo završila sa pravljenjem knedla.
Knedle sa šljvama
1 kg očišcenog krompira
1/2 margarina
2 cela jajeta
2 kašike supene šećera
1 prašak za pecivo
500 gr. brašna
Krompir skuvati, procediti, odmah tako vruć izgnječiti/ onom rupčastom alatkicom koju ima svaka kuhinja / dodati 1/2 margarina i još malo ugnječiti margarin sa krompirom.
Ostaviti da se ohladi.
Kada je masa tek mlaka, dodati 2 jajeta, 2 supene kašike šećera, / ja dodajem i malo soli u testo/, prašak za pecivo , brašno, prvo jedan deo, i dok se mesi dodati i ostatak od 1/2 kg brašna. Verovtno će trebati dodati i više brašna od naznačenog u receptu.
Brašno se dodaje sve dok se ne dobije fino mekano i glatko testo.
Da je testo dobro, otkinuti jedan delić, razviti na dlanu. Ako se ne lepi, a pritom je mekano i lako za rad, to je to.
Od testa napraviti oblik štrudle, jednake širine, seći nožem tanke šnitice.
Svaku odsečenu šniticu malo razviti rukom na brašnom posutoj dasci, staviti je na dlan, malo nabrašnjaviti i stavljati celu šljivu kojoj ste prethodno odstranili košticu i uvaljali je u brašno.
Da se knedle ne bi raspadale i 'gnjecavile', obavezno šljivu pre stavljanja na testo uvaljajte u brašno.
Knedle ređati na brašnom posut pleh.
U veću posudu staviti vodu da proključa, posloliti je i u vrijuću vodu stavljati knedle.
testo je kuvano kada knedle isplivaju na površinu.
U tiganj nasuti ulja i dosta prezli, lagano pržiti prezlu i dodavati već kuvane i ocenje knedle.
Još malo upržiti sa prezlom.
Gotove knedle ređati na tacnu, i tek sada ih posipati šećerom pomešanim sa vanil šećerom.
Ovako napravljene, nekuvane, knedle mogu da se stave na tacnu i u zamrživač da se zalede, tek onda ih odlagati u kesice i ostaviti do upotrebe.
Orijenter za mere; pravila 4 mere. Zaledila sam 150 komada
|