|
|
|
Poslao: 04 Mar 2015 05:30
|
offline
- made.in.srbac
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 01 Mar 2015
- Poruke: 1
|
Aco ::rapha ::
@Aco
Nemoj tako, a Paulaner?
E njega nisam probao ali Krombacher jesam.
Hacker-Pschorr je meni "jace" pivo od Kromabcher-a. Lvivsko pivo je odlicno, a tek frisko nepasterizovano iz pivare.
Ukrajinci imaju stvarno dobra piva.
Moje neko vidjenje u vezi konzumacije piva, tj. pitkosti, ukusa, jacine, itd... velika razlika je taj dodatak trajnosti koji se dodaje koji kvari ukus piva.
T
|
|
|
|
Poslao: 04 Mar 2015 07:37
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13413
- Gde živiš: Z-moon
|
Ukrajinsko pivo? Drago mi je da čujem da i Ukrajinci uz Ruse imaju dobra piva.
LM, nije loše da pred sezonu piva utvrdimo koji je pravilan način degustacije.
Tekst koji sledi je preuzet sa stranice Beer Fest-a ( http://www.belgradebeerfest.com/active/sr-latin/home/zanimljivosti_o_pivu.html )
1. Prostor u kom ćete degustirati pivo trebao bi biti dovoljno osvetljen kako biste ocenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smeli dopirati nikakvi strani mirisi.
2. Čaša u koju se uleva pivo mora biti savršeno čista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj dragocene tečnosti. Na taj način ćete najbolje osetiti i miris piva.
3. Pre degustacije piva ne jedite jako začinjenu i masnu hranu. Takođe, se ne koristite after-shave, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.
4. Pre otvaranja, proverite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.
5. Osetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro preterivati. Idealna temperatura za pivo kreće se između 22-25 Celzijevih stepeni. Ostavite se mitske predrasude o "ledenom pivu", jer na preniskoj temperaturi nećete moći osetiti nikakvu aromu piva.
6. Kada otvarate bocu obratite pažnju na količinu pene i kako reaguje karbon-dioksid prilikom otvaranja čepa.
7. Kada ulivate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste ispunili otprilike dve trećine čaše možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i penu. Uz pivo uvek mora ići pena, a pena se mora uzdizati i preko ivice čaše.
8. Kad ste pivo natočili u čašu smesta ispitajte miris (slično kao i kod vina). Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa vazduhom. Osećate li aromu slada? Vuče li na limun, cveće ili na sveže pokošenu travu?
9. Zatim ispijte jedan veći gutljaj. Za razliku od vina, pivo se ispija u većim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osetite i usporedite odnos između temperature, arome i stepena zapenjenosti.
10. Nikad ne mućkajte pivo u ustima! Samo pustite da klizne u vaš stomak. Pokušajte uporediti odnos temperature, arome i stepena zapenjenosti pre i posle gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti ukus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suv? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minut do dva nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i uporedite rezultate s onima na početku testa.
12. Kako biste "resetovali" svoja čula koja učestvuju u testiranju piva, dovoljni su nezasoljeni krekeri ili običan hleb.
13. Ponovite još jedanput ceo postupak.
14. I, kada ste se već odlučili da je to pivo baš za vas, pijte ga dok ne legnete...
Na linku iznad ima još zanimljivosti, ali je to samo za punoletne osobe.
Ne zaboravimo da budemo društveno odgovorni, alkohol nije za mlađe od 18 godina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|