Poslao: 30 Sep 2016 18:21
|
offline
- Pridružio: 10 Dec 2010
- Poruke: 25
|
Zavisi koliko jako pivo hoces , za 20lit piva treba oko 5kg slada.
WORT je naziv za onaj caj koji si dobio od zrna slada i od njega kuvanjem dobijas pivo.
Na kraju mozes od tog slada od koga si skuvao pivo da pravis testenine, hleb pizu i sl. odlicni su i vegeterijanski hamburgeri
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 18:54
|
offline
- Pridružio: 10 Dec 2010
- Poruke: 25
|
Napisano: 30 Sep 2016 19:39
Hmmm hmelj?! Zavisi koji i i sta hoces koju vrstu piva.
Engleski bitter ili STOUT (crno pivo) nije aromatican ne dodaje se na kraju vec samo na 60 min i to 10-30gr zavisi od vrste koju koristis i koliko ona daje gorcinu.
Dok jako aromaticna najcesce americka piva kojima se dodaje hmelj i posle kuvanja u fermentacioni sud moze i 100-200gr da ode (pricam o barzi od 20lit / 20lit gotovog piva)
Dopuna: 30 Sep 2016 19:46
Imas da generalizujem 2 vrste piva ako gledamo potrosnju hmelja i odakle dolazi aroma.
Kod tamnih piva ukusi uglavnom dolaze od jecmenog slada, jer ima i njih razlicitih vrsta u zavisnosti od sorte i kasnije obrade do dobijanja slada.
Svetla piva uglavnom vise arome dobijaju od hmelja
Dopuna: 30 Sep 2016 19:54
youtube.com/watch?v=yGnEpJgUEQQ
slika govori 1000 reci
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 18:54
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Загрејао си ме са овим...па морам још нешто да приупитам.
Ја би светло пиво. Значи око 30г и додам још рецимо 10 пред крај?
Него, шта се дешава ако дуже кувам јечмени слад? На пример сат и по?
Претпостављам да се слад претвара у шећер који треба после да проври и створи алкохол.
И који квасац иде? Неки селекциони или обичан суви?
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 19:23
|
offline
- Pridružio: 10 Dec 2010
- Poruke: 25
|
Napisano: 30 Sep 2016 20:10
Hahaha vidim jos ces da mi meljes slad :-)
Zavisi koji slad koristis , kod domacih i treba kuvati 70-90min jer smo na zacelju i sa sortama jecma i tehnologijom slada pa da ne bi pivo razvilo kupus aromu nas slad i treba kuvati duze.
Strani slad nema potrebe kuvati toliko jer ce da ti ispari pivo dobices manju kolicinu -a sa vise alkohola
Kvasac zavisi od vrste piva koju kuvas.
U BIPu 1lit kvasca kosta 80 din , a uvozni kvasci kostaju i do 10eu ampula dovoljna za 20lit piva.
Sredina su suvi kvasci za pivo, ne mesaj sa pivskim kvascem - kesica u SRB kosta od 250-500dinara
Dopuna: 30 Sep 2016 20:21
Ovo sa hmeljem shvati kao neki prosek kazem nije isto uzeti hmelj sa 3-4 AA ili sa 15-17 AA .
AA je skracenica za alfa kiseline koje unose gorcinu kod piva, jer kao sto vidis ako koristis tako hmelj mozes da dobiijes 5x gorcije pivo nego sto si hteo
Dopuna: 30 Sep 2016 20:23
Bezbolnije bi bilo da posetis nekoga u toku kuvanja, ili da neko iskusniji bude sa tobom tokom prvog kuvanja da ne ucis na tezi nacin
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 19:33
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Да. Добро би било да прво видим уживо како се ради.
Зезнуто ово и са температуром. Јер чим се убаци слад, температура мора доста да падне.
А како ја да купим хмељ где пише колико АА киселина има?
Могао би можда и њиву да посејем хмеља...
Некако ми доста цака ту има.
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 19:56
|
offline
- Pridružio: 10 Dec 2010
- Poruke: 25
|
Pa nemoj da ocekujes da skuvas 1 turu i postanes brewmaster.
Kupi termometar najbolje onaj od oko 700din sa skalom za meso
imas i one kineske digitalne oko 500din ali oni su se lose pokazali. Temperatura padne za 3C kad dodas slad.
Kakva piva volis? Ako se resis mogu da ti pomognem sa receptom i sirovinama. Svako pakovanje hmelja ima na sebi koliko ima AA a i pre toga imas po tabelama i softveru. Neces da odes u prodavnicu i tamo biras hmelj
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 20:12
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Сад немам кад. Ја сам "ракијаш" и имам још пуно казана да преврнем.
Можда за неки месец и пробам. Морам још да ти поставим бар 1000 питања пре него што лонац приставим.
Пробао бих са 20 литара, баш због вежбе, а и некако лакше за судове.
|
|
|
|
Poslao: 30 Sep 2016 20:16
|
offline
- Pridružio: 10 Dec 2010
- Poruke: 25
|
Jos cemo ti i ja da pravimo viski i burbon.
prvi deo je kao proizvodnja piva a drugi deo je destilacija
|
|
|
|
|