Poslao: 22 Dec 2020 04:11
|
offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 563
- Gde živiš: ZR
|
amstel2 ::Врањска самса - празна пита, преливена киселим млеком и белим луком, због чега је нарочито ароматична и освежавајућа. Углавом се спремала лети управо из тог разлога да окрепи од тешких послова на селу.
https://www.juznasrbija.info/turizam/takmicenje-u-.....samse.html
Лепо је да се аутор потрудио, упутио на порекло, то јест самосу и самсу, који нам као много тога на трпезу стигоше из Индије, Персије, Централне Азије...
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 10 Jan 2021 14:45
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Korparstvo... pravljenje korisnih predmeta od pruća
Zanat koji izumire..
|
|
|
|
Poslao: 10 Jan 2021 20:49
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13413
- Gde živiš: Z-moon
|
Da li je neko jeo kačamak i kiseli kupus?
|
|
|
|
Poslao: 10 Jan 2021 21:00
|
offline
- voja64
- Ugledni građanin
- Pridružio: 10 Okt 2012
- Poruke: 489
|
А качамак са пекмезом од шљива?
Одушевили ме сремци са овом посластицом у Војци почетком 84.г.
|
|
|
|
|
Poslao: 10 Jan 2021 22:27
|
offline
- Pridružio: 16 Feb 2012
- Poruke: 272
- Gde živiš: tu i tamo
|
Jos ako se ubaci neki cvarak,pa se kacamak prelije mascu....Naravno,od belog brasna.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2021 18:33
|
offline
- amstel2
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 13 Maj 2012
- Poruke: 3546
- Gde živiš: Kilometar od topolivnice
|
Надалеко чувена сорта грожђа и вина гаји се на још само 200 хектара у свом родном крају
Смедерево је почаствовано смедеревком, познатом домаћом аутохтоном сортом која се некада одавде извозила по свету. Данас, мало је смедеревске смедеревке, и вина и грожђа од којег се оно прави, а Смедеревци често наздрављају рајским пићем произведеним у Грчкој, Турској, Бугарској.
Када у родном месту смедеревке, у некој од кафана, а мало их је остало, пожелите боцу старог доброг вина, као увреда и лош виц може да вас погоди што ће вам послужити ону из Крушевца или Тиквеша, или да вас заболи ако је - бугарска.
Како би се тек увредио римски император Марко Аурелије Проб, чије су војничке легије, баш овде, на обронцима Златног брда, тадашњег Монс Ауреуса, посадиле прве чокоте винове лозе.
Заборављено је и да су на светској изложби у Бордоу 1882. године, смедеревска вина овенчана славом и признањима, и како су крајем 19. века трговци из европских земаља долазили и куповали смедеревско грожђе и вино, а затим га продавали у Швајцарској, Аустрији, Француској.
Краљеви, султани, уметници - овде су уживали у овом белом вину. Домаћа лоза чувала се брижљиво, а виногради ницали један за другом. Смедеревка се пила на свим странама света....
https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/953679/ka.....dnom-kraju
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2021 22:33
|
offline
- Panonsky
- Verni jaran gazda Pece
- ... i pozdravite Vašu mamu...
- Mi smo sve podigli u ovom gradu.
- Pridružio: 20 Mar 2006
- Poruke: 3927
|
Svojevremeno je bio jako popularan Pivnički sir. Najbolji trapist, naročito za pizzu. U čitavoj ex-Yu se znalo za njega. Da, postoji i danas, samo su valjda dodali "novi" ispred imena. Proizvodio se u Pivnicama, selo u opštini Bačka Palanka, tačno na pola puta Novi Sad - Sombor. Izuzetno jako poljoprivredno selo u kojem je praktično nastao današnji Novosadski Sajam. Do 1960 i neke se održavao u Pivnicama kao stočni sajam, posle preseljen...
No, da se vratim na sir. Novi Pivnički sir nije to što je bio onaj originalni, stari... Naime, čovek iz Pivnica je otišao u Švajcarsku i radio u mlekari. Nekako, ne znam sad detalje kako, je uspeo da prošvercuje bakterije iz te mlekare u Pivničku mlekaru. I tako su ih uzgajali i pravili čuveni sir. Niko nikada nije uspeo da ukrade tehnologiju ili te bakterije. I nakon čudnih privatizacija, malverzacija i konačno totalnog gašenja te mlekare, bakterije su održavali u životu još neko vreme... Ali mislim da je svemu tome došao kraj. Nikad više! Tužno, ali je tako.
|
|
|
|
Poslao: 16 Feb 2021 10:18
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Domaći proizvodi od vune...
Dok je ovaca biće i džempera...
....u svakom pogledu
|
|
|
|
Poslao: 16 Feb 2021 21:44
|
offline
- amstel2
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 13 Maj 2012
- Poruke: 3546
- Gde živiš: Kilometar od topolivnice
|
Далматинска панчета и далматинска печеница добиле су ознаку заштићеног географског порекла у Европској унији .
Тиме се број хрватских производа са заштићеним називом попео на 31, саопштио је данас Министарство пољопривреде.
Како се наводи, далматинска панчета и печеница заштићене су на подручју целе ЕУ уписом у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака географског порекла.
https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2021&mm=02&dd=16&nav_id=1812725
Где смо ми у свему томе?
|
|
|
|