Poslao: 06 Maj 2021 08:25
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Za praznik klopala jagnje sa ražnja.....Uživala sam. Pivo, jagnje, salata...Taman...
Dobar je i ovaj roštilj što je natrix postavila...ali....jagnje je jagnje....
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 06 Maj 2021 09:34
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Плодови тора
А данас само густа чорба од бундеве, шаргарепе и целера /уз то може и један кромпир, и црни лук, празилук ал не превише..Ова чорба мора бити густа и наранџасте боје...
Поврће се скува, вода у којој се кувало се остави, издинста се црни и бели лук, дода брашна, помеша се са куваним поврћем, штапним миксером се све уситни, дода се вода у којој се поврће кувало, зачин Ц или морска со, бибер, по жељи још зачина, поспе се ситно сеченим свежим першуном и уз то као прилог павлака...
|
|
|
|
Poslao: 07 Maj 2021 00:55
|
offline
- amstel2
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 13 Maj 2012
- Poruke: 3529
- Gde živiš: Kilometar od topolivnice
|
natrix ::
А данас само густа чорба од бундеве, шаргарепе и целера /уз то може и један кромпир, и црни лук, празилук ...
Савест ми налаже,подсетити те ,да је пост прошао
А до следећег има ихајхај...
|
|
|
|
Poslao: 07 Maj 2021 08:25
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Па сад, не знам како иду месне округлице у чорбу од бундеве
Ал данас на менију Ђулбастије!
И зелена салата и што је остало од чорбе од бундеве!
Како се спремају Ђулбастије:
ђул је турска реч и значи ружа...
Изрендају се два три већа кромпира, оцеде се.
Припреми се мешано млевено месо, oко 300-500 гр. или већ ко шта једе од меса, дода се сецкан црни лук, зачини, мало белог лука, може свежег першуна, дода се изрендан кромпир. Праве се кугле од те смесе и мало се пропрже на уљу са свих страна.
У дубљу посуду се посебно на путеру пропржи брашно дода млеко, мускатни орах у праху, со бибер. Бешамел сос не сме да буде густ већ отприлике као смеса за палачинке ал нешто гушћа.
Кугле од меса се ставе у поуљен плех и прелију се бешамел сосом. Одозго се може богато нарендати качкаваљ. И тако се запече у рерни... Уместо бешамела брже је ако се користи павлака и Ц 4врсте сира. За оне којима не испадне бешамел како треба буде густ са грудвицама исл. Хоће он и да загори ако се не потрефи јачина грејача...
Може и са парадајз сосом не само са бешамелом.
Слика ал са нета како то изгледа отприлике, ако не заборавим усликаћу како то изгледа из моје кухиње..
|
|
|
|
|
Poslao: 12 Maj 2021 13:36
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Мала ретро изложба -Сточићу постави се...-
Нешто од старог инвентара, амбалаже и производа...
Неко нешто још увек има негде у неком подруму, тавану, селу, или оставио као украс на кухињи, да га подсети на детињство, бабу, маму....неко још увек у старим металним кантама од мармеладе, или кафе у зрну, држи маст или брашно или шећер, неко се можда ужели да меље кафу у зрну ко некад кад је био дете...Или напуни пуне џепове свеже пржене кафе и крцка ко бомбоне. Ал то кришом ради, јер старији обично нису давали да се једе толико кафе...
..неки ће се вратити у детињство и младост, и све слике има да играју пред очима...кад се присете тих неких тренутака, уживанција, мириса, домаће кухиње, укуса, боја, једноставног и отменог у исто време...
Какве кашичице за сладолед, разних је било, у то време, данас тоталитарна монодрама
Некадашња флаша од уља, стаклена амбалажа
Еуроблок чоколадице некад Таково данас Свислајон, су биле исто разних боја и сличица домаћих животиња ал у фолији која се лако исцепа, исто Таково Тако, сува посластица са чини ми се танко џемом, ко два парчета хлеба и између ништа што би рекао Чкаља, ал дај шта даш...
|
|
|
|
|
Poslao: 13 Maj 2021 08:04
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Meni ovaj krem:
Ko nije imao gumeni čamac ili čašu sa njegovim likom?
|
|
|
|
Poslao: 13 Maj 2021 08:26
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Stari eurokrem je bio najbolji, dok je pisalo da je rađen po licenci iz Italije.
Ovo što sada prave je blagi užas.
|
|
|
|
|