Poslao: 31 Mar 2022 15:25
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Nervira me kad neko kaže da nešto ne voli a da nije ni probao, od hrane, druga stvar je ako nešto na privi pogled izgleda bljak pa da rarazumem...
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 01 Apr 2022 07:54
|
online
- Kaplar2
- Super građanin
- Pridružio: 01 Nov 2013
- Poruke: 1227
|
Mislim da ti ljudi samo povezuju pojmove, pa ih nesto sto nisu probali mozda samo podseca na nesto sto su probali, a pri tom im se nije svidelo.
|
|
|
|
Poslao: 02 Apr 2022 07:48
|
offline
- mpman
- Mod u pemziji
- Pridružio: 12 Okt 2010
- Poruke: 10910
|
Ne volim majonnez. Gde god da turiš majonez, ja ću da kažem da ne volim
Ne moram ni da probam
|
|
|
|
Poslao: 03 Apr 2022 08:11
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ako si ranije probao taj ukus i ne sviđa ti se logično je da nećeš, a ne neko nešto nije ni probao već zna da ne voli, deca najviše, dobro i mi kad smo bili deca smo se tako ponašali onda vremenom nešto i promenimo...
Ja ne volim većinu mesnih prerađevina, crvena mesa, iznutrice i proizvode svinjokolja, osim finih stvari pršute, pečenice, kulena...
|
|
|
|
Poslao: 05 Apr 2022 08:53
|
online
- Kaplar2
- Super građanin
- Pridružio: 01 Nov 2013
- Poruke: 1227
|
A ja bas kontra. Meni je svargla najukusnija dok prebiram po vrelom kazanu i onda samo malo posolim i uzivam
|
|
|
|
Poslao: 08 Apr 2022 11:23
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ja kad se prave pihtije, i ti prozvodi kao švargla, džigernjača, isl. Nisam taj dan kod kuće...
|
|
|
|
Poslao: 08 Apr 2022 11:31
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Nešto korisno, ako ne za nas koji smo navikli na razne krize onda evo pelcera za EU i USA, u vreme ekonomskih kriza...
SIROTINJSKA HRANA: 12 jela koja smo obožavali i koja ćemo opet zavoleti
Iako su Srbi narod koji jede previše mesa, sirotinjska hrana imala je uvek posebno mesto u našoj kuhinji. Istina je da naši preci nisu imali meso na trpezi za svaki ručak već je većina njih jela tzv. “sirotinjsku hranu”.
Danas kada su industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju loš uticaj na čovekovo zdravlje, sve je više zagovornika hrane naših predaka.
1.Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitiealevom paprikom, solju i biberom po želji.
3.Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
4.Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
5.Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.
6.Kljukuša
Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.
7.Klot pasulj bez mesa
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
8.Popara
Stari hleb u komadićima nadrobite u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
9.Prženice
Umesto da za doručak ili večeru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva, napravite prženice i popijte jogurt.
10.Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji npr. paprike
11.Jabuke u šlafroku
Kolutove jabuka umočite u smesu za palačinkei i ispržite na vrelom ulju, zatim pospite šećerom u prahu.
12.Stari hleb sa mlekom i šećerom
Hleb isečen na kockice pošećerite i prelite vrelim mlekom.
https://besnopile.rs/sirotinjska-hrana-12-jela-koj.....-zavoleti/
Doduše na više mesta na netu ima isti ili sličan tekst, po principu kopi-pejst. Moglo je da to i bolje se odradi
Moguće da nisu ni probali polovinu od toga što se vodi kao sirotinjska hrana...
Neće baš jesti sladak kupus bez mesa, ili kelj...pre će jesti neke pahuljice i potaže...isl.
Tu na spisku su zaboravili i proju i gibanicu, kajganu ili jaje na oko, podvarak, nekad su i čvarci bili sirotinska hrana sad su koliko koštaju postali luksuz ...
A i zimi, pečen krompir u rerni u ljusci ili polutke krompira sa ljuskom, pa odozgo sir i slaninica.
|
|
|
|
|
Poslao: 08 Apr 2022 19:09
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Možda ti se čini da idu tikvice, mada mogu i tikvice, jer se renda sve kao kad se prave uštipici od tikvica...
Nekako krompir kad se renda skroz promeni svoj ukus nije isti kad se kuva ceo ili peče u rerni na mesece ili krugove...
I to što kažeš, na pola puta..
I mi isto pravimo prženice, pasulj je uvek klot, krompir u ljusci pečemo ponekad, kljukušu pravih jednom ili dva puta jer se ukućanima ne sviđa, krompir čorbu, kačamak, proju...
|
|
|
|
Poslao: 09 Apr 2022 01:43
|
offline
- amstel2
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 13 Maj 2012
- Poruke: 3534
- Gde živiš: Kilometar od topolivnice
|
Пиринач,пасуљ и тестенине.Јефтинији су,траже мање времена за спремање,дуготрајни су и не траже расхладне уређаје.
Треба обратити пажњу на утрошак уља.Нова цена у Немачкој од 4.99 евра по литру ,одвраћа од уштипака,прженица,помфрита и похованих јела.Ту помаже посуђе са тефлоном или пек папир.Фритеза ће се заборавити у наредних пар година.
С друге стране,струја и гас,су ми постали два љута непријатеља .Тако да поклопац на тигању,шерпи или лонцу смањује утрошак гаса и струје.Кући имам малу рерну,неких 15ак литара запремине,која се загреје на 200 степени за неких 3-4 минута.
Штапни миксер или сецко,како га зову је одличан алат у кухињи.Штеди на времену,а самим тим и на енергентима.За чорбе или нека кувана јела,рецимо, у упржени лук или поврће додамо воду,па измиксирамо.Добијемо густину без брашна и дуготрајног кувања.
За добијање густине чорбастих јела,може се изрендати на ситно кромпир или шаргарепа.За нека јела парадајз пире или домаћи из "Флаше".У журби или недостатку брашна и уља,може и куповни кромпир пире да заврши посао.У недостаку уља,брашно се размути са водом и ето запршке,додуше беле,али добијемо густину.
Вода у којој се кувала тестенина,може послужити за чорбу,пошто има у себи скроба од исте.Ем слана,ем густа.Само додати намернице и наставити са кувањем.
Ове нове индукционе плоче су штедљиве.Прошлог лета сам избацио на сунце,са све лонцем.Било неких 30 и кусур степени.Имао сам утисак,да се није укључивала.
Такође,кромпир чорба.Кад проври,искљушити и оставити лети,на сунцу.За мање од 15 минута,кромпир је куван.А зими на ТА пећ.Ово је посебно добро за гулаш,јер њему треба више времена.Људи купују скупе уређаје за "Sous vide"(Кување на лаганој ватри,55-65 С),а ТА пећ или врући радијатор завршавају исти посао.Стрпљен спашен
Сладак или кисео(Свадбарски) купус,сарму и сл.јела треба претходно вече дотерати до тачке кључања.Сутрадан је потребно упола мање времена завршити јело.
Пилав или рижото,довољно је да проври.Поклопити поклопцем и искључити струју или гас.Док се попије кафа (и две цигарете уз то ),он је готов.
Треба лети кувати на тераси или у дворишту.Тиме расхлани уређаји мање раде.И завесе се не морају често прати.Код неких мојих познаника ради клима и кува се истовремено ,а имају терасу или двориште.
Зими смо ,"срећних" деведесетих држали замрзивач напоље.Од новембра до априла.Дешавало се,да је нижа температура напољу ,него у замрзивачу.
Надам се и желим,да ће проћи ова криза и рат,па нам ово неће требати.Мени се не навикава на 90те поново,а ни вама.
Овако лепа тема,стицајем белосветских околности,у којем је Србија неми посматрач, претвориће се у тему о преживљавању
|
|
|
|