|
Poslao: 17 Feb 2023 07:23
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Jutro : )
Ne znam od čega su ove kuglice ima raznih varijanti za meze, doručak, predjelo, sa sirom i dodatcima, al ove me podsećaju na kugle od mlevenih čvaraka...
Nekom će biti šteta da čvarci završe u tako nekim kuglicama.... 😁
Pinterest je izvor.
|
|
|
|
Poslao: 18 Feb 2023 19:54
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Tulumbe
I limun za fajnaltač
To ne treba praviti više od dva puta godišnje jer je preslatko al drugačije ne bi bilo to to ko i baklava, kadaif, urmašice....
Ko hoće da oduži pravi sam tulumbe ko hoće da skrati, kupi gotove tulumbe i samo sirup napravi 😁
doda limun i ohladi ih...
|
|
|
|
|
Poslao: 20 Feb 2023 10:14
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ćuftice veganske sa slatko ljuto slanim sosom (sos je moj izum)
Recept ću ostaviti na Kulinarstvu
ps bez predrasuda na to veganski, ni ja ne volim taj izraz za razliku od onih sa mesom, jeftinije su, zdravije, mogu i iz meso u obroku, i uz drugo povrće sa grila, ili kuvano, dinstano isl....
|
|
|
|
Poslao: 17 Mar 2023 16:26
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Čorba od povrća
Otkriće za čorbu listovi rotkvica se ne bacaju dobro se operu i koriste za krem čorbu ili salatu, mogu se držati i u zamrzivaču pa po potrebi za čorbu.
Pljeskavice vegetarijanske, ili posne sa ovsenim pahuljicama
Posne ako se ne stavi jaje za vezivanje, tačnije može i bez jajeta, pravljeno je po receptu: Šerpica recepti, sa YT.
Razlika je što pravih u modli okrugloj bez dna ko za krofne modla po dve kašike supene smese pri tom prstohvat prezle na dno kalupa i preko i utapkati, pouljiti i pek papir u plehu i pljeskavice. Nije išlo brže al su pljeskavice sve iste veličine...okrenu se da sa obe strane budu zlatno žute ili rešije manje ili više....
Ima varijacija i za takve pljeskavice jer se može dodati i još neko povrće, šargarepa mala, seckana crvena ili ljuta paprika, neka rendana pečurka...
Povrće prvo obareno (karfiol, krompir, šargarepa, celer može i brokoli) i dodato posle ostalo: luk crni i beli, čeri paradajz, šampinjoni začini može preko pavlaka, parmezan ili kačkavalj ili samo začini i zapeče se u rerni... Odozgo posuto seckanim mladim lukom...
|
|
|
|
Poslao: 12 Apr 2023 06:52
|
offline
- Sagacity

- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Ovih par dana postim na vodi....i onda svasta smišljam...
Evo nešto što je sito, ukusno a opet i neobično...
Za dve osobe....
4 srednje kelerabe se obare i izdube iz sredine....(treba ih bariti dok ne budu meke, ali ne previše)
Prodinstati na vodi crni luk i šampinjone. Samleti oko 150 grama pečenih oraha i badema (pola, pola). Dodati u smešu sa lukom i šampinjonima. Dodati začine, biber, vegeta, aleva paprika....malo belog luka....Zatim napuniti kelerabe. Staviti u posudu, preliti sa malo vode i sa pelatom....Preko malo staviti mirođije....Staviti sve u rernu i peći sat vremena....
Eto jelo na vodi.
|
|
|
|
Poslao: 13 Apr 2023 15:49
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Posno al nije na vodi:
Prvi put pravih pesto sa sremušem, vidim da se svima sviđa.
Uglavnom može se koristiti u sendvičima, kao marinada uz ribu, uz roštilj i meso kad se ne posti, dodati u čorbe, meso, salate, testenine... Zdravo, jeftino, i dugo traje.....
Sveži sremuš se u secku isecka, doda mu se ulje najbolje maslinovo, morske soli, ovde je dodato pola šargarepe, može još čen belog luka i stavi se u teglu i u frižider..
Sad za testenine može se dodati parmezan, i za naše uslove mogu obični mleveni orasi...
Fokača na srpski način, da nisu samo začini i masline i beli luk, nego i pečurkica po neka, crni luk, maslinke, čeri paradajz može i zeleni, ruzmarin, morska so, origano, maslinovo ulje, može i ostalo neko povrće sveža slatka ili ljuta paprika, pa parmezan, može i tunjevina, uglavnom nema kečapa tj pelata...
Samo pustiti mašti na volju ili zavisi od onoga šta se ima u frižideru ili špajzu.
Pre stavljanja u rernu....Najbolje su fokače i pizze u ovakvom plehu, jer se lako rastanje, ovaj pleh ima rupice odozdo i testo u tom plehu je najsličnije testu u piceriji...
Otkriće za mene je namaz za hleb, tost, od sušenog paradajza, maslinovog ulja i pečenog suncokreta uz dodatak morske soli, bibera, i jedan do dva čena belog luka.
Suncokret se obavezno prvo blago propeče.
Na gusto se dobro u štapnom mikseru sjedine svi sastojci, paradajz sušeni bar malo pre ubacivanja u secka iseckati i namaz se drži u frižideru.
Može se koristiti sušeni paradajz iz tegle koji već stoji u ulju, ako se koristi suvi mora prvo da se naravno potopi u toplu vodu...
Sledeći eksperiment je isto to samo sa sušenim vrgnjem, al ne bi trebalo puno listića sušenog vrgnja jer je on prilično jake arome.
|
|
|
|
Poslao: 13 Apr 2023 16:05
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Otkriće prošle nedelje su lepinjice kao iz pekare.
Pravljene do sad tri puta.
Po nekom turskom receptu sa YT.
Recept:
Jedna šolja toplog mleka
Pola šolje tople vode
tople ne vruće jer će vruća uništiti kvasac
Paket svežeg kvasca ili kesa suvog
Pola čaše jogurta
Dve tri kašike ulja
Jedna kašičica šećera
Jedna kašičica soli
Pet šest šolja brašna
Mera se može smanjiti ili povećati u zavisnosti koliko hoćemo lepinjica
Nisu slane, nisu pune testa već vazdušaste...brzo su gotove, na oko 200 stepeni se peku desetak minuta.
Od smese iz sledećeg recepta dobije se oko osam do devet lepinjica.
Testo se kad se umesi ostavi da odstoji, onda se od njega formira kao duža vekna koja se podeli u osam devet ili deset jednakih delova. Od njih se prave okrugle jufkice, svaka se rastanji na debljinu oko pola cm, u krug, i ređa u pleh od rerene na koji je stavljen pek papir. Kad budu pečeni stavi se u neku posudu pokrije krpom i u kesu, pre toga mogu se pouljiti četkom za kolače....
Za pljeske, pretop, jaje na oko ili omlet sa prilogom, sendvič sa pršutom ili samo namazane kajmakom sve to kući možemo napraviti, ili za posnu verziju, tunjevina i povrće isl...
|
|
|
|