MC virtuelni restoran -Stočiću, postavi se!-

8

MC virtuelni restoran -Stočiću, postavi se!-

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

амстел, Very Happy

Нећеш веровати баш су јуче биле тулумбе за десерт.
Међутим, распале су се, ставих више воде у односу на шећер, него што је требало, скоро ни једна није могла цела да се прабаци у тањир... Sad

Нешто о оброцима уопштено....

Оброк мора да буде комплетан, добро, не мора баш сваки дан ал бар четири пет пута недељно, има и оправданих разлога за то.
Не може увек да се стигне због посла, или неке јурњаве, онда не кувају сви чланови породице они који су слободни, не воле сви све да једу, или кувају само оно што воле, неке домаћице не воле уопште да кувају. Онда има дана кад једноставно нисмо расположени да кувамо и спремамо ручак, колаче.

Врло битна ствар је да је и расположење као фактор у спрамању хране. Можда је психолошки ефекат ал заиста храна је укуснија кад се спрема с вољом, кад је човек расположен, и са уживањем кад се спрема, а не формално /на потфоруму Кулинарство смо о томе писали у једној теми/.

Такође да кад није расположење адекватно, ни колачи не испадну како треба.
Или ако неко од укућана стоји над главом и тражи да се прави нешто слатко, а особа није расположена, онда тај колач не успе, остане декаво тесто, не надигне се како треба, превише буде топло млеко за квасац, нешто загори, нису свежа јаја за тесто што мора да буде под обавезно итд. итд.

Шта је комплетан оброк.
Чорба или супа, главно јело, салата. Колачи не мора увек.
Некад кад смо били деца обично су се колачи /а ту није постојао неки изобор као данас/ правили недељом кад је био ручак у фулу: супа, пиле, римфлајш-месо из супе, сос-црвени или белил, кромпир печен у рерни или пире, салата, колач.
Мање више зависи који је крај земље у питању ал недељни ручак је подразумевао то
.
Ручак није помфрит и крменадла. Није ни само месо пржено на масти или уљу.

Значи мора да буде уз месо прилог - неко поврће и салата ако не сваки дан чорба или супа. Мора да буде разноврсно на тањиру-шарено.
Па и они који нпр. не једу месо, или сво месо, имају избор могу јести прилог од поврћа и салату и чорбу итд.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Шта се од колача обично спремало недељом углавном:
Штрудле, пите са вишњама и јабуком, лења пита, крофне, палачинке- ораси и шећер, ролат са џемом, салчићи, ванилице, колач са вишњама, колач на курузовину-комшиница сремица, кнедле са шљивама и шуфнудле, сутлијаш, кокос чупавци исл.
Од торти само кад су нека славља, или свадбе, то су биле углавном оне ткз. -бабске торте-, са корама пуно ораха, путера, крем фила... И ситни разни колачи за Нову годину, Божић, Ускрс...

Сада је много шири асортиман колача који се спрамају и торти..



offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Lunch Music Jazz & BossaNova

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Gledam sad natrix spisak kolača...Kod nas se nikada nisu jele knedle sa šljivama, šufnudle, salčići...Nekako to nismo voleli....ali ostalo od nabrojanog se nalazilo na meniju. Međetim, majka je često spremala princes krofne, tulumbe i baklave od oraha i sa kiselim mlekom. Torte su se spremale za praznike kada se nije radilo (Nova godina, Vaskrs, Prvi maj, 29,Novembar i rođendani). Omiljena torta je bila Bomba torta, Lešnik torta, Beze torta, Puslica torta i Indijansko selo....(to neko ludilo sa kornetima punjenim čokoladom, pa se ti korneti okretali na širi deo, pa to ličalo na indijansko selo...Laughing).
Ručak bez supe nije bio ručak...Supa je nešto što se podrazumevalo. I takođe se praktikovao taj ''komplet obrok'' koji navodi natrix. Praktikujemo ga i danas.

Ono što je na spisku natrix, a i na našem je bilo, a to je naprostiji kolač-rolat sa džemom i to od šipuraka, pa u njega dodati orasi, i sve to na kraju uvaljano u šećer u prahu sa malo vanile (mislim kada je završeno, parčići se iseku pa se malo uviju u prah šećer sa vanilom) ni prostijeg kolača ni lepšeg...I dan danas to obožavam...

A zašto ovo sve iznad pišem...?Zato što upravo idem na porodični ''komplet ručak'', koji uključuje i princes krofne. Mojoj majci je danas rođendan Smajli

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Uživaj u ručku i srećan ti mami rođendan...!!! Zagrljaj


Zaboravi da dodam i ja baklavu i tulumbe i princes krofne, doduše nije baš bilo često da se prave...
Sad ima odstupanja kad su kolači u pitanju da li je Vojvodina, centralna Srbija ili jug..
Da i galete su pravili, a na selu na starinski način, sa oninim metalnim kalupom što se greje na smederevac..Urmašice, isto i mramorni kolač...
Moguće da je još nešto izostavljeno.
Al eto kad se navikne na -komplet ručak- tako ostane tradicija-osim ko što rekoh da se zadrži pravo povremeno da se ne sprema ručak.. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3569
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

natrix ::амстел, Very Happy

Нећеш веровати баш су јуче биле тулумбе за десерт.
Међутим, распале су се, ставих више воде у односу на шећер, него што је требало, скоро ни једна није могла цела да се прабаци у тањир... Sad


Мене су учили ,да је кашика златна Zagrljaj
У овом случају,се користи кашика,не виљушка Mr. Green

natrix ::
Da i galete su pravili, a na selu na starinski način, sa onim metalnim kalupom što se greje na smederevac..


То је моја баба имала и спремала је,али слане,са ситном сланиницом или чварцима.Биле су и тврде.Кајмак паше уз њих Zagrljaj

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Kašika je iz Raja izašla! Laughing
Kako kažu, mora neko jelo i kašikom a ne suva hrana, i samo meso...

Nisu se samo jele kašikom,već je pre upotrebe moralo da se cede tulumbe sa špatulom pa onda u tanjir, trebalo je više šećera u odnosu na vodu, Mr. Green

Te slane galete nismo jeli kao deca, tek kasnije tamo devedesetih. Na selu sa tom spravicom samo obične.
al su se na plotni smederevca pravili neki listići od testa. Nešto poput debljih tanjih kora za pitu, koje su i krckave i vazdušaste..

I lepinje-kolač od šljiva suvih...Ukusni slatkiš al ko guma, fascinantan zbog crne boje...
Smatraju se prvim srpskim kolačem, i moglo bi da se uvrsti u zaštićene proizvode...
+ kolač od suvih šljiva


Prva pizza je bila debela kao torta i sa neznatno fila. LOL
Onda je testo vremenom postajalo sve tanje, a fil sve deblji i raznovrsniji.. Mr. Green

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Пишу увек о истим стварима на свим порталима, у свим часописима..


Намирнице-седам намирница за дуг живот.../Тачније група намирница../
и на крају бели лук, који спада у поврће, ал је стављен посебно и то на задње место иако би требало на прво. Поред црног лука, ђумбира, зачина, коприве итд...

Citat:Руски лекар и телевизијски водитељ Александар Мјасников набројао је производе који продужавају живот. Не ради се само о воћу и поврћу, а све набројане намирнице су веома доступне.

„Много пута смо то помињали, набрајали смо намирнице, разговарали смо о пола килограма поврћа и воћа“, каже стручњак, позивајући се на податке научних истраживања који указују на седам основних производа за одржавање уравнотежене исхране, преноси „Спутњик мундо“.

„То су поврће, воће, морски плодови, орашасти плодови (нарочито бадеми), тамна чоколада и бели лук“, објашњава лекар.

Доказано је да ти производи помажу да дуже живимо. У исто време, главни фактор дуговечности је генетско наслеђе, додаје специјалиста.


[Link mogu videti samo ulogovani korisnici]

Међутим то је само један слој реалности.

-Битније од тога је шта једемо је шта једе нас...-

А то нема везе ни са здравом исхраном-која је препоручљива ал није битан фактор, нема везе ни са имунитетом па ни увек са генетиком...

Једна добра ствар коју је отац Предраг изјавио /неко време су његове приче поучне актуелне на ЈТ/. Парафразирам: кад га је неко од мештана села питао како треба да се пости-отац му је рекао- парафразирам:
- Водите рачуна да не једете другима џигерицу!-

Тако да те две дефиниције су врло битне поред начина ихране.. Сад има оних који једу другима џигерицу, и ти исти који немају адекватан механизам да се одбране или су га временом изгубули да се одбране од тог грицкања те исте џигерице...

И још једно корисно правило: уживати у храни, и кувању. Уживати у храни ал не у смислу хедонизма и прождрљивости..




offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

На снежних и кишних нула степени на други дан пролећа....

Zagrljaj
...журка у кухињи...




offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196




Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 806 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 0 sakrivenih i 788 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: avijacija, Bobrock1, branko7, draganl, Ivan Gajic, Kobrim, Kototamopeva, Lap720, mladen.zovko, Motocar, nemkea71, pein, Sančo, Shilok, UAV operator, Valter071, VladaDi, Zukov