Poslao: 06 Nov 2014 17:45
|
offline
- Acid_Burn

- Moderator foruma
- Glavni moderator foruma Zabava
- Hellraiser
- Demon to some. Angel to others
- Pridružio: 07 Jan 2005
- Poruke: 25503
- Gde živiš: Beneath the Black Sky
|
Evo jedan espreso sa mlekom
Espresso s mlekom u Vlasotince: [Link mogu videti samo ulogovani korisnici]
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 06 Nov 2014 21:22
|
offline
- Mirjo

- Građanin
- Pridružio: 12 Maj 2014
- Poruke: 89
|
SlobaBgd ::E, da, kafa...
Zna li neko da mi objasni koja je razlika između kratkog, dugačkog i produženog espresa?
Kraći espreso=poslužuje se u maloj šoljici do pola,ili manje od pola šoljice kafe.
Duži espreso=takođe u maloj šoljici ali skoro do vrha punu kafe.
Produženi espreso=u velikoj šoljii,do pola kafe.
Gramaža kafe za svaki espreso je ista...što duža kafa,to je tanja.Što je kraća,to je jača.Po ukusu se dodaju šlag,mlijeko ili pjena od mlijeka.
|
|
|
|
|
Poslao: 06 Nov 2014 23:10
|
offline
- SlobaBgd

- Mod u pemziji
- Pridružio: 10 Okt 2005
- Poruke: 13526
- Gde živiš: Beograd
|
Mirjo ::SlobaBgd ::E, da, kafa...
Zna li neko da mi objasni koja je razlika između kratkog, dugačkog i produženog espresa?
Kraći espreso=poslužuje se u maloj šoljici do pola,ili manje od pola šoljice kafe.
Duži espreso=takođe u maloj šoljici ali skoro do vrha punu kafe.
Produženi espreso=u velikoj šoljii,do pola kafe.
Gramaža kafe za svaki espreso je ista...što duža kafa,to je tanja.Što je kraća,to je jača.Po ukusu se dodaju šlag,mlijeko ili pjena od mlijeka.
Znao sam da ima neka caka, to oko dužine... Svi nešto insistiraju na produženom espresu, kad ono - tanko! Ispade da je kratki espreso prava stvar. Ja to govorim godinama, a svi navalili produženi pa produženi.
Inače, ako negde nema turske klot, pijem samo taj... Kratki. Ove varijacije sa mlekom i to, to sam pio kad sam bio mali. Isto kao i sokiće u pivu. Pitam se, a gde je tu pivo, ako imam osećaj da pijem koka kolu. Da mi se pije koka kola, to bih i pio.
Odo' da stavim jednu tursku, bez šećera.
|
|
|
|
Poslao: 06 Nov 2014 23:49
|
offline
- Kule

- Elitni građanin
- Pridružio: 25 Maj 2012
- Poruke: 2398
- Gde živiš: Beograd
|
Ajde i ja da se izjadam.
Jednu domaću rakiju, sa 98% alkohola, molim!
Konobar, da ti kažem ja jednu stvar.
Je*o me, da me je*o onaj petak kada sam odlučio da umesto Organizacije računara izaberem Električna merenja!!!
Sutra imam vežbu na analognom osciloskopu iz '99 koji je 1894 puta teži ra rukovanje od onog digitalnog što koristim na elektronici. A učim ga sa skripte, gledajući slike i bubajući šta svako dugme radi. Zamisli da učiš full ms offfice sa slajdova slika i fora "kada pritisnete ovo dugme otvori se padajući meni sa tim opcijama" bez samog računara i kliktanja na istom.
I što su ti ovako male čašice?!
|
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2014 00:05
|
offline
- Kule

- Elitni građanin
- Pridružio: 25 Maj 2012
- Poruke: 2398
- Gde živiš: Beograd
|
Zato što sam debil. I to je tupav predmet ali ne bi morao da idem na sve lab vežbe, i još je fino organizovan po pitanju ocene i kolokvijuma. Ne bi nešto naučio puno, ali ne bi se zamajavao sa ovim sranjem! Kako oni misle da ja zapamtim 103875 f-ja ovog osciloskopa bez da radim na njemu kod kuće?! Još asistent na vežbi jedan a 8 parova, svako radi drugačiju vežbu, ne možeš da stigneš da ga pitaš a objašnjava u rangu: Ovde imaš ovo pritisneš ovo, i izbombarduje te sa toliko info da ti treba 3 giga rama u mozgu da sve zapamtiš.
Da, da , naspi do kraja, tako je!
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2014 00:21
|
offline
- Acid_Burn

- Moderator foruma
- Glavni moderator foruma Zabava
- Hellraiser
- Demon to some. Angel to others
- Pridružio: 07 Jan 2005
- Poruke: 25503
- Gde živiš: Beneath the Black Sky
|
Daj svakom dugmetu neko ime npr glumice,(film-za-odrasle)-icarke i sl tako da kada ti kaže f12092 ti kažeš aha to je Lisa Ann i pritisneš
|
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2014 00:42
|
offline
- dr_Bora

- Anti Malware Fighter
Rank 2
- Pridružio: 24 Jul 2007
- Poruke: 12280
- Gde živiš: Höganäs, SE
|
SlobaBgd ::Mirjo ::SlobaBgd ::E, da, kafa...
Zna li neko da mi objasni koja je razlika između kratkog, dugačkog i produženog espresa?
Kraći espreso=poslužuje se u maloj šoljici do pola,ili manje od pola šoljice kafe.
Duži espreso=takođe u maloj šoljici ali skoro do vrha punu kafe.
Produženi espreso=u velikoj šoljii,do pola kafe.
Gramaža kafe za svaki espreso je ista...što duža kafa,to je tanja.Što je kraća,to je jača.Po ukusu se dodaju šlag,mlijeko ili pjena od mlijeka.
Znao sam da ima neka caka, to oko dužine... Svi nešto insistiraju na produženom espresu, kad ono - tanko! Ispade da je kratki espreso prava stvar. Ja to govorim godinama, a svi navalili produženi pa produženi.
Inače, ako negde nema turske klot, pijem samo taj... Kratki. Ove varijacije sa mlekom i to, to sam pio kad sam bio mali. Isto kao i sokiće u pivu. Pitam se, a gde je tu pivo, ako imam osećaj da pijem koka kolu. Da mi se pije koka kola, to bih i pio.
Odo' da stavim jednu tursku, bez šećera.
Ako uvek naručuješ kratki espreso, verovatno si bio u situaciji da se iznenadiš koliko malo kafe si dobio.
Radi se o tome da ne postoje kratki/duži/produženi espreso - postoji samo espreso. Sve ostalo ima drugi naziv.
Ta materija je malčice otvorena za diskusiju, ali ipak postoje neka pravila (više bi to bile smernice).
Recimo, Nespresso (firma, je l'), to definiše ovako:
- ristretto - 25 ml
- espresso - 40 ml
- lungo - 110 ml
Sva tri proizvoda se prave od iste količine kafe i od vode sa istom temperaturom i pod istim pritiskom.
Razlika je u količini vode, tj. u vremenu ekstrakcije napitka.
Jasno, ristretto je koncentrisaniji (jači) od espressa i lunga, ali to nije jedina razlika.
Što je duže vreme ekstrakcije, tj. što je kafa duže natopljena vodom, sve više do izražaja dolazi gorčina. Ovo je najverovatnije razlog zašto se taj "veliki" espresso često pije sa nekim dodatkom (npr. mleko).
|
|
|
|