Poslao: 23 Jul 2019 10:35
|
offline
- Skywhaler
- Moderator foruma
- vampire and philosopher, problem owner©smt, racist/fascist hunter on duty©t
- Pridružio: 13 Dec 2013
- Poruke: 8813
- Gde živiš: Esgaroth
|
Ričard ::Sagacity ::Možeš li da nam preporučiš dobro domaće vino i crno i belo, kada smo već na ovoj temi
Izvini, ovde sam ostao dužan odgovor; obaveze, život...
Na žalost ovako na slepo ne. Ono što se meni sviđa, možda se tebi ne svidi. Ja recimo volim slatka vina, bela ili crvena. Što bi rekao profesor Puškaš; "Tipičan ne poznavaoc vina." Svideo mi se jedan domaći proseko u Italiji, par E litar, od tada sam uspeo pronaći kod nas u prodaji proseko koji me najviše podseća na njega i najbolje mi leži. A put da ga pronađem je bio dugačak, u litrama.
Uz put, ne postoji crno vino; belo, roze i crveno.
...Откако сам, тамо негде 1998. пробао мађарски црни, пардон црвени Токај, ја још нисам пронашао вино које би ми тако легло. У продаји код нас видео сам само бели, а изгледа да бих лакше пронашао и флашираног белог медведа него црвени Токај. Било би лепо да ме неко разувери...
Рич, враћај се и пиши, па макар приступао форуму и телепатски...
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 24 Jul 2019 08:17
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Ričard ::---
Uz put, ne postoji crno vino; belo, roze i crveno.
Ma ja sam ''tupavi'' kupac, ako je u flaši zelena tečnost, onda je to ''zeleno'' vino...
I ja volim slatka vina a i penušava.....
Citat:Super je što imaš tehnologiju Kraljevića Marka.
Ne znam koliko je super tehnologija Kraljević Marka u ovo vreme...On i po drugi put kada se pojavio nije dobro prošao, nije mogao da se uklopi u vreme, treći put bi doživeo baš ''fijasko''...
Sada ni grožđe nije istog kvaliteta kao nekad. Mnogo više se prska, mnogo više je vazduh zagađen. Ranije nije ništa toliko tretirano, pa se primitivnim tehnologijama pravilo kvalitetno vino. Ali niko nije ni merio stepen tretiranja voća. Sve je bilo zdravo....
Inače, ni dve površine istog vlasnika koje su geografski rzličito locirane ne moraju dati isti kvalitet voća. Mi imamo 2 parcele sa kupinama. Na jednoj su kupine krupne, a na drugoj su nešto sitnije. Ove krupnije i nisu nešto slatke, ali zato ove što su malo sitnije imaju i više slatkoće i bolji ukus.
Isti vlasnik, ista sorta kupina, isto tretirane....a opet različite zbog zemljišta...
|
|
|
|
Poslao: 24 Jul 2019 08:32
|
offline
- mpman
- Mod u pemziji
- Pridružio: 12 Okt 2010
- Poruke: 10910
|
Sagacity ::Citat:Super je što imaš tehnologiju Kraljevića Marka.
Ne znam koliko je super tehnologija Kraljević Marka u ovo vreme...On i po drugi put kada se pojavio nije dobro prošao, nije mogao da se uklopi u vreme, treći put bi doživeo baš ''fijasko''...
Sada ni grožđe nije istog kvaliteta kao nekad. Mnogo više se prska, mnogo više je vazduh zagađen. Ranije nije ništa toliko tretirano, pa se primitivnim tehnologijama pravilo kvalitetno vino. Ali niko nije ni merio stepen tretiranja voća. Sve je bilo zdravo....
Inače, ni dve površine istog vlasnika koje su geografski rzličito locirane ne moraju dati isti kvalitet voća. Mi imamo 2 parcele sa kupinama. Na jednoj su kupine krupne, a na drugoj su nešto sitnije. Ove krupnije i nisu nešto slatke, ali zato ove što su malo sitnije imaju i više slatkoće i bolji ukus.
Isti vlasnik, ista sorta kupina, isto tretirane....a opet različite zbog zemljišta...
Jest' bilo zdravo, al' koliko im je količinski uspevalo nije bilo baš najzdravije. Pogotovo ne za uzgajivača
|
|
|
|
|
|
Poslao: 24 Jul 2019 09:08
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Mene suvo meso odmah asocira na pršutu...
Možda bi nekog asociralo na suva rebarca ili tako nešto...ali mene samo na pršuticu....
|
|
|
|
|
Poslao: 24 Jul 2019 11:08
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Meni je pršuta lepša od pečenice...Tehnologija sušenja se razlikuje. Meso za pršutu se duže suši, malo na dimu malo bez dima, a pečenica ima kraći period sušenja i ukus joj je drugačiji....
Razlika je između pršute, pečenice, šunke, suvog vrata....Evo teme...
|
|
|
|
|
Poslao: 24 Jul 2019 12:19
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Moraš da probaš pršutu iz moga kraja. Nije ista kao njeguška pršuta. I razlikuje se od pršute iz drugih krajeva....Daleko najlepše sušeno meso.
Kada ideš preko Zlatibora, svrati na pijac imaš mogućnost da probaš...
|
|
|
|