Poslao: 02 Dec 2014 23:47
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Znam. Da sam htela drugačije uradila bih. Nisam sigurna koliko ću još vremena uložiti u kuckanje, recepte, mešenje...
Uživancija mi je da pravim kisela testa, ali se trudim i da se odviknem. Možda pronađem novi hobi
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 00:38
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Meni je uživancija da gledam te slike i vidim da ništa ne znam
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 08:01
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Evo sad čitam kako Neprimetna voli kisela testa i zezanciju sa istim. To je super ko voli. Moja snaha ima hobi da pravim raznorazne pogače. Nisam ljubitelj bilo kakvih peciva, niti moji to vole. Naravno, pravi se ponešto, ali niko ne uživa preterano u istom. Srećom. Ja recimo ni hleb ne jedem. Eventualno nešto integralno.
U poslednje vreme se zezam sa projarama i raznim vrstama proja, jer ne znam više šta ću za doručak, pa to pečem i nosim na posao. Sad mi je to ''hit''...
Inače, obzirom da sam ja specifična po mnogo čemu, tako i u kulinarstvu. Za razliku od mnogih žena koje vole da prepisuju recepte, da imaju neke posebne sveske, da uživaju čitajući iste (recimo kao moja majka koja je zaljubljenik), ja imam klaser. Sve što negde nađem a da mi se dopadne, lepo odštampam ili iskopiram, ''probušim'' i strpam u klaser. Sve je uredno poređano, slano...slatko....sitni kolači...torte, jela sa mesom.... Ma sve....Ko će to da piše i prepisuje...Batali
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 09:31
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Što se kuvanja i mešenja, kada sam se udala nisam umela ništa da skuvam ni umesim. Živeli smo sami, ja još nisam radila. Bila mi je uživancija da nešto spremim za nas dvoje.
Više od svega mi je prijala pohvala za spremljen ručak. Uživali smo, a ja sam bila sva važna
Nisam počela sa jednostavnim jelima poput pasulja i paprikaša, to su bila jela iz časopisa
Joooj, kada se samo setim kako je to bilo, a kako sam dobijala podršku supruga.
Kupim novine a u novinama mediteranska kuhinja. Gledam šta mi je lepo na oko i za šta bih imala materijal kod kuće.
Odaberem paradajz punjen pirinčem. Bacim se na spremanje, sva hepi jer spremam nešto što još nismo probali, a izgleda sveCki
Taj paradjz je trebalo izdubiti, izvađeni deo pomešati sa pirinčem, začinima, rendanim sirom, i ne sećem se više šta sve, jer to jelo više nikada nisam pravila
Spremim sve to, stavim na tepsiju, poklopim poklopčićima paradajza, pa u rernu. Kuhinjom počne da se širi, meni, otužan miris kuvanog paradajza. Otvaram rernu, gledam, puna tepsija oceđenog soka od paradajza. Zapuhne me vrelina rerne, ne sviđa mi se miris, sve mislim biće bolje kada se zapeče.
Zapeče se nekako taj paradajz, serviram ga na oval i čekam mog dragog.
Evo ga stiže i vodi kuma na ručak, bez najave, što je bio sasvim normalno.
Naš venčani kum veliki gurman i guzonja , koji voli dobar i obilan zalogaj, gleda u onaj oval pun smežuranih punjenih paradajza, i kaže da nije gladan
Natersamo ga mi da ruča sa nama. Meni zapinje zalogaj, jedino moj suprug jede kao da nam je svakodnevni meni
Ode kum kući / na ručak /, moj suprug meni veli:' Neprimetna, dobar je ručak, ali kuvaj ti nama nešto obično. Skuvaj nam pasulj'
Od samog početka sam imala dobru volju,vremenom sam stekla iskustvo, danas mi nije problem da napravim bilo koje jelo ili kolač.
Ipak, obožavam da pravim kisela testa. Za to uvek imam inspiraciju, upotrebim i maštu, jednostavno me opušta, mada mi uzima previše vremena.
Već sam pisala da nikada ništa ne planiram, tako i sa mešenjem, mesim često a nikada planski.
Uvek u marketu kupim kvasac da imam u frižideru, a kada ga već imam to je jak razlog da mesim testo.
Obećala sam sebi da više neću kupovati kvasac!
Ne volim, i retko pravim ali ne najuspešnije, palačinke.
|
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 11:52
|
offline
- Sagacity
- Elitni građanin
- Pridružio: 27 Feb 2013
- Poruke: 2318
- Gde živiš: Zapadna Srbija
|
Napisano: 03 Dec 2014 11:50
Neprimetna ::Ipak, obožavam da pravim kisela testa. Za to uvek imam inspiraciju, upotrebim i maštu, jednostavno me opušta, mada mi uzima previše vremena.
Već sam pisala da nikada ništa ne planiram, tako i sa mešenjem, mesim često a nikada planski.
Uvek u marketu kupim kvasac da imam u frižideru, a kada ga već imam to je jak razlog da mesim testo.
Obećala sam sebi da više neću kupovati kvasac!
Ne volim, i retko pravim ali ne najuspešnije, palačinke.
Za kisela testa treba biti majstor. I ne ide od ruke svakoj ženi. Inače, smatra se da ste vi žene sa severa majstorice za testa, a ovde u mojim krajevima ''kosovarke'' odnosno žene koje su sa Kosova smatraju se odličnim domaćicama za sremanje raznih vrsta peciva. Poznajem jednu takvu. I zaista, mnogo vremena oduzimaju, ali ko voli i uživa u tome njemu ipak i nije neki problem.
U ovim krajevima se najviše prave pite, a poznati smo po čuvenim ''komplet lepinjama''.
Ja sam sticajem okolnosti rano naučila da kuvam. Još u osnovnoj školi. Volim da kuvam, ali ne spadam u zaljubljenike kulinarstva. No ipak...imam nameru da otvorim jednu temu i u tom delu...
Dopuna: 03 Dec 2014 11:52
_Sale ::Sagacity :: Moja snaha ima hobi da pravim raznorazne pogače...
Super hobi.
Pjao, za svaku se hvataš...
Ma nije moj hobi...sam pogrešila. Moja snaha isprobava sve vrste pogača...
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 12:24
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Za dobro testo je potrebno; dobra volja, dobar kvasac, dobro brašno i par kulinarskih trikova.
Svi sastojci treba da budu sobne temperature. Brašno pre upotrebe držim na toplom radijatoru, i obavezno ga presejem. So umešam u brašno bez direktnog dodira sa kvascem.
Testo je dobro urađeno kada se odvaja od vanglice i prstiju. 'Odmorno' testo premesiti.
Dobro urađeno testo je kada se stvaraju vazdušastii mehurići prilikom razvlačenja.
U mojoj svesci sa receptima stoje napomene; 'super je',' umesto ovog dodala sam ono',' količinu udvostručiti za moju tepsiju' i sl.
Žalim za svojim šporetom 'Artur Martenom' samo zbog ogromne rerne. Ove ugradne imaju manje rerne, što mi ne odgovara nikako.
Ne volim da otvaram teme, trudim se da recept zadem u neku od srodnih tema. Odgovara mi da ovde zapisujem jer mi je pristupačnije od moje sveščice, a i ne maste se listovi
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 14:32
|
offline
- Ljilja Hnovi
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 14 Okt 2012
- Poruke: 3611
- Gde živiš: Herceg Novi
|
Sagacity :: Ja recimo ni hleb ne jedem.
A ja sam i sa picom jela hleba.
Sjećam se kada je početkom osamdesetih otvorena prva picerija u Herceg Novom. Do tada niko ni čuo za pizzu, i sad svi pričaju o toj piceriji.
Jedna od mojih koleginica predlaže da idemo... Puna picerija, prigušena svijetla, ne vidimo ni gdje je slobodno da sjednemo. Prišla nam je konobarica... i kad smo odabrale kakve ćemo, poručimo četiri pice. Konobarica nas usluži i ode, mi se gledamo, niko ne jede, čekamo. Kad je došla ja je zamolim da donese hleb , a ona meni kroz smijeh:"Sa picom se hleb ne jede!" Ove moje zaviriše u tanjire i počeše se smijati, a meni blam. Ipak je donijela, i ja na silu pojedem parče...
Pomislila sam, bolje nek' mi se bar smije kako jedem picu sa hlebom, nego da ne znam šta je pica.
Tako sam tada mislila, a sada bi mi bilo svejedno, neka misli šta hoće.
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2014 15:28
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4103
|
Svako iskustvo je dragoceno, pa makar i hleb uz picu ili činijica sa vodom i limunom za pranje vrhova prstiju, ali smo sve savladavali usputno bez internet saveta
Volela bih, pre nego što nestanem, da bar na tren osetim 'šmek onog vremena'.
|
|
|
|
|