JSD Partizan

68

JSD Partizan

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8704
  • Gde živiš: Esgaroth

U, čini, se nikad težim okolnostima, JSD Partizan danas slavi 79 godina postojanja.

Citat:... u zgradi u kojoj se danas nalazi Dom Vojske u Beogradu, osnovano je Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije, nazvano "Partizan".

Nakon završetka Drugog svetskog rata i oslobođenja Jugoslavije uspostavljan je novi društveni i državni poredak, utemeljen na načelima antifašizma i komunizma, pokretačkim ideologijama Narodnooslobodilačkog rata i borbe protiv okupatora...

Ova ideja sprovedena je u delo 4. oktobra 1945. godine kada je u Domu garde, u prisustvu vojnika-sportista i vrha Jugoslovenske armije sačinjenog od generala, istaknutih boraca protiv fašizma i odlikovanih učesnika Narodnooslobodilačke borbe Svetozara Vukmanovića Tempa, Ratka Vujovića Čočea, Peka Dapčevića, Koče Popovića, Vlada Mađarića, Otmara Kreačića Kulture itd, osnovano Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije, nazvano "Partizan".

Novu fiskulturno društvo dobilo je ime u čast jugoslovenskog partizanskog pokreta, najznačajnijeg antifašističkog pokreta otpora u okupiranoj Evropi...

Kasnije, 1950. godine Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u samostalne klubove i okupljaju pored pripadnika JNA, i ostale građane svih uzrasta.

Nekoliko godina posle, doneta je odluka da klubovi, pre svega fudbalski, više ne budu organizaciono vezani za JNA i da pređu na sistem samostalnog finansiranja, uz pomoć donacija.

Na godišnjoj skupštini 1960. naziv sportskog društva dopunjen je u "Jugoslovensko sportsko društvo Partizan", kako se zove i danas, 79 godina nakon osnivanja.
https://www.rts.rs/lat/sport/ostali-sportovi/52842.....spesi.html

Nažalost, fudbalski klub predvođen ljudima čije ime ne zaslužuje da bude pomenuto, a koji su doveli fudbalsku sekciju crno-belih u gotovo bezizlaznu situaciju, kako finansijski, tako i sportski, u cilju pre svega zaštite svojih pozicija proglasili su istupanje iz JSD Partizan još maja prošle godine i na taj način zadali težak udarac sportskom društvu.

Perjanice JSD trenutno su košarkaški, rukometni i odbojkaški klub, dok vaterpolisti već godinama jedva preživljavaju, a hokejaši su nakon trijumfalne sezone 2014/15. još dve godine pokušavali da se izbore sa finansijskim nedaćama, zbog čega je na kraju rasformiran prvi tim, a klub se posvetio radu sa mlađim kategorijama. Njhovim putem, nažalost, deluje da su krenuli i ragbisti, inače najtrofejniji klub u domaćim okvirima, a koji su se prošle godine zbog problema povukli iz takmičenja, dok ove neće ni nastupiti.

Utisak je da se se svodi na košarkaše koji su, silom prilika, postali stub društva...

Srećan nam rođendan...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 970 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 919 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, ajo baba, Andrija357, avijacija, babaroga, bbogdan, Bluper, Bobrock1, Boris90, BORUTUS, cenejac111, Denaya, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragan_mig31, Duh sa sekirom, JimmyNapoli, kunktator, Lazarus, lord sir giga, MB120mm, mercedesamg, Milos ZA, Nemanja.M, novator, nuke92, opt1, Panter, pein, Pohovani_00, Raso75, Rogan33, Romibrat, ruger357, S2M, savaskytec, Srle993, tubular, Tvrtko I, vathra, Vlad000, Vlada1389, zeo, zziko