Lepe reči srpskoga jezika

62

Lepe reči srpskoga jezika

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 560
  • Gde živiš: ZR

Неки дан гостовао је Владо Ђукановић у телевизијском програму.
Освежење!
Поменуше и рад на Академијином речнику.
По њему, за 30-40 година ваљало би да стигну до Ш!?

GUZ - Glavom U Zid



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 17
  • Gde živiš: Beograd

Nabasah slučajno na ovu temu, ni sam ne znam kako, tražeći nešto o postarijem vodniku ili postajnom vodniku, o tome ću drugi put, na temi o činovima. Drago mi je što sam naleteo na ovu temu iz dva razloga. Prvo, naslov a posobno sadržaj postova mi je jako interesantan, inspirativan, jako se uklapa u neka od mojih interesovanja. Drugo, vidim da na ovoj temi pišu forumaši sa vojnog dela čije pisanje i širinu obrazovanosti posebno uvažavam.

Kukuruz i pojmovi u vezi njega su etnološki interesantni zbog velike razudjenosti odnosno raznovrsnosti. Moje amatersko objašnjenje bar dela te raznovrsnosti leži u činjenici da su ovi pojmovi stigli relativno skoro medju nas (17 vek) i iz različitih izvora.

U vezi okrunjenog klipa kukuruza, Natrix se odmah legitimisao da nije iz mog kraja:-) (donje Pomoravlje), kod mene se za klip kukuruza kaže isključivo koren. Nelogično, ali je tako, a mislim i da se pojam koren za klip kukuruza koristi na celom području smederevsko-vršačkog govora, možda i celog kosovrsko-resavskog. Ali da se vratim na okrunjeni plod kukuruza, slično rasprostranjenosti pojma koren ide i rasprostranjenost pojma tuluska. Na spisku pojmova koje je dao Natrix tuluski je najbliži tuluz, a ja znam da se po negde kaže i tuluzina. Čudime da moj zemljak Sirijus nije odreagovao na Natrix-ov post, ili mu je promaklo ili je on ipak gradsko dete, za razliku od mene.

U ratarskim krajevima, gde je obradive površine puno o šume malo, tuluska se naveliko koristi za ogrev. Brzo gori, svaki čas moraš da ložiš, ali je bolje i to nego hladna soba. U mom kraju se koristi i izraz gospodja tuluska, u smislu pokondirena tikva.

Da dodam na Natrix-ov spisak, znam da se za tulusku kaže kordeljka u okolini Leskovca, Vlasotinca...



offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3534
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Lucije Kvint ::
.. tuluska ..


У мајчином крају,између Крагујевца и Тополе ,назива се кочањка.
Јес да се брзо изгори,али загреје очас посла Zagrljaj

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 17
  • Gde živiš: Beograd

Da, to se uklapa u ono što je Natrix napisao za Šumadiju - kočanjka: samo Šumadija etnološki nije homogena, naprotiv, ima tu bar 3 srpska "varijeteta". Moja tašta je sa severne strane Rudnika, potvrdila mi je da se i kod njih kaže kočanjka (u Kraljevu se kaže kočanjica, treba imati u vidu da ni opština Kraljevo nije etnološki homogena, mislim naravno na sela). U pomenutom delu Šumadije se takodje kaže koren umesto klip.

Stabljika kukuruza, nakon branja, se u mom kraju zove šaša. Šaša se seče i veže u snopove, a snopovi se slažu u kope (severna strana Rudnika: kućarica). Kope zapravo izgledaju kao kupe, verovatno ime potiče odatle. Šaša se daje stoci da jede tokom zime.

U nekim krajevima se kukuruz bere tako što se pri samom branju odvaja od šume, koja je deo klipa, tj bere se samo deo sa zrnima. U nekim krajevima se lomi ceo klip, zajedno sa šumom, pa se onda kasnije, kod kuće, šuma odvaja od klipa sa zrnima, to se valjda zove komišanje. Inače, listovi sa klipa kukuruza, tj. šuma, u mom kraju se koristila i za punjenje slamarica.

Negde u Raškoj oblasti, na KOSMETU u u delu CG kaže umesto kukuruz - koloboć, rečeno mi je da tako kažu i Albanci za kukuruz.

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

S kevine strane, Mačvanski okrug, u selu kažu okomak,
a sa očeve, Toplički okrug, je u pitanju šišarka.


Hvala za dopunu.
Inače meni je bilo iznenađenje koliko različitih varijacija samo na temu okrunjenog klipa kukuruza...



Recimo ribanjka je parče hleba namazano sa nečim ili prženica u okolini Leskovca,
a stabljike kukurza se kod njih kažu šuške, dok većina govori šaša

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 17
  • Gde živiš: Beograd

U donjem Pomoravlju prženica se isključivo zove topljenica. Valjda zato što se komad hleba potopi u razmućeno jaje, a zatim izprži u tiganju.

U vezi kukuruza, okopavanje ili kopanje kukuruza motikom valjda se svuda kaže isto. Ali sečenje trave izmedju redova spravom koju vuče konj ili krava, tu ima varijacija: kod mene se kaže raljenje, a alatka se zove ralica (ima sličnosti sa plugom). Negde se kaže pluženje, negde prašačenje, a sprava se zove i prašač. Interesantno, kod mene se kaže prvi i drugi prašak, za prvo i drugo kopanje kukuruza, uz koje uvek ide i raljenje, prvo i drugo.

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 560
  • Gde živiš: ZR

По Војводини је још веће шаренило, од села до села.
Стариначки живаљ прошаран са неколико таласа "дођоша", народи и народности, тек радаост за лексикологе и дијалектологе.

Тулузина или тулај, са лишћем иде у јасле, па кад се обрсти** као огризина може у фуруну.
У Фекетићу*, то је лабудина.

Шапурина, шапурика, окласина (опет Фекетић), такође је добра као гориво.

У Банату, кукуруз се шпарта, а скаламерија за то је шпартач.

КолоМбоћ, пошто га је Колумбо, сматра се, први донео преко баре.



*Угрубо, пола становништва до '45. били су Фолксдојчери, па колонизовани Кривошијани, Крушевичани, Грбљани ...

**Брстина, осим презимена глумца, је грана (махом букова или грабова ) која се по пасивним крајевима са лишћем сече и скупља као допуна сену за зимску прихрану коза и оваца.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3534
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Lucije Kvint ::...što je Natrix napisao za Šumadiju...
Мала исправка..."Што је Натрих написала..."

Lucije Kvint :: Inače, listovi sa klipa kukuruza, tj. šuma, u mom kraju se koristila i za punjenje slamarica.


То се у околини Крагујевца и потез према Бресници и Мрчајевцима зове шушка.Ваљда зато што шушти Very Happy

Моји зову прженицу,парче хлеба умочено у јаја,а топљеница је сваки хлеб или погача умочена у масноћу од печења.Кад се пеку крупни брави на ражњу,испод њих се поставе плех(к)ови,да би се прикупила масноћа која цури из брава.
Ово важи кад се пече брав на живој ватри.Кад се пече прасе или јагње за жар,онда је то немогуће извести.

natrix ::

Recimo ribanjka je parče hleba namazano sa nečim


Први пут чујем

Bane san ::
Тулузина или тулај, са лишћем иде у јасле, па кад се обрсти** као огризина може у фуруну.


Моја баба је искључиво ту обрстину користила за фуруну,кад је пекла хлеб.Убаци пар снопа,који не изгоре до краја,већ се претворе у жар,због прекида дотока ваздуха.Онда се на брзину убаце плехови или шерпе са тестом,затвори се отвор и баба оде да врши посао по кући или авлији.Неки пут се заборави,па оно ухвати мало.Наравно,узме нож,оструже и као да ништа није било LOL

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Citat:Inače, listovi sa klipa kukuruza, tj. šuma, u mom kraju se koristila i za punjenje slamarica.
verovatno i ono za sleng šuške tj novac i one isto šuškaju Mr. Green

u drugim krajevima se koristila slama za punjenje- čuvaš pare u slamarici..

Citat: сваки хлеб или погача умочена у масноћу од печења

Moča je to što ostane od pečenja u šta se moči hleb ili se maže na hleb ili jede kašikom, kako ko Mr. Green

U mačvanskom kraju sprža su posle svinjske daće pržena crevca, a na jugu sprža je nešto kao džigernjača
U mačvanskom kraju kažu za onomad otoič,
na jugu okolina leskovca kažu njeknje
sijalica je žarulja ili žara, mada je i kopriva isto žara-mačvanski okrug
lečko je na jugu malo, a kodža je mnogo
miš je poganac
za opanke one gumene kažu popke u većini krajeva
ripati -okolina Leskovca i znači skakati, postoji i vodopad Ripaljka
itd.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18604
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Изумрла реч - цицвара. Кад споменем неком, гледају ме с чуђењем, као да сам ја једини јео то што је данас деликатес у најскупљим ресторанима.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1181 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 1130 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, bobomicek, Bobrock1, bojankrstc, bokisha253, cenejac111, cikadeda, DH, Dorcolac, Dragan777, Georgius, Istman, JOntra, Još malo pa deda, Koja79, koom0001, Kriglord, Kubovac, mackenzie, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mica.colak, milenko crazy north, milimoj, nebidrag, nemkea71, nikoladim, pein, raptorsi, Ray1973, repac, saputnik plavetnila, Srky Boy, stegonosa, suton, trajkoni018, vasa.93, vathra, VJ, vobo, Volkhov-M, YugoSlav, zastavnik, zlatkoa987