Proglem s gasenjem sistema pod WinXP SP2

1

Proglem s gasenjem sistema pod WinXP SP2

• Pridružio: 06 Mar 2005
  • Gde živiš: Novi Sad

Imao sam kratko instaliran winme i kada idem na gasenje, on mi je sam gasio komp., medjutim kada sam instalirao xp sp2 nece da ga ugasi sam nego, kada sve odradi kaze sada je sistem slobodan za gasenje ili nesto sl. (mozda nije bas najbolji prevod) :-). Interesuje me da li to moze negde da se podesi i naravno kako, ili ne moze.
Mislim nije veliki problem da stisnem dugme, nego navika je navika. :-).
Na poslu imam isto winxp i sam ugasi komp. Nije mi jasno o cemu se radi.

Hvala unapred.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Gde živiš: U svom mestu

Slican problem ima i jedan moj prijatelj (mada to i nije neki problem, samo zahteva jedan potez vise), ima masinu Packard Bell i imao je instaliran Win Milenium, kada je instalirao XP isto mu se to desava. Nisam siguran ali pretpostavljam da je nesto u vezi sa hardverskim resenjem. Da li ti je taj komp gde se to desava brand name?

• Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Gde živiš: Singidunum

Problem je do ploče, ako te toliko nervira probaj "upgrade" BIOS-a, samo pažljivo ako nešto krene kako ne valja možeš ostati bez nje.
Mada je to danas tako lepo odrađeno da teško može da se pogreši osim ako ne nestane struje.

• Pridružio: 06 Mar 2005
  • Gde živiš: Novi Sad

Da li ima nesto mnogo bitno, na sta treba da obratim paznju, nisam to nikada radio, ili mozda da odnesem komp u servis?

• Goran 

Moraš znati o kojoj ploči se radi, otvori kućište i pogledaj definitivno oznaku kao i reviziju, odeš na sajt proizvođača i u sekciji "support" nađeš odgovarajući "upgrade" za svoju ploču uz detaljno uputstvo. I nije neki bauk al ako nisi siguran za svaki korak onda nek to uradi neko ko se malo više bavi računarima.
Ipak znaj da može da se zezne ploča, kao upozorenje.

• Pridružio: 04 Sep 2003
  • Gde živiš: Wien

• Pridružio: 02 Avg 2004
  • Gde živiš: U svom mestu

@bobby
Ja sam mom prijatelju koji ima takav problem reinstalirao Win, ali i dalje se isto desava. Doduse u BIOS-u nisam proveravao da li je ACPI ukljucen, ali i to se da proveriti (za koji dan cu biti u mogucnosti da to proverim, pa cu javiti rezultate).

• Goran 

Pa čovek i reče da je reinstalirao sistem sa "WinMe" na "WinXP".

Eto mene baš živo interesuje šta će biti od svega ovoga, ajd Milane javljaj šta se dešava?

• Pridružio: 04 Sep 2003
  • Gde živiš: Wien

Jos nesto, ukoliko komp ima neku karticu koja nije kompatibilna sa ACPI (recimo neka ISA kartica, koja jos nije ni PnP), ne verujem da ce Windows prihvatiti da je komp ACPI, pa nece ponuditi opciju za automatsko gasenje.
Usput, i neki programi i drajveri mogu da zeznu stvar, evo linka: http://aumha.org/win5/a/shtdwnxp.php

Ja znam da sam imao takav problem sa Motherboard Monitor.

• ZoNi  Male
  • Free Your Mind!
  • Pridružio: 26 Feb 2005

to bi trebalo srediti u Control Panel > Power Options > APM...

medjutim, to ne postoji na svim kompovima (zanimljivo: kod mene je postojalo ranije, ali sad vise ne postoji tab APM... mada, PC se normalno gasi...)

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;810903

http://www.theeldergeek.com/HT0_006.htm

Ko je trenutno na forumu

Ukupno su 1026 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 4 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksa 3215, anta, ArchaBasha, babaroga, Bobrock1, bojcistv, brundo65, Denaya, Djokislav, Doca, gomago, Grond, helen1, Japidson, Kriglord, Kubovac, kuntalo, kybonacci, ljiljak, manda87, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, milimoj, Milometer, moldway, nebidrag, nebojsag, Nikolaa11, ostoja, pbg12345, Povratak1912, prashinar, Recce, Regrut Boskica, shlauf, SR-3m, Vatreni Zmaj, Vlada1389, zdrebac, zillbg, zixmix, Žrnov