Poslao: 24 Nov 2005 13:44
|
- Stane
- Legendarni građanin
- Pridružio: 13 Jan 2004
- Gde živiš: Niš
|
Grčki i rimski politeizam nikako nisu dečija priča, filozofski i kulturno oni predstavljaju možda čak i kompleksniju stvar od judeo-hrišćanske religije... osim toga hrišćanstvo koje danas poznajemo pozajmljuje mnogo od grčke filozofije (koja opet svoj temelj ima u politeizmu)... Osim toga i grčki i rimski politeizam su izdanci mnogo većeg stabla indoevropskog politeizma čiji je drugi ogranak dao dobar deo Hinduizma...
Monoteizam ne počinje u Palestini, njegov koren se može pronaći još u starom Egiptu... osim toga on je evoluirao iz politeizma veoma sličnog onom grčkom.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 13:47
|
- travelino
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 26 Okt 2005
|
@Leggy,
nimalo nisam sarkasticna,
pretpostavila sam da ces ovako protumaciti!!!!!
Nemoj da opet dodje do nesporazuma!
|
|
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 13:48
|
- Leggy
- The King
- Pridružio: 18 Dec 2003
- Gde živiš: Graceland
|
Ok, naravno. Tako mi je izgledalo. Necemo o tome
|
|
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 13:57
|
- travelino
- Zaslužni građanin
|
@Stane,
objasni mi kao strucnjak za istoriju,
zasto Grcki i Rimski politeizam predstavljaju
kompleksniju stvar od judeo-hriscanske religije.
p.s. Nemoj samo i Ti da shvatis kao Leggy
da sam sarkasticna?!?!
|
|
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 15:18
|
- Stane
- Legendarni građanin
|
Ne bre nema frke razgovaramo ko učeni ljudi o temi koja nas zajedno zanima.
Rekoh "možda" kompleksniju celinu mada je to naravno stvar ugla gledanja.
Ukratko mislio sam na sledeće, Hrišćanstvo je po svojoj strukturi kanonizovana religija, tj. postoji tačno određeni skup dokumenata koji definišu dogmu Hrišćanstva. Iako ono ima kompleksne korene i predstavlja skup više različitih uticaja ono je u više navrata sistematizovano i d atako kažem "prečišćavano". Postoji jedna jasna poruka koju Hrišćanstvo pokušava da prenese, set principa na kojim se zasniva i set konačnih pitanja i konačnih dogovora koje ono na njih daje. Ovo isto važi i za Islam i Judaizam.
Politeističke religije su s druge strane mnogo haotičnije... one su retko kad kanonizovane na isti način kao monoteističke i često u sebi sadrže i vrlo oprečne elemente... one su rezultat često mnogo dužeg perioda razvoja i predstavljaju skup mnogo više uticaja. Njihovo proučavanje je često mnogo zamršeniji put u ljudsku psihu, sociologiju istoriju itd itd.
Osim toga monoteizam predstavlja i često versku isključivost (nemožeš istovremeno biti i musliman i hrišćanin) dok politeizam ne poznaje takve odrednice. Neki čak idu toliko daleko i tvrde da totalitarizam raznih političkih sistema crpe inspiraciju iz monoteističkih religija dok npr. humanizam ima direktne korene u Grčkom politeizmu.
|
|
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 22:11
|
- Vladimir
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 10 Feb 2005
|
Zbog cega se desilo na istoku?.
I sami ste rekli da je to tle bilo "centar sveta"(u pogledu kulture i da kazemo "pismenosti").Tada je razvoj civilazacije na istoku bio u usponu(mislim da su u to vreme "izmislili" pismo),takoreci doziveli su golden age.
A u Evropi su bili grčki i rimski politeizam,a svaki pokusaj propovedanja nove vere je bio krvavo ugusen.
|
|
|
|
Poslao: 24 Nov 2005 22:17
|
- travelino
- Zaslužni građanin
|
Hvala Stane,
razgovaracemo i ubuduce o temama koje nas zajedno zanimaju!!!
|
|
|
|
Poslao: 25 Nov 2005 19:31
|
- Pridružio: 04 Mar 2005
- Gde živiš: Zemun
|
Leggy ::Bas to. Plodno tlo. Hriscanstvo je monoteizam, a jedini monoteizam u bliskoj okolini (ajde da izuzmemo Indiju, Kinu i sl) je bio u Judeji.
Niko se nije setio Zorotraisma, persijske monoteisticke religije koja je slicne starosti kao Judaizam. U Iranu cak i dan-danas postoje malobrojni pripadnici ove religije.
|
|
|
|
Poslao: 15 Dec 2005 19:23
|
- Pridružio: 16 Sep 2003
|
travelino ::@Stane,
mislim da nisi razumeo na sta zapravo aludiram?!?
Naprotiv- ne pitam zasto se nije rodilo u Evropi....Mislim da Evropljani tada nisu imali tu sposobnost "stvaranja" religije
Zbog cega je imao tu sposobnost "isticnjacki covek"-npr. Palestinac???
Nisu imali sposobnost stvaranja religije???????
Razmisli kada je hriscanstvo postalo religija?
Stane svaka cast na odlicnom odgovoru!
|
|
|
|
Poslao: 16 Dec 2005 10:16
|
- Stane
- Legendarni građanin
|
@Gibli
tačno Zoroastrizam smo zaboravili a ono je imalo jako velikog uticaja na sve okolne religije i na kraju krajeva i na podelu islama koju danas poznajemo na šite i sunite.
Ljudi misle da je uspon hrišćanstva bio logičan proces jer ne znaju da se otprilike u isto doba iz azije širio čitav niz kultova i religija od kojih su neke u pojedinim trenutcima bile čak i dominantnije od ovoga što je izraslo u glavnu granu hrišćanstva, poštovanje boga Mitre, Manihejstvo, razni oblici Gnosticizma, etc. etc.
|
|
|
|