novi linuxash...

1

novi linuxash...

• boris 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 18 Dec 2003

zeleo bih da predjem na linux,poludeo sam od ovih window-ovih egzebicija...ali imam milion pitanja...kao prvo kako je sa instalacijom,da li je problem da se prevuce preko win..drugo kakva je podrska za softwere..interesuje me konkretno multimedija...video,muzika i tv-tuner...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Gde živiš: Novi Sad

uhhhhh mnogo pitanja....
-1. Instalacija je u zavisnosti od izbora distribicije, u sustini Red Hat, Suse, Mandrake su dosta slicni windowsu po tom pitanju
-2. Kako samo mislis da se prevuce preko win-a?? nesto poput upgrade-a? cemu onda prelazak na Linux??? ako si mislio da se instalira pored, to je veoma jednostavno, samo treba da imas prazan NEFORMATIRAN prostor na HD-u od bar 5-6 GB i Linux instaler uputis tamo
-3. Nema podrske za software... zaboravi na win... ali zato ima drugih slicnih programa kao na win-u... i kasnije kad se malo uputis, mozes da probas crossoveroffice i WineX.. koji ti omogucavaju da koristis win programe na Linuxu kao i DX podrsku za igrice :-D
-4. a ti bas konkretno.. multimedija/video/muzika... to je bas usko specijalno definisan opseg interesa... cccc a nisi pitao najbitniju stvar ... INTERNET tj. da li ima podrska za tvoj modem.... no da te utesim, svaka Linux distribucija dolazi sa nekoliko media plejera... i za DivX i za MP3 i za obicnu CD muziku, mislim cak i za DVD.... a za tv postoji program ali koji podrazumeva da imas bt878 cip na TV kartici....

ovo ti je dosta za pocetak :-D

• gamzzy 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 24 Apr 2003

Za neki početak probaj Knoppix, to je jedna Linux distribucija koja se boot-uje sa CDa, pa ćeš tu najbolje videti šta se može a šta ne, a možeš postaviti i neko preciznije pitanje da bi znali šta da ti odgovorimo...

Za početak: kada započneš instalaciju imaš opciju da smanjiš veličinu win particije da bi dobio mesto za Linux....

A u suštini, u Linuxu možeš sve što si radio u Windows-u samo što nećeš koristiti M$ Office nego Open Office; umesto Photoshopa imaš Gimp; za gledanje filmova imaš mplayer, xine, RealPlayer; za slušanje muzike xmms; za internet Mozillu, Operu, Netscape; za mail Evolution, Silpheed, KMail; za chat XChat, Licq, Kopete; za narezivanje k3b, xCDroast, ... za igranje..... svakakve igrice... podržane su nVidia i Ati grafičke, većina muzičkih kartica, mrežne imaju dobru podršku, modemi pretežno hardverski a od skoro i većina softverskih... a za TV karticu moraš probati...

• boris 
  • Novi MyCity građanin

nee,zelim da nemam windows...cist linux...interesuje me koliko je komplikovan linux,zbog ikonica,drugih termina...sam proces instalacije me najvise interesuje...posle cu uciti polako..

• Pridružio: 18 Apr 2003

boris ::nee,zelim da nemam windows...cist linux...interesuje me koliko je komplikovan linux,zbog ikonica,drugih termina...sam proces instalacije me najvise interesuje...posle cu uciti polako..
He,he...ikonice su najmanji problem, veruj mi, kreni ti od komandi za konzolu Smile .

u tom slucaju narezi sve bitne stvari sa win-a koje bi ti trebale... dokumente/slike/muziku/filmove, sa PQMagic-om zbrisi sve particije sem C: (ne verujem da ce ti dozvoliti da obrises particiju sa koje radi :-) ), onda lepo sa boot disketom od W98 poteras fdisk i obrises i C:, u BIOS-u podesis da ti se PC butuje sa CD-a, stavis instalacioni CD od distribucije koju bi da koristis... i polako... :-)

naravno pre svega ovoga se odluci za neku distribuciju, procackaj po internetu sta sve ima o njoj, proveri da li su osnovne komponente koje imas podrzane (zvucna/video/modem) skini drajvere i baci i njih na CD, jer kako ces da se kacis na net da ih posle skines, ako nemas drajver za modem???

• boris 
  • Novi MyCity građanin

pametan savet...nema sta...znaci drajveri za win nikako ne idu pod linux...interesantno...molio bih te za jos neki pocetnicki savet..

• AxeZ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Gde živiš: Novi Sad, Vojvodina

boris ::pametan savet...nema sta...znaci drajveri za win nikako ne idu pod linux...interesantno...molio bih te za jos neki pocetnicki savet..

Pa nema tu sta da bude interesantno,.
Logicno je valjda da drajveri za win su pravljeni za win i rade na winu!!!!!!!!
Drajveri za Lin rade na Linu.
Isto tako je i u vezi svega ostalog...win softver ne radi na Linuxu!!!!!
Moraces naci Linux ekvivalente ili da koristis emulator.

Jedan pocetnicki savet posto si ga trazio...Smile

Nemoj ni pomisljati da pocnes da koristis Linux ako nisi spreman da citas dokumentaciju , da koristis pretragu na internetu i da se potpuno odviknes od windows navika.

Te navike obuhvataju sledece...Linux nije windows, iako je moguce ga podesiti da izgleda apsolutno isto ispod je sasvim drugaciji. Sasvim je drugaciji i nacin podesavanja i kuknjava kako se ovo lako podesava na windowsu nije pozeljna...ako hoces lako podesavanje nastavi da koristis windows...ako zelis stabilan, brz, siguran sistem bez virusa i spywarea-a koji zahteva da malo mucnes glavom onda se vredi malo pomuciti oko Linuxa jer se itekako isplati...

E da, koji modem imas...Smile

• boris 
  • Novi MyCity građanin

spreman sam na toliku zrtvu...intelHAM5... ne znam tacno koji broj...

ajd ovako.... i za win trazis odgovarajuce drajvere (znaci ako imas w98 trazis drajvere za njega...)
lepo se ti odluci koju bi distribuciju Linuxa da koristis, pa da makar malo suzimo izbor... vazi?

ehhh da i kad smo kod toga... mogao bi vec malo i sam da radis.... znaci ne ocekuj da te ovde neko online drzi za ruku i sve umesto tebe uradi, ako hoces Linux, moraju malo i navike da se menjaju... znaci, odaberi distribuciju... pa onda na www.linmodems.org pa tamo trazi drajver za tvoj modem i za tu distribuciju... :-)

Ko je trenutno na forumu

Ukupno su 1031 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 5 sakrivenih i 1002 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Centauro, draganl, FOX, GandorCC, Georgius, Goran 0000, goxin, Kubovac, ladro, laurusri, Litostroton, Lošmi, mercedesamg, milenko crazy north, nenad81, nextyamb, Panter, radoznao, Srle993, Trpe Grozni, tubular, VJ