Sali se mire...
anyway, ako poenta celog topic-a ima bar malo veze sa cerebralnom paralizom, onda da kazem rec-dve...
nisam bas siguran da bi se regeneracijom nervnih celija nesto mnogo postiglo... jer CP godinama unistava misice, koji zatim iskrivljuju kosti... tj. celo telo [ili bar deo koji je zahvacen CP-om] se konstantno degradira...
naime.... misici dobijaju pogresan signal od mozga [verovatno zbog ostecenja tih nervnih celija, ali nisam siguran], i usled toga - misici dobijaju neke sasvim leve 'komande', tako da je misic cesto 'pogresno usmeren', ili je u grcu...
Kako godine prolaze, usled tih grceva, i 'pogresnog usmeravanja', misic se jednostavno iskrivi, deformise... postane tvrd... pocne da vuce nogu/ruku u jednom smeru, a to zatim iskrivi kicmu/karlicu... i generalno - telo se deformise.
Plus, cesta pojava je da se i tetive skrate, pa ne mozes nogu/ruku/prste da ispruzis... a tetive se veoma tesko 'prosiruju', gotovo nemoguce.
I, sta vredi i da se srede te nervne celije, kada su misici/kosti/tetive vec sjebani?
Malo toga znaci....
Na svu srecu, nije bas sve tako crno...
Mislim, za neke ljude koji su pokrivljeni, cije su kosti nerazvijene, tetive skracene - mala je vajda...
Ali... neki ljudi su u dobroj meri 'ocuvani', i to je, na srecu, slucaj samnom.
Meni je samo karlica malo zarotirana, i iskosena... to smeta pri hodu, ali ne znaci da ne mogu da hodam.
Drugo, verovatno se i ta karlica moze ispraviti, vezbama, ili nekom hiruskom intervencijom.
Sto se tice misica, to u Rusiji fenomenalno sredjuju... i misici postaju potpuno zdravi - preporodjeni...
Sve deformacije se otklone... i prakticno misic postaje potpuno normalan... kao da nikada nisi imao CP...
Ja cu, generalno, za 2-3 godine da vam pokucam na vrata, ali na zalost neki to nikada nece moci da urade...
|