Poslao: 17 Avg 2003 00:56
|
- Peca
- Glavni Administrator
- Predrag Damnjanović
- SysAdmin i programer
- Pridružio: 17 Apr 2003
- Gde živiš: Niš
|
Jutarnja svetlost
Zašto me budiš iz džungle snova
iluzijo nedosanjana
Ima li dnevna tuga svrhu svoju
ili je to samo kazna izgubljenih dana
Nestala si iz slatkog sna
Uzalud sam pokušavao da ti se vratim
Samo si me na tren iz sivila podigla
i u srce me dotakla - tek da shvatim
(Predrag Damnjanović, jul-avgust 2003.)
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 29 Maj 2004 02:01
|
- offman
- Legendarni građanin
- Pridružio: 13 Avg 2003
|
Ja ne bih rekao da su one nespretnije napisane, ali je otvorenost o njima prekrila same stihove, a prva i četvrta, su priprema, odnosno rezime.
I one su dobro napisane.
U tvojim pjesmama uvjek je sadržana totalna iskrenost, s tim što ona nekad biva pomalo zasjenjena snagom stihova, a nekad je suprotno, iskrenost nadkrije pjesmu, i to preraste u ličnu ispovjest sa direktnim obraćanjem čitaocu.
Snaga te dvije strofe u sredini bi mogla da se ublaži, i sve da dobije jedan još žešći ton, ako bi mogao sada (kad je sve prošlo, sa ove vremenske distance) da napraviš nešto sažeto, kao refren. I da to smjestiš kao treću strofu, odnosno između druge i četvrte.
Kad je direktnost u pitanju, meni su na umu uvjek bluzeri (autori bluz pjesama i bluz pjesme), u kojima direktnost ima prednost nad nečim što nazivamo stil, i davanje nekakve estetske forme osjećanjima.
"...moj dragi je otišao, otišao je..." jedan tipičan bluz
(ne znam ko je autor), nije važno gdje, s kim, kakav je taj njen dragi, da li ima drugu; jer šta to sve vrijedi kad ga nema tu.
Lišeno neke posebne estetike (ali i patetike) to je odlična pjesma.
Tako i ovoj tvojoj pjesmi gore, iskren pristup pjesmi, tj. iskrenost lišena suvišnog sama je za sebe jedan stil (i najbolji stil).
|
|
|
|
Poslao: 23 Mar 2005 19:38
|
- Pridružio: 19 Sep 2004
- Gde živiš: tu i tamo...
|
Jesi razmisljao da izmenis neke pesme?(Pricam o formi ne o smislu) Ne verujem da bi sad napisao "srce moje" "svrhu svoju" i sl.
|
|
|
|
Poslao: 23 Mar 2005 23:19
|
- Peca
- Glavni Administrator
- Predrag Damnjanović
- SysAdmin i programer
- Pridružio: 17 Apr 2003
- Gde živiš: Niš
|
ako bude doslo do objavljivanja zbirke, sve pesme cu srediti... a da ne izgube pocetni duh...
mada... mozda bi tako pocinio 'zlocin'... ovo su ipak suveniri, unikat... deo istorije... kakve su takve su... mozda ne treba nista menjati, jer bi se tako narusio onaj pravi duh pesme, originalnost...
sta vi mislite?
|
|
|
|
Poslao: 23 Mar 2005 23:57
|
- Pridružio: 19 Sep 2004
- Gde živiš: tu i tamo...
|
Ja se ocigledno ne slazem s tim, cim sam pitao. Ogroman broj pisaca je menjao i svoja objavljena dela (skorasnji primer je Vladimir Arsenijevic, ispravio je nagradjeni roman "U potpalublju") i mislim da tu nema niceg loseg, niti je zlocin promeniti formu. E sad, ako bi potpuno promenio smisao... mada i to, ko zna, sto da ne, sve je podlozno prmenama...
|
|
|
|
Poslao: 12 Jul 2006 23:37
|
- tiringer
- Ugledni građanin
- Pridružio: 17 Apr 2006
- Gde živiš: u jednom srcu
|
Ja bih ipak ostavila ovu drugu verziju, noviju. Meni je kompaktnija, dovoljno sadrzajna i bas joj nista ne nedostaje.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jul 2006 11:07
|
- Pridružio: 22 Apr 2006
|
CHE je u pravu,ne moraš baš potpuno da promeniš smisao pesama..."Jutarnja svetlost" je prelepa pesmica,iako si izbacio 2 strofe...
|
|
|
|