Instalacija Windows 8 CP na VMware Player

1

• Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009

[0] Uvod

Koncept virtualne mašine predstavlja dobar način za isprobavanje raznih operativnih sistema (Windows, Linux, Solaris...). Virtualna mašina, u ovom kontekstu, predstavlja operativni sistem (tzv. gost) koji se izvršava na drugom "stvarnom" operativnom sistemu (domaćinu). U ovom tutorijalu će biti objašnjen način instaliranja 32-bitnog operativnog sistema Windows 8 Consumer Preview.

Šta nam je potrebno za ovu proceduru?

a) instalacija operativnog sistema, koja može biti ISO slika ili CD/DVD medij.
--> ISO slika za Windows 8 CP se može preuzeti sa sledećeg linka:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso

b) da imate računar sa solidnim performansama. Za 32-bitni WIndows 8 će biti potrebno sledeće:
- 2 GB RAM memorije (1 GB RAM-a je minimum za 32-bitni Windows 7 i Windows 8
- oko 20 GB prostora na hard disku

c) VMware Player, besplatna aplikacija, koja (u tekućoj verziji 4) može da kreira virtualne mašine.
Link za preuzimanje: https://www.vmware.com/tryvmware/?p=player&lp=1

* Napomena: neophodna je besplatna registracija na sajtu, kako bi preuzeli softver.

[1] Priprema parametara virtualne mašine

- Treba pokrenuti program VMware Player i kliknuti na Create New Virtual Machine. Pojaviće se sledeći prozor:

U prozoru odaberite disk image file (kao na slici) i klikom na dugme Browse odaberite lokaciju na kojoj ste sačuvali ISO datoteku. Kao pto se vidi, kod mene je to: C:\Clanak

- Klikom na dugme Next, pojaviće se sledeći prozor:

U ovom prozoru biramo koji operativni sistem ćemo da instaliramo. Pošto trenutno Windows 8 nije podržan u okviru familije Windows operativnih sistema, treba odabrati Other (kao na slici).

Napomena: u toku vremena će i Windows 8 biti podržan, pa tada treba odabrati Microsoft Windows i verziju Windows 8.

- Klikom na dugme Next, pojaviće se sledeći prozor; ovde treba odabrati ime virtualne mašine i njenu lokaciju:

- Klikom na dugme Next, pojavljuje se prozor u kome treba odabrati parametre vezane za virtualni hard disk. Odredio sam 30 GB za virtualni čvrsti disk, kao i da se isti čuva kao jedna datoteka.

- Opet treba kliknuti na Next i tada se dobija Summary, tj. pregled parametara virtualne mašine:

Primetimo da je softver automatski odredio količinu RAM-a od 256 MB.

- Ovu vrednost treba promeniti na minimalno 1 GB. Dakle, treba kliknuti na dugme Customize Hardware, i odabrati željenu vrednost. U primeru sam odabrao 2000 MB RAM-a.

- Kliknite na dugme Close, koje vas opet vraća na Summary. Još jednom proverite parametre i kliknite na dugme Finish.

[2] Instalacija virtualne mašine

- Ubrzo nakon što se klikne na dugme Finish, pokreće se instalacija virtualne mašine; dočekaće vas sledeći prozor, u kome treba kliknuti na dugme Next:

- U ovom prozoru, kliknite na Install Now:

- U ovom prozoru treba odabrati serijski broj; upotrebite jedan od sledeća dva serijska broja:
NF32V-Q9P3W-7DR7Y-JGWRW-JFCK8 ili DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J

- Nakon unosa serijskog broja, treba prihvatiti licencu:

- U ovom prozoru treba odabrati Custom: Install Windows Only:

- Označite Drive 0, kao na slici i kliknite na dugme Next:

- Započeće proces instalacije operativnog sistema Windows 8 CP:

- Nakon završetka procesa, pojaviće se sledeći prozor gde treba odabrati PC Name:

- Potvrdom imena sa tasterom Enter, pojaviće se dijalog gde treba odabrati Use Express Settings:

- Ovde treba uneti korisničko ime. Probao sam MyCity, ali je izašlo upozorenje da se ne može koristiti isto ime kao i za ime računara. Tako dam sam promenio u MyCity.rs.

- Klikom na dugme Finish, dočekaće vas Metro UI. Kliknuo sam na Desktop, napravio tekstualnu datoteku i iskucao tekst:

Smile

Exclamation Na kraju treba kliknuti na opciju I finished installing unutar VMware Playera.

--------------------------------------

Idea U sledećem članku će biti objašnjena procedura instaliranja Windows 8 CP na VirtualBox-u pod operativnim sistemom Linux. Stay tuned Smile

Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
  • Pridružio: 19 Dec 2010
  • Gde živiš: Beograd

Clanak odlican, sve pohvale za trud.

• Pridružio: 04 Jan 2012

Svaka čast.

• Fil  Male
  • Legendarni građanin

Hvala vam Ziveli

• mcrule  Male
  • Legendarni građanin
  • Michael
  • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
  • Pridružio: 21 Feb 2010
  • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

E ovo se zove clanak! Sta drugo ocekivati od Fil-a.

Kapa dole.

Bravo!

• Innženjer za energetske analize
  • Pridružio: 26 Okt 2012
  • Gde živiš: Trebinje

Sve pohvale za trud autora clanka!
Very Happy

Nema dalje! Very Happy

• PC,Satelitski serviser
  • Pridružio: 20 Okt 2010
  • Gde živiš: Gde me vetar nosi...;)

Svaka čast za trud...Još da vidimo i onog tvog imenjaka da se pojavi ovde i da ti čestita...Juče videh da postoje dva "ThePhilosopher" imena ovde,pa mi bilo čudno,zato što znam da je bio samo jedan...Wink

• Fil  Male
  • Legendarni građanin

Blagodarim Ziveli

-----
A to oko imenjaka necemo ovde, off je smešak

Bolje da svratite u neformalni deo foruma, carstvo off-a Mr. Green Tu se moze videti da je neko vec primetio sto i ti:
http://www.mycity.rs/Pricaonica/Ono-kad_144.html#p1512843

Mr. Green

• Pridružio: 12 Nov 2012
  • Gde živiš: Banja Luka

Kako da skinem tamo WINDOWS 8 CP

• Milan
  • Pridružio: 17 Dec 2007
  • Gde živiš: Niš

Odi ovde: http://technet.microsoft.com/en-gb/evalcenter/hh699156.aspx

I da, ovde nije CP verzija, jer ista, koliko znam, nije više dostupna za download na sajtu microsofta...

Ko je trenutno na forumu

Ukupno su 980 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 1 sakriven i 942 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., anta, Atomski čoban, bigfoot, bokisha253, BraneS, Denaya, Djokislav, djuradj, HrcAk47, Istman, Jakov01, Kubovac, kunktator, kuntalo, Lieutenant, mercedesamg, Metanoja, Milija.00, Millennium, MiroslavD, mnn2, pein, robertino, S2M, simazr, styg, tmanda323, tomigun, Udvar, virked, wolverined4, zlatkoa987, Zmaj Ognjeni Vuk, Čivi, 1107