Mirisi različito utiču na vozače, pri čemu mirisi brze hrane mogu da izazovu nervozu i agresivnost, a drugi mirisi, kao što je pepermint, poboljšavaju koncentraciju, saopštila je organizacija vozača RAC.
Psiholog konsultant u ovoj organizaciji, Konrad King, objasnio je da miris više nego ijedno drugo čulo utiče na svesni deo mozga. Pored peperminta, dobro je da automobil odiše mirisom cimeta, limuna i kafe. Pored toga, dašak slanog morskog vazduha može da podstakne na duboko disanje i ublaži stres.
Suprotno tome, miris brze hrane, svežeg hleba ili peciva može kod vozača da izazove nervozu i potrebu da 'stisnu gas', zato što ih takva hrana čini gladnima, pa oni žude da zadovolje svoj apetit. Među 'opasne' mirise spadaju i kamilica, jasmin i lavanda, budući da oni mogu da utiču na to da se vozač previše opusti i zaspi. Ove biljke se često koriste za lečenje nesanice.
Vozači ne bi trebalo da odluče za neutralan miris u svojim vozilima. Naime, istraživanja rađena na astronautima su pokazala da sredina bez mirisa može da izazove nervozu, pa, čak, i mirisne halucinacije.
Izvor RTS
http://www.rts.rs/kategorija_vesti.asp?redosled=prioritet&IDCategory=55#
P.S.
Ja posto nisam vozac na mene jedino miris moze da utice poviljno ( kad je dobar i blag) a u suprotnom dovodi me do....povracanja.
|