Hitno trebam pomoc Sta je E 262

1

Hitno trebam pomoc Sta je E 262

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2011
  • Poruke: 114

Zanima me sta je E 262. Procito sam na raznim zacinima ga ima al nezz sta je i imal to negdje kupit, kako se zove. Very Happy Very Happy Very Happy



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ričard  Male
  • Lavlje srce
  • Supermoderator
  • Zver!
  • Electro maintenance engineer
  • Pridružio: 28 Nov 2006
  • Poruke: 13745
  • Gde živiš: Vršac

http://www.food-info.net/uk/e/e262.htm

http://sr.wikipedia.org/wiki/Natrijum_acetat



offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Natrijum diacetat, dodatak koji kontroliše kiseli ukus u namirnicama, i dozvoljen je u svim namirnicama.
Lista aditiva: http://www.fitmedic.rs/bicom/aditivi.html

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2011
  • Poruke: 114

Hvala

Samo jos nesto da te pitam

Ovdje pise( sr.wikipedia.org/wiki/Natrijum_acetat ) "Natrijum acetat je bezbojna so natrijuma sa sirćetnom kiselinom. Dobija se putem reakcije natrijum hidroksida, natrijum karbonata ili natrijum hidrogen karbonata sa sirćetnom kiselinom. "

Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 871
  • Gde živiš: Chimneys

Citat:Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

CH3COOH - sirćetna kiselina
NaHCO3 - natrijum hidrogen karbonat
CH3COONa - natrijum acetat

Kako se ispred svih jedinjenja nalazi po jedan mol, sledi da je omjer 1:1.

offline
  • diplomirani hemičar- analitička hemija
  • Pridružio: 08 Avg 2010
  • Poruke: 83
  • Gde živiš: Beograd/Čačak

Ovako E262 jeste Na-diacetat.
Na-diacetat nije jedinjenje već samo smeša Na-acetata i sirćetne (acetatne kiseline) u odnosu 1:1.U suštini ima svojstva pufera tako da reguliše kiselost namirnice u koju je dodat.Kiselost bi trebala da je pH=5.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2011
  • Poruke: 114

aleksandar996 ::Citat:Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

CH3COOH - sirćetna kiselina
NaHCO3 - natrijum hidrogen karbonat
CH3COONa - natrijum acetat

Kako se ispred svih jedinjenja nalazi po jedan mol, sledi da je omjer 1:1.



Kako ce se reakcija odvijati msm nisam bas puno eksperimentiso pa zanima me mozeli biti kakvi exsplpzija, pregrijavanja, nezeljeni efekata...

offline
  • diplomirani hemičar- analitička hemija
  • Pridružio: 08 Avg 2010
  • Poruke: 83
  • Gde živiš: Beograd/Čačak

Halchy ::aleksandar996 ::Citat:Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

CH3COOH - sirćetna kiselina
NaHCO3 - natrijum hidrogen karbonat
CH3COONa - natrijum acetat

Kako se ispred svih jedinjenja nalazi po jedan mol, sledi da je omjer 1:1.



Kako ce se reakcija odvijati msm nisam bas puno eksperimentiso pa zanima me mozeli biti kakvi exsplpzija, pregrijavanja, nezeljeni efekata...

Nema nikakvog zagrevanja (čak naprotiv blago hlađenje) niti eksplozije.Dolazi samo do penušanja usled izdvajanja gasovitog CO2.
Slobodno pokušaj da izvedeš eksperiment u čaši.Ni jedan os reagenasa nije otrovan (naravno, ukoliko koristiš sirće a ne esenciju).

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2011
  • Poruke: 114

winkler ::Halchy ::aleksandar996 ::Citat:Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

CH3COOH - sirćetna kiselina
NaHCO3 - natrijum hidrogen karbonat
CH3COONa - natrijum acetat

Kako se ispred svih jedinjenja nalazi po jedan mol, sledi da je omjer 1:1.



Kako ce se reakcija odvijati msm nisam bas puno eksperimentiso pa zanima me mozeli biti kakvi exsplpzija, pregrijavanja, nezeljeni efekata...

Nema nikakvog zagrevanja (čak naprotiv blago hlađenje) niti eksplozije.Dolazi samo do penušanja usled izdvajanja gasovitog CO2.
Slobodno pokušaj da izvedeš eksperiment u čaši.Ni jedan os reagenasa nije otrovan (naravno, ukoliko koristiš sirće a ne esenciju).


Koliko posto treba da bude sircetna kiselina Question Question Question

offline
  • diplomirani hemičar- analitička hemija
  • Pridružio: 08 Avg 2010
  • Poruke: 83
  • Gde živiš: Beograd/Čačak

Halchy ::winkler ::Halchy ::aleksandar996 ::Citat:Znas li omjer koliko treba natrijum hidrogen karbonata i sirćetne kiseline. I postupak dobivanja

CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

CH3COOH - sirćetna kiselina
NaHCO3 - natrijum hidrogen karbonat
CH3COONa - natrijum acetat

Kako se ispred svih jedinjenja nalazi po jedan mol, sledi da je omjer 1:1.



Kako ce se reakcija odvijati msm nisam bas puno eksperimentiso pa zanima me mozeli biti kakvi exsplpzija, pregrijavanja, nezeljeni efekata...

Nema nikakvog zagrevanja (čak naprotiv blago hlađenje) niti eksplozije.Dolazi samo do penušanja usled izdvajanja gasovitog CO2.
Slobodno pokušaj da izvedeš eksperiment u čaši.Ni jedan os reagenasa nije otrovan (naravno, ukoliko koristiš sirće a ne esenciju).


Koliko posto treba da bude sircetna kiselina Question Question Question

Upotrebi obično sirće.Ono je konc. od 5-10%.Može i nekoliko kapi esencije al bolje da se ne igraš sa njom jer je to 80% sirćetna kiselina.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1105 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 1065 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, Bojadin Strumski, bokisha253, Brana01, brundo65, cikadeda, darkangel, Dimitrije Paunovic, Djokislav, djuradj, Georgius, GORDI, ILGromovnik, jukeboxer, Koridor, m0nstrum_, mgolub, Mihajlo, milenko crazy north, MrNo, Raso75, Rogan33, Romibrat, Srky Boy, styg, tubular, Udvar, uruk, Viktor Petrenko, VJ, Vlad000, VladaKG1980, vladas87