SF - filmovi i knjige

1

SF - filmovi i knjige

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2008
  • Poruke: 66

Koliko chesto gledate nauchno fantastichne filmove i shta mislite, koliko oni utichu na populaciju..?... za kvalitetna ostvarenja producenti ulazzu veliki novac , mada kad su sf filmovi u pitanju, valjda se drugachije i ne mozze, kakvi god da su..granice zzanra nisu precizno definisane..je l' tachno da svaka opshteljudska tema sadrzzi nauchno fantastichne motive... i za koju granu SF filmova ili knjiga biste se opredelili:prirodna ili nuklearna katastorfa, invazija vanzemaljaca ili alternativna budutjnost chovechanstva?....

Obožavam ovu vrstu filmova.
Putovanje kroz vrijeme, teme sa vanzemaljskom civilizacijom, svemirski brodovi, udaljene planete i sl.
Žao mi je što ih češće ne prikazuju na TV i nemam pojma da li je u svijetu postoji trend snimanja ovih filmova, čini mi se da je to malo umanjeno.
Možda je za to kriv i nekada mi omiljeni junak SF štiva: Lun, kralj ponoći...
Nisam žestoki fan ali uvijek rado pogledam naučnu fantastiku...
Ako neko ima da preporuči nešto konkretno skoknuću do videoteke?

Dubara ::Obožavam ovu vrstu filmova.
Putovanje kroz vrijeme, teme sa vanzemaljskom civilizacijom, svemirski brodovi, udaljene planete i sl.
Žao mi je što ih češće ne prikazuju na TV i nemam pojma da li je u svijetu postoji trend snimanja ovih filmova, čini mi se da je to malo umanjeno.
Možda je za to kriv i nekada mi omiljeni junak SF štiva: Lun, kralj ponoći...
Nisam žestoki fan ali uvijek rado pogledam naučnu fantastiku...
Ako neko ima da preporuči nešto konkretno skoknuću do videoteke?

pa ako bash toliko volish ove filmove, ja bih ti preporuchila film alien sa sigurni viver( i to drugi deo, ni prvi ni'e losh, malkice mi je bljutav za SF), ne aliens, mada su oba dobra..prednost dajem alien,ipak ... matrix 1, ostali delovi mi nisu neshto...blade runner sa harisonom fordom , rezzirao je ridli skot, shto znachi da ga uzmesh ako ga vetj nisi pogledao.. , omot sam i stavila , chini mi se..sfera sa dustinom hoffmanom, sharon stone liev schreiber(valjda se tako pishe-lijev shrajber je u pitanju)i samuel l. jacksonom..mada bih ti ja preporuchila da prochitash neku SF knjigu.. neuporedivo su bolje , jer se u filmovima uglavnom stavlja akcenat na scenografiju, kostime , specijalne efekte, a razvoj likova i zaplet se (nenamerno, valjda) zapostavi..moji predlozi-utkani svet od klajva barkera(ili klajda) i pad hiperiona , ne znam ko je napisao...evo ti omoti filmova , hronoloshkim redom kako sam rekla


Kad sam bila klinka, jednom mesecno su, u izdanju zagrebackog Vijesnika, izlazile knjizice "Sirius". Sirius je donosio najbolje kratke price manje i vise poznatih SF autora i tu sam prvi put citala Asimova, Ursulu Le Guin, Zelazny-ja i ko zna koga jos a da tada nisam nis znala kakvi su to macani, samo sam gutala jednu za drugom.

Mislim da mama cuva i dalje nekoliko komada zajedno sa starim Stripotekama.

Jel zna neko da li taj Sirius i dalje izlazi?

Hej, a sta sa SF stripovima? Moji favoriti- ever: Aster Bilstok, XIII i naravno Moebiusov (+ Janja+Jodorowsky) John Difool (Incal).

Dopuna: 25 Jul 2008 9:54

Evo kako je Sirius izgledao:

SFSF............

Tamtitam ::Kad sam bila klinka, jednom mesecno su, u izdanju zagrebackog Vijesnika, izlazile knjizice "Sirius". Sirius je donosio najbolje kratke price manje i vise poznatih SF autora i tu sam prvi put citala Asimova, Ursulu Le Guin, Zelazny-ja i ko zna koga jos a da tada nisam nis znala kakvi su to macani, samo sam gutala jednu za drugom.

Mislim da mama cuva i dalje nekoliko komada zajedno sa starim Stripotekama.

Jel zna neko da li taj Sirius i dalje izlazi?

Hej, a sta sa SF stripovima? Moji favoriti- ever: Aster Bilstok, XIII i naravno Moebiusov (+ Janja+Jodorowsky) John Difool (Incal).

Dopuna: 25 Jul 2008 9:54

Evo kako je Sirius izgledao:


*********************
poznat mi je taj zagrebacki vjesnik.. tjale je, kad bi' mu pomenula za neke njegove SF stripove stalno kukao kako ni'e lako dolazio do Vjesnika, valjda shto je hrvatski chasopis , pa i nema mnogo brojeva..ja ga sad vidim i kod ulichnih prodavaca , a i extra su jeftini..chini mi se da ima dobru naslovnu prichu..od ursule le guin sam prochitala smo chovek praznih shaka, i to sam iskopala ne znam ni ja gde. jednom sam na tv-u gedala neku emisiju , epizoda posvetjena njoj.. ne znam shto me nije bash impresionirala.. asimova nisam ni jednom chitala.. znam ga samo iz jednog chlanka o slavnima koji su umrli od HIV-a..mada dosta chujem o njegovim delima.. za ovog tretjeg i ne znam... a SF stripovi.. pa shta znam.. ne volim mnogo stripove uopshte, jedino modesti blejz, i to na preporuku nekog lika sa neta, .. a i tek onda sam skontala da je "moje ime je modesti" tematika iz stripa..i konana jer se u okviru njega pojavljuje red sonja.. a oba nisu bash nauchno fantastichni stripovi..samo, nisam se chesto sretala , odnosno upshte skoro da nisam nailazila na SF stripove. ko zna , mozzda bi mi se i svideli.. potrazzicu neshto.,. veru'em da ti je izbor dobar...

mrsForman ::... i za koju granu SF filmova ili knjiga biste se opredelili:prirodna ili nuklearna katastorfa, invazija vanzemaljaca ili alternativna budutjnost chovechanstva?....

Hm,tesko je odluciti se izmedju ponudjenog.Ja konkretno ,volim sve od ovog sto si nabrojala...Sve to sam obozavao kao dete,pa i dan danas..."Blejkova sedmorka,Startrek,Osmi putnik-svi delovi,Alien VS Predator "...Tu je i Resident Evil,biochemical research i jos mnogo toga...Trenutno HRT2 daje neki od seriala Startrek Next Generation,pa pokusavam da zavrsim posao do 16.40h i bezim kuci da bih gledao seriju... Smile

mrsForman :: konana jer se u okviru njega pojavljuje red sonja.. a oba nisu bash nauchno fantastichni stripovi

Hehe, u pravu si - nema tamo bas mnogo nauke Smile

Sto se knjiga tice, toliko ima divnih SF naslova. Procitaj nesto od Stanislava Lema, Philipa K. Dicka, Raya Bradburyja...

@mrsForman

Hiperion je napisao Den Simons, ali ne mozes samo da procitas Pad Hiperiona, posto je to samo jedna knjiga iz serijala i ima ih cetiri, Hiperion, Pad Hiperiona, Endemon i Uspon Endemona. Ono sto bih ja proporucio od njega je "Pesme boginje Kali" izvrsna knjiga.

Takodje Lema ne treba zaboraviti i njegov legendarni Solaris ( ima i film, koji je takodje dosta dobro uradjen, Dzordz Kluni glumi ).

Onda Klark, od njega vec postoji citava biblioteka knjiga koje treba da se procitaju, ja bih na prvom mestu predlozio Ramu i Rajske vodoskoke.

Mada postoji jos mnooogooo toga tesko bi se moglo nabrojati u celom ovom blogu.

Sto se filmova tice ja ih sve delim na "naucnu fantastiku" i "ne nacunu fanstastiku" iako gledam sve sto i lici na SF, ovi prvi su mi mnogo drazi. Za mene SF nije samo zanr, nego je to stil i nacin zivota. Nesto cime se otvara percepcija, sire vidici, stvara se jedan malo drugaciji pogled na svet, ali sa ljubavlju prema tom zanru covek mora da se rodi ( kod mene je ona patoloska Smile ), jednostavo ili ga volis ili ne.

Sto se mene tice najbolji SF ikada je Star Trek, cisto prorocanstvo ( bar zelim da mislim da je tako ) jednog boljeg i lepseg sveta, sveta u kojem sve ono sto svakodnevno gledamo i sto nas okruzuje ne postoji u ljudskom drustvu. Jedna divna vizija Zagrljaj .

Inace SF se snima jos kako, mislim da je to najsnimaniji zanr danasnjice, jednostavno najlakse je napraviti spektakl od toga, pa samim tim i zaraditi ogroman novac ( ali vecina tih filmova nama nikakvu vrednost, bar za mene ).

Price su izlazile u Galaksiji ( imam oko 150 brojeva ), ne samo u sirijusu hrvatskom. I danas postji eZine na srpskom, zove se Nova i izlazi kao dopuna u casopisu Astronomija, obicno je isao na 16 strana, mada nisam uze par zadnjih brojeva Astronomije pa ne znam kakvo je stanje sada.

Ja obožavam horor i SF filmove. Nekako me na čudan način opuštaju. Mr. Green I am a freak Mr. Green Preporučujem Psiho, kao i sve filmove Hičkoka, i naravno film koji je prilično loš ali ima super muziku Queen of the damned

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 872 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 867 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, M1los, milos.cbr, nenad81, Parker