Ne slušaj nekog tamo neupućenog službenika iz Poreske, jer jeftinije često bude mnogo skuplje! Jedini pravu informaciju ti mogu dati inspektori terenske kontrole koji rade u Poreskoj upravi, jer to je njihova intelektualna elita, mada i među njima ima različitih nivoa znanja, a inspektori kancelarijske kontrole znatno zaostaju u znanju, uopstalom, i posao koji obavljaju je različit. Obzirom da si iz Užica, lako ti je proveriti iskustvo tvoje sugrađanke Bogojević Lj. koju je nestručni uput službenika te iste Poreske koštao nekoliko hiljada E.
Kafići potpadaju pod ugostiteljsku delatnost, a ugostitelji su po sili zakona (o porezu na dohodak građana) oporezovani po stvarno ostvarenom dohotku, što znači da moraju voditi poslovne knjige. Sem vođenja poslovnih knjiga, nećeš i ne možeš raditi sam, rizik ti je da upošljavaš radnike na crno (nezakonito je i kazne su velike). Koliko si vičan da obračunavaš porez i doprinose na obavezno socijalno osiguranje zaposlenih? Da popunjavaš PPOPJ i PPOD?
Nadam se da nisi poslušao savet i uleteo i u sistem PDV, jer se pitam kako ćeš znati baratati s eviencijama prethodnog i dugovanog PDV i kako ćeš znati na šta imaš, a na šta nemaš pravo odbitka PDV, kako ćeš popunjavati PPPDV i t.d., da te ne zamaram i ne plašim. Naravno da je poželjno biti u sistemu PDV, ali ne baš i tebi i to u samom startu.
Ukratko, moj ti je savet da nađeš dobrog knjigovođu, a ako treba, cenjkaj se s njim oko visine naknade za izvršene usluge, kao argument navedi da nećeš imati mnogo knjigovodstvene dokumentacije, da je početak, a lako je kasnije korigovati visinu naknade.Ne uzimaj da radiš stvari koje su ti nepoznate, jer se greške skupo plaćaju.
Voditi Knjigu dnevnih izveštaja, sačinjavati naloge za ispravku, je najmanji problem, ali ne možeš kroz to gledati kompletno knjigovodstvo.
|