Štangla čokolade dnevno i ne treba vam zubar, pokazuju rezultati istraživanja o tome koliko kakao štiti od karijesa.
Naučnici s američkog Univerziteta Tulejn (Tulane) u Nju Orleansu otkrili su da kakao u prahu sadrži ekstrakt koji je efikasniji od fluora u sprečavanju karijesa i zaštiti dentalnog zdravlja.
Beli, kristalni prah, uobičajeni sastojak čokolade, čiji je hemijski sastav sličan kofeinu, učvršćuje zubnu gledj, objavljeno je na internet sajtu Confectionerynews.
Tim naučnika, na čelu s Armanom Sejdgpurom poredio je uticaj te supstance s uticajem fluora na zubnu gledj ljudi, a rezultati su korišćeni za stvaranje zubne paste sa sadržajem kakaoa, koja bi se mogla naći u prodaji za pet godina.
Kakao se koristi kao funkcionalni dodatak u mnogim proizvodima pošto su njegova korisna svojstva po zdravlje više puta potvrdjena.
Polifenoli i flavanoli - jaki antioksidanti koji se nalaze u zrnu kakaa - u vezi su sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, kao i sa spuštanjem krvnog pritiska.
Naučnici s Medicinskog fakulteta na Harvardu smatraju da bi flavanol iz kakaoa epikatehin trebalo svrstati u vitamine.
Kakao je takodje postao važan sastojak u proizvodima izvan prehrambenog sektora. Porasla je popularnost kakaoa kao sastojka u mnogim kozmetičkim preparatima, a sada bi, zahvaljujući istraživanju američkih naučnika, mogao biti prihvaćen i u proizvodnji pasta za zube.
izvor: www.mtsmondo.com
|