Nyke, saljem ti dijetu koju je moj prijatelj dobio od nutricioniste jednog instituta.
zitarice-hleb i tost bilo koje vrste mogu se uzimati slobodno
mleko,kiselo mleko,jogurt,kao i sir od obranog mleka slobodno
meso-akutni napad ZABRANJENO svaka upotreba mesa,iznutrice, mesnih preradjevina i supa.Dozvoljava se upotreba manjih kolicina mesa i
ribe,teletina,junetina,zivina, pitomi zec,slatkovodne i morske
ribe,svu vidljivu masnocu odstraniti.
jaja:dozvoljeno 4-5 kom.dnevno
masti:SAMO masti biljnog porekla(ulja i to u ogranicenim kolicinama
povrce:sve osim
spanaca,pecurki,pasulj,socivo,grasak,spargla.PREDNOST:krompir i to
kuvan ili pecenZABRANJENO: UPOTREBA KROMPIRA PRZENOG NA MASTI
voce: sve ali dati prednost vocnim sokovima(prirodnim)
slatkisi: dozvoljeni (osim gojaznim osobama) u umerenim kolicinama
kvasac:ZABRANJEN u svakom obliku
ALKOHOL STROGO ZABRANJEN!, narocito crno vino.
NAPOMENA:
posto se obicno radi o gojaznim osobama kalorijsku vrednost oborka
smanjiti do te mere da pacijent svoju telesnu tezinu svede do
idealne.3 obroka dnevno.kod povisenog holesterola izbaciti jaja u
svakom obliku.
Uvreme akutnog napada koristiti:vocne
sokove,limunade,kompote,dvopek,cerealije,te nesto obranog mleka.
Nesto vise mesa se dozvoljava u periodu kada je kolicina mokracne
kiseline u krvi niza i nakon duzeg intervala bez akutnih
egzacerebacija.
Medjutim moj ti je savet da se ipak posavetujes sa lekarom ( reumatologom ) , koji joj je dijagnostikovao giht.
Takodje imas na netu dosta informacija o ishrani osoba obolelih od gihta, lako ces naci sajtove preko googla.
|