Neke zdrave namirnice deca zaista nerado jedu. Ali, tu istu namirnicu možemo pripremiti u za njih prihvatljivijem obliku, odnosno pripremljenu na drugačiji način.
Izvor: Zdrav život
Školski uzrast je period kada se još uvek formiraju navike u ishrani, pa je uloga porodice od presudnog značaja, jer se ukorenjene navike teško menjaju.
Tako na primer, dete koje odrasta u porodici u kojoj se koristi samo beli hleb, teško da će kasnije poželeti i da proba integralni.
Decu bi trebalo navići na što veći broj raznovrsnih namirnica da bi se navikla na njihov ukus. Odbijanje nekih namirnica ponekad može biti samo posledica nedostatka navike u korišćenju.
Sutlijaš od integralnog pirinča
Za Musaku od spanaća potrebno je:
50g pirinča, 500g spanaća, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, tofu kačkavalj, ulje, so
Priprema: Posebno obariti pirinač, spanać i šargarepu. Kada su kuvani, spanać malo isitniti a šargarepu iseći na kolutove i pomešati ih. Dodati so i malo ulja. Pirinač takođe posoliti. U podmazan sud prvo staviti pirinač, poravnati kašikom, a preko toga staviti spanać pomešan sa šargarepom. Posuti rendanim tofu kačkavaljem i kratko zapeći.
Žitarice, koje čine osnovu ishrane, veoma su važne i u ishrani dece. Trebalo bi im ponuditi što veći izbor žitarica koje se mogu pripremati na različite načine.
U ishranu bi trebalo prvenstveno uključiti razne vrste integralnih hlebova i peciva. Kolače bi takođe trebalo napraviti od integralnog umesto od običnog, belog brašna.
Palačinke, koje deca vrlo rado jedu, mogu se pripremati od heljdinog brašna, koje je vrlo ukusno i hranljivo. Ono stvara i duži osećaj sitosti, pa se naročito preporučuje gojaznoj deci. Sutlijaš spada u zdrave poslastice, ali bi umesto običnog, glaziranog pirinča, trebalo koristiti integralni pirinač ili proso koje je izuzetno zdravo.
Voćne salate - da deca radije jedu voće
Za kelj pire potrebno je:
500g kelja, 200g krompira, 2 čena belog luka, 100g mleka od soje, 15 g ulja
Priprema: Kelj iseći na rezance i skuvati. Krompir iseći na kockice i skuvati. Kada je krompir kuvan, napraviti pire uz dodatak mleka i vode u kojoj se kuvao kelj. U pire dodati kelj i sve dobro izmešati. Na zagrejanom ulju propržiti beli luk i dodati pireu.
Voće i povrće kao važan izvor vitamina i minerala je neophodno u ishrani. Ukoliko deca nerado jedu voće, ili vole samo jednu vrstu voća, izbor se može proširiti tako što se će se napraviti voćne salate u koje su dodate različite vrste voća. One se zatim mogu posuti kakaom, tako da na se na ovaj način pojede i voće koje nije baš omiljeno.
Slično je i sa povrćem. Kelj, spanać, kupus i karfiol su povrće koje pripremljeno na uobičajen način (kao varivo) deca često odbijaju da jedu. Zbog toga se i ono može pripremati na drugačiji način, u vidu pita, pirea ili musaka koje su mnogo ukusnije, a i mnogo privlačnijeg izgleda.
Savetuje: Slavica Matić, nutricionista
b92
|