Istraživanje američkih naučnika provedeno na životinjama pokazuje da konzumacija jabuka smanjuje rizik za razvoj raka dojke.
Istraživači s Cornell University su utvrdili da životinje hranjene ekvivalentom od 1 jabuke na dan u razdoblju od 24 nedelje imaju 17% manje izgleda za pojavu raka dojke.
Životinje hranjene ekvivalentom od 3 jabuke na dan su imale 39% manji rizik, a one hranjene ekvivalentom od 6 jabuka dnevno su imale 44% manji rizik.
Naučnici dobivene rezultate objašnjavaju sinergijskim djelovanjem fitohemikalija kojih ima u jabukama, a koje imaju antioksidativna svojstva.
Naučnici dodaju kako su ranije studije već pokazale da konzumacija voća i povrća smanjuje izglede za razvoj bolesti srca, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti, katarakta te makularne degeneracije koja se javlja u starijoj dobi.
http://www.womenngo.org.rs/
|