Poslao: 10 Sep 2011 18:52
|
offline
- Sorelag
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 31 Dec 2005
- Poruke: 2408
|
Ili štednjak? Tako je nas naša (m)učiteljica u I razredu osnovne učila da govorimo - štednjak a ne šporet, glačalo a ne pegla, smočnica a ne ostava ili ne daj bože špajz, itd. Ali ovo nije jezička tema nego, hm, svakodnevna, takoreći životna. Dakle, moje pitanje glasi: ko u našoj zemlji pravi kvalitetne klasične šporete sa metalnim plotnama koje neće zarđati posle nekoliko dana ili, u najboljem slučaju, nekoliko meseci? Pre dva dana električar mi zamenio dotrajale plotne ili se kaže ringle na šporetu starom nekih 4-5 godina. Mala plotna se juče pregrejala i promenila boju kao da je dobila pozlatu, pozlatila mi se
Kakve su cene? Da li vredi uložiti pare u onaj fancy sa pločom i programiranom rernom? Kakva su vaša iskustva glede šporeta? Nemojte samo da mi savetujete da se vratim starom dobrom smederevcu na drva.
P.S. Sad mi se javilo da nam treba neki mali potforum "Sve za kuću" ili "Domaćinstvo" (dosađinstvo - tako smo zvali predmet u školi) za ovakve praktične teme.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
|
Poslao: 10 Sep 2011 20:20
|
offline
- Sorelag
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 31 Dec 2005
- Poruke: 2408
|
Hvala, Einmana (Eminem, što bi rekao Panonian ), drago mi je . Nego, well, dear, na čemu ti kuvaš? Prošle godine kupila ja onoj mojoj nesrećnoj tetki mali šporet sa tri plotne i rernom, neko uvozno čudo, jedva smo naučili da rukujemo njime - toliko je "isprogramiran" da sam ja prvih dana uključivala rernu kad hoću da skuvam kafu , i sve sam se čudila što zvoni a voda u džezvi nikako da provri. I taman naučile da rukujemo njime, kad plotne počeše da rđaju i da se ljušte. Kaže komšija (onako stručno, razume se čovek) "recikliran metal", dng . Pozovem ja električara da zameni ringle, on odnese šporet i sad nema ni njega ni ringli. Ja sam tragičarka, majke mi, kad su u pitanju majstori. Meni u stvari treba kurs "kako naći i zadržati normalnog majstora, a da pri tom ne završiš na F odeljenju".
|
|
|
|
|
Poslao: 10 Sep 2011 20:38
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
Sa aspekta znalca, ne u kuvanju nego tehnikalija, preporučjem ti da kupiš neki el. štednjak sa indukcionim ringlama, ili bar samo jedan mali rešo sa istom ringlom.
Prednosti indukcionih ringla u odnosu na ostale su; manje potrošnja el. energije, brže spremanje hrane (ne normalno brzo greje), lako podesiva temperatura.
Neke od mana su: bučna je (poseduje ventilator), mora se koristiti posuđe isključivo od feromagnetnih materijala, osobe sa električnim pomagalima (pesmejker, defibrilator...) ne smeju je koristiti, posuda u kojoj se kuva mora biti što približnije veličini ringle (ne sme manja, mada novji modeli "prepoznaju" veličinu dna, pa ovo nije ni bitno), stare šerpe i lonci, kojima se iskrivilo dno loše rade na ovoj ringli.
Postoje rešoi sa jednom, ili dve ringle; od kojih je jedna manja, a druga veća ringla.
Evo jedne domaće proizvodnje (nisam ni znao da se kod nas proizvode): http://www.tehnomanija.rs/katalog/energetra-kraljevo-reso-es-ii-2000.html
|
|
|
|
|
|
Poslao: 10 Sep 2011 21:12
|
offline
- Sorelag
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 31 Dec 2005
- Poruke: 2408
|
Hvala ti Riči, pravi si drug .Sviđa mi se. Otići ću do Tehnomanije da razgledam, pa ću doneti odluku šta da kupim.
|
|
|
|
Poslao: 10 Sep 2011 21:16
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
Eh da, još jedna mana; rešo(v) nema rernu.
|
|
|
|