Poslao: 21 Jul 2011 03:33
|
offline
- daniel83
- Stručni saradnik
Windows
- Pridružio: 05 Feb 2008
- Poruke: 2134
|
Ljudi, imam strasan problem, neznam da koristim alu-foliju
Da izlozim problem..
Imam vatrostalnu ciniju 30x30 cm, hocu da u njoj zapecem recimo pecurke u smesi od mleko+jaja, kada pecem to u rerni, bude gotovo za 15min, jedini problem je seckanje i vadjenje iz cinije jer se tu i tamo zalepi za ivice a sobzirom da je smesa u polucvrstom(pihtijastom) stanju zna se zbog toga i raspasti pri vadjenju.
Dosao sam na ideju da problem resim alu-folijom, tako sto bi ciniju iznutra oblozio istom, a ostavio viska folije na krajevima i posle samo uvatim za taj visak folije izdignem alu-foliju zajedno sa gotovim jelom i iseckam ga "ko covek" na kockice.
Ucinih ja tako, ostavih u rerni 15-20min na 200c, izvadim, kad ono jos uvek u tecnom stanju sve, a alu-folija ladna ko led, ni malo zagrejana. Napominjem da je bez folije za 15min gotovo!
Gde gresim?
Da li je bitno koja strana folije ide spolja a koja iznutra? posto ima sjajnu i onu bledu stranu.
Da li se folija u opste moze koristiti za ovu namenu koja mi treba?
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 21 Jul 2011 17:02
|
offline
- daniel83
- Stručni saradnik
Windows
- Pridružio: 05 Feb 2008
- Poruke: 2134
|
Makakakvi, rernu prvo zagrevam na 200c tek kad mi se ugasi lampica, onda ubacujem da pecem. Ni ja nisam mogo rukama da verujem, sve pipam foliju, i hladnjikava, pa sam popizdio i samo izvrnuo iz folije u ciniju i vratio u rernu i eto ga gotovo, za 15 min.
Kazu da sa folijom treba malo duze, dok se zagreje folija, ali ja kad sam vadio ciniju ona je morala rukavicama da se vadi jer je vrela, a folija u njoj hladna.
Probao bi sad obrnutu stranu, al fazon je sto nisam zapamtio na kojoj sam peko
Vec sam pomislio da sam uzeo neku vatro-otpornu foliju ali na pakovanju pise samo aluminijumska folija, ona najeftinija za 55din 10m.
Bemti kuvanje, moram pod hitno da se zenim! da skinem ovo kuvanje sku..rca a dotle svaki savet dobrodosao
|
|
|
|
Poslao: 21 Jul 2011 17:17
|
offline
- Pridružio: 07 Avg 2008
- Poruke: 2528
- Gde živiš: VII kat
|
daniel83 ::Probao bi sad obrnutu stranu, al fazon je sto nisam zapamtio na kojoj sam peko
Bilo bi apsolutno isto. Nisam čula da se folija koristi za te namene koje si joj ti dodelio. Folijom se obično prekrije hrana ako želimo da sačuva svoje sokove, i da ne zagori u rerni.
Tebi treba onaj masni papir za kolače, ali on nije zgodan za oblaganje činije, mada sam ga ja koristila tako.
Samo, to ti ispadne malo skupo, da svaki put oblažeš činiju ili pleh papirom, kada spremaš neko jednostavno jelo. Ako imaš neki teflonski pleh, koristi njega.
|
|
|
|
|
Poslao: 21 Jul 2011 23:17
|
offline
- branko62
- Elitni građanin
- Pridružio: 16 Mar 2008
- Poruke: 1567
- Gde živiš: Novi Sad
|
Verovatno si napravio tecnije jelo, pa nije stiglo da se ispece. Nije do folije. Folija je tanka, pa se brzo hladi i to je razlog sto ti se ucinila hladna.
Dakle stavi ti opet foliju, samo pazi na gustinu onoga sto sipas i na kraju krajeva, zasto za 15 min mora biti gotovo ? Vidi koliko je peceno, pa kad je gotovo onda vadi iz rerne.
|
|
|
|