Ovo je neki moj recept kineske hrane koji volim da spremam a koji je u stvari neka kombinacija 5 razlicitih kineskih recepata. Nije tesko za napraviti ali je zato veoma zdravo i ukusno.
Mozete koristiti sta god imate, ja koristim sledece. Takodje sve gramaze sam pisao okvirno no to je stvarno nebitno jer ja kada god nesto pravim sve stavljam otprilike...pogresiti je nemoguce, mozete slobodno sve koristiti odokativno i po vasem nahodjenju.
Tikvica - dve manje ili jedna veca
Kikiriki - 100gr - ja stavljam 200 gr )
Soja sos - od 0.5 dl --> po zelji
Dijamant stoni margarin --> otprilike isecem malu kockicu
Djumbir - po zelji, odokativno
Kurkuma - || -
So - || -
Kari - || -
Mleveni biber ili Chili -||-
Senf - kasicica
Gustin - kasika
Sampinjoni - 500gr
Sargarepe - 100gr ( nikad ne stavljam vise da ne bude previse sladunjavo)
Praziluk - 100 gr ( ja to imam smrznuto u zamrzivacu pa koliko nagramim u saku, toliko i stavim )
Pilece belo meso - od 400gr - 600 gr
Spagete - 500gr
Ovako ja to spremam....
Priprema:
1. Belo meso ...
Meso iseci na sitne kockice i pomesati sa kasicicom senfa.
Ja stavim kasicicu senfa i malo prelijem sa soja sosom (cisto da mu da tamo neki smek) i ostavim ih tako malo nekih ~ 15 min dok seckam povrce.
Senf je pozeljan ali nije obavezan ( desi se meni i da zaboravim da stavim senf ... nema to tolike veze )
2. Povrce ...
Povrce iseci na rezance i posebno ih odvajati tj. ne mesati ih zajedno. Povrce se kasnije stavlja redom i u vremenskim intervalima od najtvrdjeg (sargarepa) ka najmeksem (sampinjoni), redom i ne sve odjednom. Bitno je ne mesati ih jer ne stavljaja se sve odjednom na przenje.
3. Pocinjemo ...
Przi se meso a potom povrce se dodaje sledecim redosledom:
- Sargarepe - prze se 4 minuta
- Praziluk - prze se 4 minuta
- Tikvice - prze se 6 minuta
- Saminjoni - prze se 6 minuta
Na kraju se dodaju zacini po ukusu.
--- --- --- --- --- --- ---
Umesto ulja ja stavim margarina, a potom ubacim iseckano meso. Meso se przi tu samo dok ne pobeli, ne ceka se da bude skroz isprzen.
Potom ubacujem povrce. Povrce se stavlja redom i u vremenskim intervalima od najtvrdjeg ka najmeksem, redom ne sve odjednom.
Prvo idu sargarepe. Njih ostavim oko ~ 4 minuta a potom dodajem praziluk i njih ostavim isto oko ~4 minuta.
Onda ubacim tikvice. One bi trebale da se krckaju oko ~6 minuta ali ja ih drzim dok ne vidim da su skoro gotove ( dok ne postanu onako providne ).
Kikiriki, ja na ovo stavljam 200gr ali kao i sve i ovo je proizvoljno. Kikiriki se po nekom pravilu stavlja pred samo gotovo jelo tj. zadnji ali ja ga stavim pre sampinjona jer mi je tako lakse da ga izmesam. Kada dodam pecurke moram da cekam da one ispuste svoj sok...
Ja kikiriki pre toga nesto malo usitnim u blenderu.
I na kraju ubacujem sampinjone i posolim ih odozgo ( so pomaze da sampinjoni ispuste sok ).
Dok to cekam mesam gustin i vodu i dodajem u smesu. Gustina ja stavim onoliko koliko ga je potrebno da pokupi sav onaj sok, naravno on isto ide po zelji.
Kada pecurke budu gotove, prelijem sa soja sos, dodajem zacine ( Kurkuma, Djumbir ) so po ukusu ( ja je ne stavljam i malo bibera. Ja umesto bibera stavim malo Chilija.
I kinez je gotov.
--- --- --- --- --- --- ---
Ja uz to skuvam i kesicu spageta ( 500 grama ) i tako sluzim (jedem). Takodje, u sam tanjir dodam jos malo soja sosa kao preliv a jelo je preukusno i zdravo i jako ...probajte.
Alternativa je bez kikirikija i spageta, sve ostalo je isto ili slicno. Kako god da kombinujete i spremate ( samo povrce ubacivati redom, ne sve odjednom ) i da se ne prepece sve to.
|