Da cujem koliko vas nije bilo u gostionici "Dacho" na Karaburmi u Beogradu?
Svi koji nisu, a u prilici su, momentalno da odu!
Jedan od razloga je i sledeci specijalitet koji tamo mozete jesti... Iako cete posle recepta koji napisem moci da je pravite kod kuce, ipak je smek originalne "Dachine Manastirske snicle" neprevazidjen!
Daklem, ovako:
Za 4 osobe, ili mene kad vam dodjem u goste
4 vece ili 6-8 manjih snicli od teleceg mesa od buta. Ukoliko nema teletine, moze svinjsko, ali od shola ili buta bez masnoce
so
2-3 jaja (u zavisnosti od velicine snicli i jaja)
100-nak gr brasna
100-200 gr seckanih oraha (seckanih sto sitnije, ali ne mlevenih)
ulje ili puter za przenje
Snicle ocistite od eventualnih zilica (ako je meso od shola ili kvalitetno telece, toga ce biti jako malo) i istucajte tuckom. Ne preterujte sa lupanjem, nije cilj dobiti providno meso, vec samo malo razbiti vlakna. Svaku sniclu posolite i redjajte na tanjir (snicle koje ce u tanjiru stajati na dnu posolite sa obe strane, one koje stavljate preko njih samo sa jedne i to 'gornje', jer ce pokupiti so sa snicli na kojima budu stajale. Snicle mozete i natrljati sa malo (ponavljam - malo) ulja, ali nije neophodno.
U dublji tanjir razbijte jaja i umutite penasto. U druga dva tanjira sipajte brasno i seckane orahe. Panirajte snicle umakanjem prvo u brasno pa u jaja pa u orahe, pa onda jos jednom u jaja pa u orahe.
U dubljem tiganju zagrejte vecu kolicinu ulja ili putera za przenje i spustajte u njega snicle. Przite sa obe strane na srednje laganoj temperaturi. Frka je provaliti kad su snicle gotove, jer orasi nece tako lako promeniti boju kao prezla. U svakom slucaju mozete snicle malo bocnuti i videti da li pustaju sok kroz rupicu. Ako je tako okrenite sniclu ili je izvadite ako je vec bila okretana.
Przene snicle redjajte na papirne salvete da se ocedi visak masnoce.
Mnogo dobro idu sa pekarskim krompirom. Ko voli moze malo da ih poprska sokom od limuna i/ili da ih sluzi uz neki majonez/tartar sos.
|