offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Napisano: 18 Jul 2013 23:07
TUNISKO MEŠANO POVRĆE
- 6 glavica crnog luka isečenog na rebarca
- 6 paradajza isečena na kriške
- 3 paprike babure isečene na trake
- nekoliko čenova belog luka
- 2 kašike ulja
- biber u zrnu, so, malo aleve paprike
- 6 jaja
Propržiti luk, paprike, paradajz, začiniti i dinstati dok se povrće ne ukrčka; na kraju dodati beli luk i alevu papriku.
INDIJSKO MEŠANO POVRĆE
- 1 kg plavih patlidžana, ispečeni ili kuvani i izgnječeni viljuškom
- 100 gr crnog luka
- 250 gr iseckanog paradajza
- šolja jogurt
- 100 gr mladog graška
- 100 gr maslaca
- 2 kuvana jajeta
Propržiti luk, dodati paradajz, izgnječen patlidžan i dinstati 15 minuta; dodati jogurt i dinstati dok se masa ne ukrčka. Na kraju umešati grašak i garnirati kolutovima jaja.
Dopuna: 18 Jul 2013 23:09
ITALIJANSKO MEŠANO POVRĆE
- 500 gr plavog patlidžana isečena na kocke i ispržena na ulju
- 500 gr paprika babura isečenih na komadiće i ispržene na ulju
- glavica crnog luka isečena na rebarca
- 50 gr kapara
- so, biber
- kašičica šećera
- celer isečen na kocke
- 3 iseckana paradajza
- 2 dl masčinovog ulja
- 100 gr zelenih maslinki bez koštica
- 1 dl vode
- 1 dl sirćeta
Propržiti luk, dodati paradajz i dinstati dok se paradajz dobro ne ukrčka; dodati maslinke, kapre, celer i dinstati još 30 minuta. Na kraju dodati pripremljene patlidžane i paprike, naliti sirće i vodu i začiniti. Jelo je najbolje kada se pripremi dan ranije i servira hladno.
ŠPANSKO MEŠANO POVRĆE
- 3 paprike babure isečene na trake
- 3 glavice luka isečene na rebarca
- majoran
- biber, so i začin
- 3 paradajza, oljuštena i iseckana
- 6 jaja
Upržiti luk i paprike, dodati paradajz, dinstati nekoliko minuta; začiniti i na kraju umešati umućena jaja i dinstati dok se ne stegnu.
Dopuna: 18 Jul 2013 23:10
RATATUJ
- 3 plava patlidžana
- 3 tikvice
- 3 paradajza
- 3 paprike
- glavica crnog luka
- beli luk
- 4 kašike maslinovog ulja
- malo rendanog sira
- malo putera
- aromatični začini po izboru
Ovo je specijalitet provansalske kuhinje u kome ima malo uticaja španske i italijanske kuhinje. On se pravio u okolini Nice, u njega možemo staviti krastavac i bundevu, ali miris mediterana dočarava beli luk i majoran, bosiljak i timijan.
Propržiti luk, dodati ostale sastojke, začiniti i dinstati na tihoj vatri; jelo prebaciti u posudu za pečenje, posuti sirom, dodati komadiće putera i zapeći na jakoj vatri.
Dopuna: 18 Jul 2013 23:12
GORIČKO MEŠANO POVRĆE
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 5 plavih patlidžana isečenih na kocke
- 5 tikvica iseckanih na kockice
- 1,5 dl ulja
- 500 gr oljuštenog i iseckanog paradajza
- so, biber, peršun
Propržiti luk, beli luk, dodati patlidžan i tikvice, začiniti i dinstati 1 sat; dodati paradajz i dinstati još 30 minuta na tihoj vatri.
BRIAM
Mešano povrće na grčki način. Sve začiniti, preliti uljem, pokriti alu-folijom i peći u rerni 1 sat; garnirati feta sirom i maslinama.
- 4 tikvice
- 2 glavice luka
- 1 kg krompira
- 2 čena belog luka
- kašičica peršuna
- šoljica ulja
- so i biber
- 2 šolje vode
Dopuna: 02 Avg 2013 18:44
EL TUMBET
- plavi patlidžan isečen na šnite
- paradajz, oljušten i seckan
- crvena paprika, usitnjena i izdinstana
- krompir isečen na šnite
- maslinovo ulje
- so
Prvo ispržiti i izdinstati paradajz dok se ne dobije gust i taman umak; na dno tiganja stavi se prvo ispržen krompir, pa pržene šnite patlidžana, pa paprika, sve se prelije umakom od paradajza, začini i kuva na tihoj vatri još 10 minuta.
Dopuna: 02 Avg 2013 18:46
MEŠANO POVRĆE NA PORTUGALSKI NAČIN
- 200 gr kupusa
- 300 gr boranije
- 200 gr šargarepe
- 5 paradajza
- 2 plava patlidžana
- 2 crvene paprike
- 2 tikvice
- nekoliko šampinjona
- 2 ljute papričice
- skuvani klip kukuruza šecerca
- 5 struka praziluka
- 2 glavice crnog luka
- glavica belog luka
- ulje, so, biber
- oko 60 gr putera
Povrće iseći na krupnije komade, preliti uljem, začiniti i ispeći na roštilju; kupus, boraniju i šargarepu, začiniti i umotati u foliju i peći na roštilju; beli luk i paradajz peći 5 do 10 minuta i sve zajedno servirati uz kuvana jaja, majonez i vorčester umak.
PISTO MANĆEGO
- plavi patlidžan iseckan na kockice
- bundeva iseckana na kockice
- paprika krupno nasečena
- crni luk krupno seckan
- maslinovo ulje
- paradajz sitno seckan
- so
Ispržiti luk i papriku, dodati bundevu i patlidžan, dinstati dok ne omekša i na kraju dodati paradajz, jelo je gotovo kada ispari gotovo sav sok i tek tada se posoli.
Ovaj specijalitet iz La Manče primer je hispanomavarske kuhinje.
|