offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
PEČENICA SA SUVIM VOĆEM
Svinjsku pečenicu izdubiti nožem (napraviti džep). Puniti seckanim suvim smokvama, kajsijama, šljivama grožđem (po želji). Špikovati belim lukom. Peći na puteru i belom vinu. Kada je gotovo, onako vruće, preliti medom.
PIROĆANSKI UŠTIPCI
300 gr. mlevenog mesa, 2 jaja, 1 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 1 kafena šolja vode, 2 šolje brašna, 1 šolja ulja, 1 prašak za pecivo, biber, so, peršun.
Sve izmešati i peći na vrelom ulju.
SALATA OD PAPRIKE
Iseckati 6 pečenih paparika i izmešati sa 500 gr. švapskog sira, 100 gr. pečenog susama, 1 malim krem sirom, 1/2 pavlake, solju i biberom.
SALATA OD KRASTAVCA
- 1 veliki krastavac iseckati (sa korom) na krugove.
- 500 gr pečuraka iseckati na listiće, dinstati bez ulja i kad izgube vodu prohladiti.
Sve izmešati sa sitnom seckanom vezom mladog luka, 1 mladim belim lukom, 1 šoljom kuvanog pirinča, 2 pavlake, solju, biberom i bosiljkom.
Pre klope dobro ohladiti.
BELE PIHTIJE
1/2 l jogurta i 1/2 kg majoneza skuvati da provri. U to dodati 5 kesica želatina (50 gr.).
Redjati: seckanu šunku, preliv, barenu seckanu šargarepu, preliv, seckana barena jaja, preliv, seckane kisele krastavce, preliv.Ohladiti
UNIVERZALNA ŠTRUDLA
- u 2 dl toplog mleka dodati 2 kašike šećera i 1/2 kvasca i ostaviti da raste.
- 200 gr masti dobro izraditi, dodati kvasac, 2 jaja i oko 600 gr brašna. Napraviti 4 jufke i ostaviti da narastu.
Filovati i ostaviti u hladnoj rerni 15-2 minuta.
Testo se, osim za mak i orase, može koristiti i za slane nadeve (meso, šunka, kačkavalj, pečurke, beli sir).
SOK OD BUNDEVE
1 kg bundeve iseći na kocke i skuvati u 1 l vode. Skuvano izvaditi i propasirati. Dodati 1/2 kg šećera, ekstrat kajsije (ili breskve), 1 limuntus i 4 l vode. Još malo prokuvati. KO PROVALI DA JE SOK OD BUNDEVE, SVAKA MU ČAST.
RAVNI TABANI
- 250 gr šećera, 1 prašak za pecivo, 250 gr brašna, 1 kafena šoljica ulja, 1/4 l mleka i 3 velike kašike kakaoa - umutiti i ispeći.
- FIL: 5 jaja, 300 gr šećera i 3 velike kašike kakaoa skuvati na pari. U prohladjeno dodati 250 gr umućenog margarina. Razliti na koru. Odozgo poredjati višnje (kupine, maline) oko 500 gr.
- 3 kašike šećera, 3 kašike mleka, 1 kašika margarina i 150 gr čokolade - skuvati i preliti preko.
PILETINA SA DJUMBIROM
- Piletinu posoliti, pobiberiti i staviti u nauljenu tepsiju i peći 30 minuta.
- SOS: 1 kašika meda, 2 -3 čena seckanog belog luka, sok od 1 limuna, 3 kašike soja sosa, 1 mala kašika djumbira. Izmešati.
Piletinu, nakon pola sata, izvaditi iz rerne, preliti sosom i krčkati još oko pola sata na tihoj vatri.
NAMAZ OD PLAVOG PARADAJZA
- Ispeći 1 kg plavog paradajza. Oljuštiti.
- Obariti 2 jajeta i dodati plavom paradajzu. Sve zajedno izmiksati.
Dodati krišku belog sira, vezu peršuna, 200 gr majoneza i 2-3 čena belog luka. Dobro ohladiti.
PITA SA MESOM
- 500 gr mlevenog mesa i 2 glavice crnog luka izdinstati, začiniti i ohladiti.
Dodati 4 žumanca, sneg od 4 belanca, 1 čašu jogurta, 14 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Peći u rerni.
KOLAČ OD KOKOSA
- 150 gr kokosa, 150 gr šećera, 150 gr griza, malo više od 1 jogurta i 1 prašak za pecivo, umutiti i ispeči.
Skuvati 2 dl vode i 3-4 kašike šećera i preliti vruć kolač. Odozgo sipati jedan skuvan puding (po želji). Ohladjeno filovati šlagom.
TATAR BIFTEK
800-900 gr bifteka rasčašljati (reckavim nožem strugati po mesu ili koristiti neki od blendera ili seckalica, što je mnogo jednostavnije i brže). Dodati so, biber i 2 kafene kašike senda. Sve dobro umesiti, staviti u posudu (izbaciti vazduh) i preliti maslinovim uljem, tako da se meso ne vidi. Ostaviti da odstoji 24 časa u frižideru.
Sat vremena pre jela dodati: vorčester, malo aleve paprike, peršun, 1-2 čena belog luka, 1 žumance i 1 čašu konjada i ponovo umesiti.
P.S. Začina dodavati po želji i ukusu.
VOĆNI KOLAČ
- 6 jaja, 4 male šoljice šećera, 5 šoljica brašna, 2 šoljice ulja, 1 kiselo mleko i 1 prašak za pecivo umutiti.
- izrendati 1 kg jabuka i propržiti na malo šećera (umesto jabuka, mogu i višnje ili neko drugo voće).
Pola testa sipati u pleh da se malo zapeče. Odozgo dodati jabuke i drugu polovinu testa i ispeći do kraja. Odozgo posuti prah šećerom.
VEROVATNO IMATE OVE RECEPTE, ALI NIJE LOŠE DA SE PODSETITE!
PRIJATNO!!!!!
I NEMOJTE SAMI SVE DA POJEDETE!!!!!!!!!
|