Naleteh na jos neke recepte od starog hleba..
Hleb u siru
400 g starog hleba
400 g lako topljivog sira
6 kašika slatkog mleka
1 kašike naseckanog peršuna
3 kašike maslaca
biber
Priprema:
Hleb izrežite na kockice velike oko 1,5 cm, narendajte sir i sitno naseckajte peršun. U posudi otopite maslac, pa na njemu popržite kockice hleba da dobiju rumenu koricu . Smanjite malo vatru pa pospite kockice hleba s narendanim sirom, uz stalno mešanje da sir obavje svaki komadic hleba. Dodajte zatim mleko i dobro promešajte. Na kraju pospite jelo biberom i peršunom i poslužite.
Bosanska pita od starog hleba
stari hleb, (količina da možete dva puta prekriti)
beli sir
3-4 jaja
1-2 kašika pavlake, (može i masni jogurt)
mleko
Hleb se iseče na kriške debljine ne više od 1 cm. Znači ne u parčad nego u fine kriške i pedantno ih uglaviti u podmazan pleh da celo dno bude prekriveno i zapravo kora za pitu.
Izgnječiti belog sira i koju kašiku pavlake 1-2 jaja. Nadevaj preko hleba, pa ponovo red hleba, dva reda su dosta, a ko želi može i treći. Potom na kraju zaliti sa 2-3 jajeta i mlekom (slatkim) toliko da cela ogrezne. Ubaciti u rernu na jedno 180/200°C dok fino ne poraste i porumeni.
Serviranje: odmah vruće seći na parčad i stavljati na tanjire
Swiss tost od starog hleba - Swiss Toast
Sastojci za 4 osobe:
8 većih kriški starog hleba,
8 kriški ananasa iz konzerve,
8 kriški kuvane šunke,
8 kašika belog vina,
350 g grubo rendanog švajcarskog sira,
biber,
mlevena paprika,
muskat po ukusu.
Na pleh staviti papir. Kriške hleba posuti belim vinom, staviti krišku šunke, krišku ananasa i rendan sir (oko 30-40 g) po kriški. Posuti biberom, paprikom i muskatom. Gratinirati u rerni dok se sir ne rastopi i hleb malo porumeni. Servirati sa mešanom salatom.
Gratinirani hleb sa sunkom
2 kasike persuna sitno iseckanog
250 ml slatke pavlake
250 ml mleka
3 jaja
so, biber po ukusu
50 g putera
5 cl belog vina
400 g starog hleba
300 g sunke
Sunku iseci u kockice. Hleb iseci u tanke kriske i namazati svaku krisku sa puterom. Staviti u podmazanu posudu, posuti sa sunkom. Ostale sastojke umutiti, preliti preko hleba i sunke, posuti sa persunom i peci na 200°C 30 min. Servirati sa zelenom salatom.
|