cheese cake
jedna od najpoznatijih poslastica modernog zap. sveta zbog lakoce pravljenja i sastojaka, kratkog vremena pravljenja i sjajnog ukusa.
Pored pita, loptica, i reforme, ovo je nabrza poslastica (iskljucujuci sladoled, vocne salate i zavrzlame vec poluspremne ili kupljene za doradu)
ima raznih recepata, evo mog kucnog...
paket keksa od zoba (posto ga jos nema u lokalnoj radinosti moze bilo koji oat cookies) samleti i pomesati sa otopljenim buterom toliko da bude 5 - 10 mm u tepsiji.
sremski ili svapski sir pomesati sa malo pavlake (ko nevoli mesavine ukusa neka koriste slatku pavlaku), rastopiti 2 zelatina u toploj vodi i izabrati voce (narandza sa rendanom korom, jagode, borovnice, ili sta god vec, moze i cokolada i kafa), izmiksovati sve uz koju kasiku secera ili zasladjivaca i preliti preko keksa (naravno ako su banane u pitanju secer je nebitan, ili cokolada).
odloziti u frizider i to je to....za prvi put moze sa slagom da se sluzi, svaki posle toga ako se ukus primi treba da bude mix slaga i sira sa vanilinim secerom ili sne od belanaca sa sirom, a najlakse je sirni namaz sa vanila secerom.
eh sad, kolicine su absolutno nebitne, zavisi sta volite, pa na oko izaberite sta vam se svidja...
moze da ide i uz patispanju, ili keks vaseg izbora....
originalni cheese cake se pravi bez ikakvih ukusa voca i dr.
ima i recepata sa koriscenjem rerne, ima i bez
umesto zelatina moze i vanila puding....zilion variacija
ukus fenomenalan ;-)
bez mleka, ili sa, sa jajima, ili bez, secer ili ne, buter ili ne....ma svasta nesto....evo malo razonode
http://www.pastrywiz.com/archive/category/cheesecake.htm
http://www.recipegoldmine.com/cakecheeseswe/cakecheeseswe.html
N.B. ljubitelji kineske kuhinje ce biti i ljubitelji ove poslastice (ne zato sto je cheesecake kineski, nego zato sto je pitanje mesavine slatkog, slanog, kiselog, etc.)
|